janneke141
Terwijl ik van de lokale Pabo weet dat de leerlingen veel stage lopen. Al vanaf het eerste jaar (deeltijd zelfs al bijna direct).
Onderwijspolitiek in Nederland
Ik heb nooit zo goed begrepen waarom je een wetenschappelijke opleiding nodig zou hebben om les te geven in het VO. Zeker niet in de onderbouw.
Jan Ik geloof ook niet dat ik er ooit goede argumenten voor heb gelezen.
Trouwens, ik las net op Facebook al wat reacties die erop neerkwamen dat de onderwijsinspectie de Zaanse scholen boetes moet gaan opleggen als ze lesdagen laten uitvallen. Dat zal helpen :')
De stappen tussen 'geef een boete' en 'er ontstaan meer basisschooldocenten' ontgaan mij ook nogal.
Extra geld voor onderwijs met Prinsjesdag. Maar gelukkig is er volgend jaar wel gewoon minder geld voor bijvoorbeeld de middelbare scholen.
Duke Ik heb de precieze cijfers nog niet gezien, maar de verlaging van het collegegeld in combinatie met de verhoging van de rente op studieleningen klinkt toch behoorlijk als de beroemde sigaar uit eigen doos. Die nog in het voordeel is van buitenlandse studenten ook.
Over het bijzonder onderwijs: mijn stelling is niet dat bijzondere scholen slechte scholen zijn, mijn stelling is dat religieonderhoud geen onderwijstaak is, dat bijzonder onderwijs segregatie bevordert en dat het onderwijs zich bij de feiten dient te houden.
Leandra
Met dat argument begon ik: als er weinig merkbaar is van die religieuze signatuur, dan maakt het niks uit als die school ineens openbaar gaat heten.
Montessori- en Daltonscholen kunnen gewoon bij het openbaar onderwijs horen. Net als talloze andere onderwijskundige concepten. Ik pleit echt niet voor eenheidsworst hoor. Ik werk zelf ook bewust op een school met een behoorlijk uitgesproken karakter.
Afgelopen week was er wat ophef over een of andere natuurkundedocent die in de klas gezegd zou hebben dat 9/11 een 'inside job' was of zoiets. Dan denk ik: ja, lastig, want dit is deze man zijn overtuiging. Hij gelooft dit oprecht. Moeten er eerst bovennatuurlijke wezens bij zijn overtuiging betrokken worden voor het wél een respectabele opvatting wordt? Of horen docenten zich bij de feiten te houden en horen ze hun persoonlijke overtuigingen thuis te laten? Wat mij betreft dat laatste.
janneke141
En de verlaging van collegegeld voor 2e jaar lerarenopleiding geldt enkel de studenten die vóór 1-9-2018 geen HO-studie zijn begonnen. Dus als het al wat helpt, duurt het langer dan nodig.
Jan De staat bekostigt scholen omdat 'we' het belangrijk vinden dat kinderen onderwijs krijgen. Er gebeuren zo veel dingen op scholen die niet direct een onderwijstaak zijn, maar die samen met de lessen een pakket vormen waarin een kind kan opgroeien en zich kan voorbereiden op een volgende stap in de maatschappij. En het varieert lekker tussen de verschillende scholen, dus zoek je als ouder een school die in jouw optiek de beste dingen doet.
De staat controleert, middels de onderwijsinspectie, of het geld goed wordt besteed. Als dat niet zo is en/of de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende is komt de school onder verscherpt toezicht of wordt in het uiterste geval zelfs gesloten. Kennelijk doet het voorlezen van een gebed bij de start van de les geen afbreuk aan de onderwijskwaliteit.
Hoe dan ook, wij benaderen de Vrijheid van Onderwijs gewoon op een andere manier. Ik ben niet bereid om de vrijheden van anderen (en in essentie ook die van mijzelf) te gaan beperken omdat mensen daar dingen mee doen waar ik zelf niet achter sta, zonder dat ik daar last van heb. Jij wel. Dat mag, even goede vrienden.