Sloggi
Naja, dan krijg je dus zo'n semantische discussie. Ik ga hem proberen te doen. Populisme is inderdaad een beroep op het volk. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Het idee dan is vaak dat "het volk" dus een minder geletterde bevolkingsgroep is die makkelijk met emotie en wensdenken richting een bepaald idee geduwd kan worden. Dat kun je heel breed trekken volgens mij, maar in Nederland wordt men dit eigenlijk alleen de PVV, FvD en de SP verweten, en soms de VVD. Het is naar mijn idee niet alsof alleen "domme mensen", want dat is toch wel een beetje het idee van populisme (men stemt PVV/FvD want met weet niet beter) voor makkelijke en goed klinkende ideeën gaan.
Dit soort populistische ideeën die meestal nooit het beste antwoord zijn op een probleem, zie je bijvoorbeeld ook gewoon in de techniek. Die hele push voor verschillende AI technieken, blockchain en NFTs ( @tsjok ) komen natuurlijk ook gewoon niet uit het niets. Dat is ook gewoon allemaal aangezwengeld. Er is een periode geweest dat binnen de ontwikkeling van Web2.0 er elk half jaar weer een nieuwe Javascript library de populaire was, want dat deed de rest ook. We zijn kudde dieren, ook in de autistische sectoren. Dit werkte daar, dan moet het ook bij ons werken, want zij zijn die en die.
Dat geldt ook voor de klimaatproblematiek. Het is per definitie bijna, naast een echt probleem ook een emotioneel probleem, want het schetst een heel reëel en zwart scenario voor min of meer de ondergang van de wereld zoals wij die nu kennen. Een directe invloed op de manier van leven die jij nu hebt. Er is dus een angst factor in het systeem, die bij de activistischere linksere bevolking ook op een wat meer herkenbare manier omhoog komt. Er is ook een vijand. En dat zijn toch wel de mensen/partijen/bedrijven/concepten(auto's) die het niet zo hoog opnemen met de klimaatverandering. In sommige, wat meer activistischere/extremere kringen kan dit vijand/gevaar denken vrij intensief zijn.
Men had ook gewoon genuanceerd voor betere en veilige verkeersverbindingen kunnen pleiten die autoverkeer ontmoedigd in de bebouwde kom . Nee, men (https://groenlinks.nl/nieuws/maximumsnelheid-van-30-binnensteden) kiest voor "Maximumsnelheid van 30 in binnensteden", want "als het in een autoland als de VS kan, dan moet het hier zeker mogelijk zijn.". De VS is namelijk zo'n verschrikkelijk autoland (de auto is de vijand van de klimaatplannen) als het DAAR al mogelijk is om de snelheid naar beneden te gooien, nou dan moet je wel gek zijn als je dat hier niet wil doen. Het is een makkelijk ongenuanceerd plan, die gebracht wordt op een manier waar je als GroenLinkser eigenlijk niet tegen kan zijn.
Maar dit zie je ook in de reacties die zo'n kop geeft hè, hier vind men het vrijwel allemaal wel prima. Het is voor de eigen parochie preken. Moet je een wat rechtser medium eens lezen, of voor de grap: Autoweek.nl. Maar goed dat zijn toch "vroem vroem"ers. Het wekt polarisatie in de hand. Een automobilist heeft ook gewoon baat bij het moeilijker bereikbaar maken van de binnenstad, als dat goed wordt ingericht betekend dat gewoon een snellere en veiligere doorstroom naar het buitengebied of andere kernen waardoor je ook 'lekkerder rijdt'. Er is echt niets vervelender dan met je auto door een druk en onoverzichtelijk centrum heen te rijden. Daar wil je het liefste gewoon ver omheen. Een Amsterdam dat bijvoorbeeld ingericht zou zijn voor de automobilist zou heel paradoxaal een verschrikkelijke stad voor de automobilist zijn geweest. Düsseldorf in het Rührgebied, of heel Duitsland eigenlijk, is nog echt zo'n autostad, waar auto's, voetgangers, OV en suïcidale fietsers dwars door elkaar heen gaan: verschrikkelijk. Als Nederlander ben ik persoonlijk mentaal gewoon helemaal klaar na een half uurtje door die stad. Je wil uiteindelijk dat de automobilist gewoon kiest voor de fiets of het OV, of alsnog de auto pakt maar dan voor wegen kiest waar men minder in aanraking komt met fietsers bijvoorbeeld. Men pakt de "makkelijkere" wegen. Maar zulke ideeën bekken niet zo lekker. De 120->100 op de snelweg heeft gewerkt, nu zetten we dat door met een ander plan. Terwijl, in de huidige werkelijkheid, de situatie bepaald hoe hard je daar maximaal mag rijden, niet andersom. Het is deze werkelijkheid met bakken met geld richting infrastructuur die bijvoorbeeld voor steden als Amsterdam ervoor gezorgd hebben dat deze eigenlijk makkelijk naar 30km/h in de binnenstad kunnen: de stad is al min of meer om naar dit groene ideaal. Maar het zet ook de deur open om die snelheid al omlaag te halen, voordat de dure investeringen in andere kernen gehaald zijn.
Ik zou het populisme willen noemen, niet voor de conservatieve club Nederlanders die buitenlanders haat, maar dan voor de linksere bevolking die zich graag beter voelt dan anderen door wat zij voor het klimaat (kunnen) betekenen. De club die vaak al in een regio woont waar je goed zonder zo'n stinkende auto kan. Je kunt het uiteraard anders noemen.