Sloggi

Dergelijk vlees (rund/vark/schaap) kan ik hier ook kopen hoor. Fatsoenlijk gehouden, om de hoek geslacht, geen keurmerk. Daar hoef je niet voor naar Frankrijk. Maar die veehouders zullen dus net zo goed als grote bio-industrieboeren gereduceerd kunnen/moeten worden. Kunnen omdat de provincies zelf maar moeten zien hoe ze aan hun reductie komen, en eventueel moeten omdat als er echt zwaar gereduceerd moet worden, er ook geen plaats is voor fatsoenlijk gehouden dieren.

    sigme Dergelijk vlees (rund/vark/schaap) kan ik hier ook kopen hoor. Fatsoenlijk gehouden, om de hoek geslacht, geen keurmerk. Daar hoef je niet voor naar Frankrijk.

    Ja maar daar moet je hier moeite voor doen en alleen de bewuste consument koopt het. Daar ligt het gewoon in de super en is het niet duurder, dat is mijn punt.

    sigme Maar die veehouders zullen dus net zo goed als grote bio-industrieboeren gereduceerd kunnen/moeten worden. Kunnen omdat de provincies zelf maar moeten zien hoe ze aan hun reductie komen, en eventueel moeten omdat als er echt zwaar gereduceerd moet worden, er ook geen plaats is voor fatsoenlijk gehouden dieren.

    Ik hoop het niet maar dat zou zomaar kunnen gebeuren als gevolg van dertig jaar pappen en nathouden door de ’boerenpartijen’.

    sigme

    De slager hier verkoopt ook vooral vlees uit de directe regio. Maar die regio ligt wel tegen een Natura2000 gebied aan. Zal dan ook wel rap afgelopen zijn…

    sigme Dat met die stikstofreductie en de boeren gaat nog een ramp worden trouwens. Er is geen reden om aan te nemen dat biologische kringloopboeren gespaard blijven - reductie is reductie. Schiermonnikoog, waar de boeren een tijd geleden al compleet om gegaan zijn, moet volgens de plannen gewoon ook ongeveer alle vee inleveren.
    En stikstofreducties van 50 à 70% betekenen gewoon alle vee weg. Insgezamt, totaal. Want de stikstof komt niet alleen van de veeteelt, maar de gewenste reductie wel.

    Caroline van der Plas raadt de boeren in een interview aan om geen domme contraproductieve protesten te doen, maar gewoon nergens aan mee te werken en niks te tekenen.

    En daarmee heeft ze ook wel een punt. Voor zover ik weet staan ook de Europese milieuregels er niet aan in de weg, dat het landschap zo gebruikt wordt, als het altijd al gebruikt werd.

    Het verkapte doel van het programma is om andere ontwikkelingen (nieuwe snelwegen en nieuwe woonwijken) mogelijk te maken, maar dat wordt nu ingevuld met een extreem grootschalig programma dat het op een manier probeert te doen waarbij de natuur integraal wordt hersteld en daardoor overal het stikstofprobleem wordt opgelost. Dat is op zich natuurlijk heel goed voor de natuur, maar ook wel een beetje eenzijdig, en met wel een erg grote last kennelijk voor de boerensector.

    Als het echt erom gaat om dingen te kunnen bouwen, dan kan dat ook best op projectbasis. Dan maak je het tot integraal onderdeel van een projectontwikkeling dat genoeg boeren worden uitgekocht, of onteigend, of overgaan tot biologische veehouderij, om het project in kwestie mogelijk te maken.

    Dan los je het probleem lokaal op en is automatisch geregeld dat de belangen van de bouwsector en de agrarische sector lokaal in balans worden gebracht.

    Landelijke aanvullingen daarop zouden zich dan puur kunnen richten op het verbeteren van de conditie van de natuur.

    • Duke replied to this.

      Ossu Voor zover ik weet staan ook de Europese milieuregels er niet aan in de weg, dat het landschap zo gebruikt wordt, als het altijd al gebruikt werd.

      Dat is door de steeds “efficiënter” werkende landbouw die de halve wereld bedient vanuit een heel klein landje natuurlijk ook niet meer het geval…
      En is het niet door de stikstofdepositie in natuurgebieden, dan is het over een paar jaar wel vanwege de depositie in het water… Op de huidige wijze kunnen we uiteindelijk gewoon niet doorgaan.

      • Ossu replied to this.

        Duke De habitatrichtlijn stelt in artikel 6:

        1. Voor elk plan of project dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van het gebied, maar afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten significante gevolgen kan hebben voor zo'n gebied, wordt een passende beoordeling gemaakt van de gevolgen voor het gebied, rekening houdend met de instandhoudingsdoelstellingen van dat gebied. Gelet op de conclusies van de beoordeling van de gevolgen voor het gebied en onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, geven de bevoegde nationale instanties slechts toestemming voor dat plan of project nadat zij de zekerheid hebben verkregen dat het de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied niet zal aantasten en nadat zij in voorkomend geval inspraakmogelijkheden hebben geboden.

        Dit in samenhang met de overweging:

        Overwegende dat elk plan of programma dat een significant effect kan hebben op de instandhoudingsdoelstellingen van een aangewezen gebied of een gebied dat in de toekomst aangewezen zal zijn, op passende wijze moet worden beoordeeld;

        Op basis hiervan zou je misschien kunnen concluderen dat de intensivering van de veehouderij überhaupt nooit rechtens is geweest. Zou leuk zijn als natuurlobbyisten daar eens een rechtszaak over zouden aanspannen 😉

        Maar dat staat los van de kwestie van het nieuw bouwen van woonwijken en infrastructuur. Dat kan gewoon indien dat in een totaalpakket met vermindering van de landbouwuitstoot zekerheid biedt “dat het de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied niet zal aantasten”.

        Uitstoot grote bedrijven toegenomen, vergunningen niet op orde, blijkt uit onderzoek
        Bekende vervuilers hebben tussen 2018 en 2019 meer stikstofoxide uitgestoten, meldt onderzoeksprogramma Pointer. Soms zonder vergunning.

        Grote bedrijven als Tata Steel zijn de laatste jaren niet minder maar meer stikstofoxide uit gaan stoten. Bij de drie bedrijven die het snelst groeien in de stikstofuitstoot is bovendien de status van de vergunningen discutabel. Dat stelt Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV.

        [...]

        Onze overheden zijn er wel goed in om hun eigen weerstand te creëren...

        Rijnmond Energie in Rotterdam, de nummer één op de ‘extra uitstootlijst’, heeft volgens Pointer geen vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming, wat wel verplicht is. Dit betekent dat nooit in kaart is gebracht wat de impact is van de centrale op de natuur. De manager van de centrale erkent tegenover Pointer dat Rijnmond Energie een natuurvergunning zou moeten hebben, maar dat het bedrijf daarover niet is ingelicht door de overheid. De Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland stelt dat de energiecentrale zonder vergunning niet mag produceren.

        [...]

        remlof

        Update 07:26 uur
        Op verschillende plekken in het land zien we deze ochtend tractoren rijden. Hieronder een overzicht:

        A2 bij knooppunt Deil richting Utrecht
        A2 bij Breukelen richting Utrecht
        A6 bij Sint Nicolaasga richting Emmeloord
        A16 bij de Drechttunnel richting Rotterdam
        A27 bij de Merwedebrug richting Gorinchem
        A32 bij Wolvega richting Meppel
        A50 bij knooppunt Ewijk richting Apeldoorn
        Op verschillende snelwegen ontstaan daardoor files. Zoals op de A27 vanaf Hank richting Gorinchem en de A2 vanaf Rosmalen richting Utrecht.

        https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/extra-drukte-verwacht-op-de-weg-door-boerenmanifestaties/

        Ik ga er vanuit dat er flink wat rijbewijzen worden ingenomen.

          Sloggi Ja dat is de link uit de tweet die ik postte. De reacties onder die tweet van Rijkswaterstaat zijn ook vooral van mensen die zich afvragen waarom er niet tegen wordt opgetreden.

          Sloggi

          Vraag is natuurlijk of je jezelf met dergelijke acties populair gaat maken. Daar hebben mensen in het begin wellicht nog begrip voor maar als dat doorgaat kan de stemming makkelijk omslaan.

            Reya Lex dura sed lex was het toch?

            Sinds wanneer is het winnen van een populariteitswedstrijd een overweging bij het handhaven van de verkeerswet?

              Sloggi

              Ik ben het met je eens dat het gevaarzettend gedrag is en dat er bij voorkeur handhavend wordt opgetreden, maar ik kan me ook voorstellen dat dat in dit stadium niet de prioritaire strategie is.

                Reya Weet je tenminste zeker dat ze het de volgende keer gewoon weer doen, inclusief allerlei andere boeren of andere groepen die het tot nu toe niet durfden. Er wordt immers toch niet tegen opgetreden.

                Goeie strategie wel.

                  Reya Dat had het al veel eerder moeten zijn. En als het op de snelweg niet mogelijk is iemand uit z'n cabine te trekken ga je 'm thuis maar opzoeken. Dat gebeurt met wegpiraten met maatje 255/50 ook.

                  • Reya replied to this.

                    Kennelijk sponsoren veevoederbedrijven dus de protesten, het FDF en de boer die z’n land vandaag beschikbaar heeft gesteld voor het protest…

                      janneke141

                      Sloggi

                      Uiteindelijk gaat het hier om een politiek probleem en die verdwijnen niet snel door puur legalistisch handhavend optreden. Daar is best plek voor waar er daadwerkelijk sprake is van schade aan lijf of goed maar in dit stadium zou ik dit liever zijn beloop laten wetende dat dergelijke protestbewegingen op lange termijn vaak uit zichzelf uiteen vallen. Tegen de gele hesjes in Frankrijk werd destijds bijvoorbeeld ook relatief weinig opgetreden, ook met het idee dat ingrijpen het conflict waarschijnlijk zou doen escaleren.

                        remlof Ik wilde net een artikel van vandaag in de NRC hierover plaatsen:

                        Veevoeders lobbyen tegen het stikstofbeleid en steunen de boeren
                        Landbouwlobby - Ook de veevoerindustrie vreest de stikstofplannen van het kabinet. De miljardenbedrijven steunen het boerenverzet financieel.

                        [...]

                        De bedrijven lobbyen al jaren direct en indirect voor ander beleid. Bij De Heus is dat het duidelijkst zichtbaar. Het bedrijf heeft voormalig VVD-Kamerlid Michiel Peters als lobbyist op de loonlijst staan. Ook VVD-Statenlid in Noord-Brabant Roel Gremmen, met onder meer natuur en milieu in de portefeuille, werkt voor De Heus.

                        Samen met zuivelgigant Royal A-ware en kalfsvleesproducent VanDrie Group is De Heus ook financier van Stichting AgriFacts, een platform dat – soms foutief – rapporten over stikstof en landbouw controleert.

                        https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/22/veevoeders-lobbyen-tegen-het-stikstofbeleid-en-steunen-de-boeren-a4134225

                        Goed dat hier eindelijk aandacht voor komt. Ik ben ervan overtuigd dat deze protesten voor een groot deel zijn aangesticht door de grote agrifirms. Zij zijn onderdeel van het probleem, in een duurzaam landbouwsysteem blijft er weinig van ze over.