sigme Geen enkel recht is absoluut; dat geldt voor het kiesrech (actief en passief) net zo goed. Maar dat wil opzichzelf niet zeggen dat een land met een begrensd kiesrecht niet democratisch is. Sommige beperkingen zijn ook in een democratische rechtsstaat prima te rechtvaardigen, bijvoorbeeld een leeftijdsgrens.
In het algemeen moet je kijken wat het doel van een begrenzing van het kiesrecht is en wie je er mee treft. Héél kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat uitsluiten van mensen vanwege een kwaliteit die ze niet zelf hebben kunnen kiezen en die permanent is, niet door de beugel kan. Wilsonbekwaamden mochten in Nederland al stemmen, maar mensen die onder curatele stonden niet; daar is een jaar of 10 geleden de grondwet voor aangepast (in mijn ogen terecht). Dat maakte ons land dus democratischer.
Betogen dat vrouwen het kiesrecht moet worden ontnomen is ondemocratisch en moet wat mij betreft bestreden worden (en dat gebeurde ook, reden waarom de SGP met de staart in de broek afdroop, of "bijdraaide" zoals jij het noemt).