Molurus Ik twijfel er niet aan dat hier met de geldbuidel is gezwaaid. De toprestaurants koken weliswaar op hoog niveau, de marges zijn zelden in verhouding met de inspanning. Als je geld wil verdienen moet je pannenkoeken gaan bakken. Daarom zie je veel van die topchefs ook allerhande nevenactiviteiten ontwikkelen.

    Dwersdriever

    Toch denk ik dat top chefs die dit omarmen wel echt the way to go is. Dat maakt het namelijk veel makkelijker om het later te verkopen voor de eettafels thuis.

    Misschien gaan we toch ook ergens insect based gerechten zien als delicatesse in de top restaurants? Dat zou mooi zijn.

      Molurus Zeker, top-down-marketing. Veel van die chefs zijn culinaire influencers. Maar uiteindelijk moet het natuurlijk smaken. Ik ga het zeker proberen.

      GSbrder Interessant genoeg kun je kaviaar ook uit de steur masseren en de vis vervolgens terugzetten. Daarmee kunnen ze wel 120 jaar oud worden en vele malen hun eitjes leveren aan mensen met meer geld dan smaak. Google maar eens op no-kill caviar.

        Dwersdriever Ja, grappig! Ik had wel eens van keizersnede-kaviaar gehoord, maar dat is minder herhaalbaar begreep ik.

        Eerlijk gezegd heb ik nooit begrepen waarom mensen kaviaar nou zo speciaal vinden. Truffel kan ik begrijpen, maar kaviaar. Zoute hap... meh.

          tsjok Lomp opensnijden zal wel goedkoper zijn en de winst van het in leven houden van de steur pas op de zeer lange termijn. Ik ben verre van een kenner, ik vind het niet eens bijzonder lekker, maar volgens mij duurt het wel een jaar of tien voordat een steur de benodigde eitjes in zich heeft.

            Molurus Elke vis is zoute hap. Sommige vis (of eitjes) geven dan nog een aardige textuur of umami.

              tsjok Bladgoud flikkeren al die nouveau riche-restaurants op voedsel. Chocolade/kaviaar/kobe beef-tomahawk met bladgoud om het de duurste te maken.

              tsjok

              Goed punt, laatst op Ameland lekker invasieve exoten geraamd. Niks mis met het eten van Japanse oesters dus 😄

              GSbrder

              Een mooi stukje gebakken zalm vind ik heerlijk. Maar een bakje kaviaar doe je mij geen plezier mee.

              5 days later

              Duke Goh, de Volkskrant is nog steeds tegen kernenergie, dat had echt niemand verwacht :')

              8 days later

              Video van Kurzgesagt stipt mooi de punten aan waar we het over hadden, in dit topic (en het deel hiervoor).

              Ook of het nu veel uitmaakt of je lokaal (vlees) koopt.

              Zit nu bij een overleg over opwekking en inzet van groene waterstof. Dat draait toch ook nog vooral op subsidies. Er is nog een lange weg te gaan…

                Duke En waterstof is inefficiënt. Alleen bij industrie is de inzet van waterstof te overwegen. Het idee om auto's rond te laten rijden op waterstof is volslagen debiel, aangezien de efficiëntie bizar laag is ten opzichte van de huidige elektrische auto's

                  Falco
                  Dit gaat vooral om binnenvaart en zwaar transport. Dan is elektrisch minder interessant.

                    Ik begreep ook dat waterstof vooral voor zwaar transport was bedoeld.

                    Daarnaast natuurlijk als bufferfunctie in de elektriciteitsproductie: zonne- en windenergie hebben qua productie grote piek- en dalmomenten. Is wel zo lekker als je op de piekmomenten een beetje van die elektriciteit omzet naar waterstof, zodat je nog wat te verbranden hebt op het moment dat de zon onder is en de wind stilvalt.

                    En dan kun je waterstof nog vervoeren ook. Nederland en België hebben recentelijk intentieovereenkomsten getekend met Namibië, om aldaar waterstof te laten produceren door middel van zonne-energie. Die waterstof kan dan in (door waterstof aangedreven) schepen weer naar Nederland worden gebracht.

                    Maar gezien het "omzetverlies " van elektriciteit -> waterstof -> elektriciteit, zou een onslijtbare duurzame science fiction-batterij met een gigantisch vermogen uiteraard de voorkeur genieten.