sigme
Hier de iets minder gekleurde/boze mening:
De naam 'Dutch Protocol' bestaat omdat het in Nederland bedacht is. Eind jaren 90', begin 2000 liep Nederland in de praktijk voorop als het ging om transgenderzorg, min of meer gecentraliseerd in het VuMC. Deze methode is toen met succes toegepast op een vrij kleine groep jongeren onder de 18 die met psychiatrische klachten kwamen die overeenkwamen met genderdysforie. Want in die tijd was de groep transgenderjongeren nog wel een flink stuk kleiner dan wat het nu is.
Het 'Dutch Protocol', dat overigens nu gewoon wereldwijd de standaard is onder het WPATH (World Professional Association for Transgender Health), is simpelweg gewoon het toepassen van zogenaamde GnRH agonisten, of hormoonblokkers voordat er met 'normale' transgenderzorg wordt begonnen. De vorm zeg maar die ook op volwassenen wordt toegepast in de vorm van hormonen/operaties. In principe wordt dit in de praktijk nauwelijks 'Dutch Protocol' genoemd.
Het idee hierachter is dat je deze jongeren gewoon ruimte geeft om zichzelf eerst volledig te ontdekken. Een 'pauze-knop' op de puberteit, zodat men blijvende veranderingen die niet of lastig te corrigeren vallen op latere leeftijd kunt voorkomen. Goede psychiatrische begeleiding bij dit soort zaken is natuurlijk extreem belangrijk, en het is helemaal niet zo dat een minderjarig persoon opeens in aanmerking komt voor een hormoontraject of zelfs een operatie. Daar gaan jaren overheen.
De kritiek op dat 'Dutch Protocol', komt namelijk helemaal niet uit de medische wereld, maar uit een groeiende groep mensen die problemen hebben met iets dat ze 'Gender Ideologie' noemen. Deze groep groeit min of meer parallel aan de groeiende acceptatie van transgender personen, en dus ook het groeien van deze zorg. Vooral in het buitenland zijn deze mensen aanwezig (vooral in de angelsakische landen), maar dit kunnen we in Nederland ook. Sommige komen uit een soort van feministische hoek, een deel ook uit de extreem conservatieve christelijke hoek. Voorbeelden zijn 'Voorzij', 'Gendervragen', 'GezinInGevaar'. 'Civitas Christiana' maar bijvoorbeeld ook de auteur/journalist Jan Kuitenbrouwer schrijft maar al te graag stukjes in Nederlandse kranten hierover.
En waar complexe zorg, menselijk handelen en mensen met psychiatrische problematiek samen komen, worden fouten gemaakt hoor. En door de bredere media aandacht voor het concept 'transgender' zullen er vast jongeren zijn die te snel tot de conclusie komen dat ze transgender zijn. Daarvan zullen er ook enkele door alle psychologische hindernissen heen vallen. Er zullen zelfs mensen spijt hebben van de medische traject die ze zijn ondergaan, net als bij alle andere ingrepen: er bestaat geen 100%.
Maar dit soort groepen hebben niet puur kritiek op deze hormoonblokkers, maar vaak op de transgenderzorg of überhaupt het bestaan van transgenderpersonen. Voorzij is een blog dat bijvoorbeeld vol staat met pure transfobie en haat. Er zijn genoeg stukjes van Jan Kuitenbrouwer te vinden die alle transgender vrouwen over één kam scheert als verkrachters op publieke toiletten.
De transgenderwet komt binnenkort in behandeling, over een deskundigenverklaring voor de paspoortwijziging dat de sector zelf breed als onnodig ziet. Pieter Omtzigt wilde daar zelfs een conservatief stapje bovenop doen. Een VOG. Onnodige deskundigenverklaringen zij niet voldoende: je zal eerst maar eens moeten aantonen dat je geen zedendeliquent bent voor die V op je ID-kaart (men heeft het nooit over de M). Nu staat er dus in zijn partijprogramma dat men extra onderzoek wil naar het 'Dutch Protocol'. Dat komt niet uit het niets.
Ik ben één van de meer progressievere mensen op dit forum, en dit is ook wel een onderwerp dat me wat meer aan het hart gaat, dus ik geloof best dat er voldoende mensen zijn hier die meer een 'het zal wel'-insteek hebben hierin. Maar dit is echt een vorm van onwetenschappelijke polarisatie, vol van haat, op een kleine groep gemarginaliseerde mensen die we hier in Nederland echt kunnen missen als kiespijn. Ik vertrouw Omtzigt op dit punt voor geen meter. En verdere restricties hierin, op een zorg dat nu al bijna uit zijn voegen barst, heeft niets te maken met Vertrouwen, Herstel, Zekerheid of Perspectief voor deze groep mensen.