Duke

Nouja, je introduceert dan echt een opleiding gericht op het zo goed mogelijk onderwijzen van die leeftijd.

Als ze daar niet geschikt voor zijn blijkt dat op de opleiding wel.

  • Duke replied to this.

    Sky
    Maar je mist ook een zeer grote groep die vaak wel prima geschikt is. De beschikbare vijver wordt nu al steeds kleiner...

    • Sky replied to this.

      Duke

      Hmmm, ja, je zal het inderdaad niet van de een op de andere dag kunnen vervangen.

      Grootste probleem op dit moment is denk ik dat het beroep met een imago probleem te maken heeft, waardoor zeker mannen geen/weinig interesse in de baan hebben.

      Het laaggeschoolde blijft wel een probleem, maar ook de werkdruk die niet opweegt tegen het salaris en hoe het vak vaak in de media komt.

      • Duke replied to this.

        Sky
        Dat imagoprobleem heeft bijna de hele publieke sector, helaas..

        Sky Ik weet dat het Finse onderwijs door velen wordt aanbeden, maar daarbij zijn toch wel de nodige kanttekeningen te maken. Zie bijvoorbeeld

        https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-fins-onderwijs-is-helemaal-geen-goed-voorbeeld-voor-nederland-~b30a6f83/

        Nu ben ik niet per se tegenstander van het inzetten van meer academisch geschoolden voor de klas, maar de opleidingen die wij op dit moment in huis hebben zijn daar gewoon niet geschikt voor. Ik heb uiteraard een aardig stel eerstegraads bevoegde -en dus academisch opgeleide- collega's, en slechts een enkeling daarvan zou ik graag voor een vmbo-klas zien. Het heeft voor mij als vmbo-docent geen enkele toegevoegde waarde dat ik weet hoe een Fouriertransformatie werkt. Laat staan als ik groep 5 ga lesgeven.

        De curricula zullen dan dus moeten worden aangepast, maar dat kan ook wel op een hbo (een onderwijstype wat in Finland niet eens bestaat; pakweg de helft van alles wat zichzelf student noemt zit daar op iets wat kwalificeert als een universiteit, en de rest doet beroepsonderwijs).

        De middelen die we in ons land in willen zetten om docenten te betalen zijn redelijk maar ook weer niet overdreven hoog, en het bedrijfsleven is (financieel) in bijna alle gevallen aantrekkelijker dan het onderwijs - een situatie die realistisch gezien nog wel een tijdje zo zal blijven. Dat gat is voor academici nog groter dan voor hbo-opgeleiden, dus je verergert daarmee de situatie dat bevoegde docenten buiten het onderwijs aan de slag gaan alleen maar. Dat in gedachten houdend doen we er beter aan om de kwaliteit van de tweedegraads lerarenopleidingen en de knutselacademiepabo wat op te vijzelen.

        Helpt dat tegen het lerarentekort? Misschien een beetje. Ruim een kwart van de startende leraren stopt er namelijk binnen drie jaar weer mee omdat ze het niet meer trekken. Wellicht kan een betere voorbereiding vooraf dat bizarre cijfer een stukje omlaag brengen.

        • Duke replied to this.
        • Sky likes this.

          janneke141
          Terwijl ik van de lokale Pabo weet dat de leerlingen veel stage lopen. Al vanaf het eerste jaar (deeltijd zelfs al bijna direct).

          Ik heb nooit zo goed begrepen waarom je een wetenschappelijke opleiding nodig zou hebben om les te geven in het VO. Zeker niet in de onderbouw.

            Jan Ik geloof ook niet dat ik er ooit goede argumenten voor heb gelezen.

            Trouwens, ik las net op Facebook al wat reacties die erop neerkwamen dat de onderwijsinspectie de Zaanse scholen boetes moet gaan opleggen als ze lesdagen laten uitvallen. Dat zal helpen :')

            • Jan replied to this.

              janneke141

              De stappen tussen 'geef een boete' en 'er ontstaan meer basisschooldocenten' ontgaan mij ook nogal.

                Jan

                Tsss, dat krijg je met al die docenten met een matige opleiding.

                Extra geld voor onderwijs met Prinsjesdag. Maar gelukkig is er volgend jaar wel gewoon minder geld voor bijvoorbeeld de middelbare scholen.

                  Duke Ik heb de precieze cijfers nog niet gezien, maar de verlaging van het collegegeld in combinatie met de verhoging van de rente op studieleningen klinkt toch behoorlijk als de beroemde sigaar uit eigen doos. Die nog in het voordeel is van buitenlandse studenten ook.

                    4 days later

                    Over het bijzonder onderwijs: mijn stelling is niet dat bijzondere scholen slechte scholen zijn, mijn stelling is dat religieonderhoud geen onderwijstaak is, dat bijzonder onderwijs segregatie bevordert en dat het onderwijs zich bij de feiten dient te houden.

                      Jan
                      Ik ben het er mee eens als het om scholen van een orthodoxe signatuur gaat, maar de gemiddelde PC of katholieke school heeft geen enkele vorm van segregatie tot gevolg.

                      Hoe denk je over Montessori- en Daltononderwijs?

                      • Jan replied to this.

                        Leandra
                        Met dat argument begon ik: als er weinig merkbaar is van die religieuze signatuur, dan maakt het niks uit als die school ineens openbaar gaat heten.

                        Montessori- en Daltonscholen kunnen gewoon bij het openbaar onderwijs horen. Net als talloze andere onderwijskundige concepten. Ik pleit echt niet voor eenheidsworst hoor. Ik werk zelf ook bewust op een school met een behoorlijk uitgesproken karakter.

                        Jan
                        Dat religieuze aspect ben ik ook niet dol op maar dat ouders binnen het systeem de mogelijkheid krijgen onderwijs naar hun eigen inzicht in kunnen richten vind ik wel een goed principe.
                        Zorgt ook voor een gezonde competitie tussen de scholen.

                        • Jan replied to this.

                          Afgelopen week was er wat ophef over een of andere natuurkundedocent die in de klas gezegd zou hebben dat 9/11 een 'inside job' was of zoiets. Dan denk ik: ja, lastig, want dit is deze man zijn overtuiging. Hij gelooft dit oprecht. Moeten er eerst bovennatuurlijke wezens bij zijn overtuiging betrokken worden voor het wél een respectabele opvatting wordt? Of horen docenten zich bij de feiten te houden en horen ze hun persoonlijke overtuigingen thuis te laten? Wat mij betreft dat laatste.

                            Duke

                            Prima, als die principes maar niet religieus zijn. Willen ze dat per se toch, dan hoort de overheid die school niet te financieren.

                            janneke141
                            En de verlaging van collegegeld voor 2e jaar lerarenopleiding geldt enkel de studenten die vóór 1-9-2018 geen HO-studie zijn begonnen. Dus als het al wat helpt, duurt het langer dan nodig.

                            Jan
                            Als hij het echt gelooft, is het voor hem een feit.