janneke141 Alleen is het niet helemaal waar dat rijden onder invloed betekent dat je willens en wetens die kans aanvaardt. Er rijden vele duizenden mensen per dag dronken rond en er gebeurt bijna nooit iets. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik betoog dat dat verstandig is, we zijn het helemaal met elkaar eens wat dat betreft. Alleen iemand die met vier bier in zijn mik achter het stuur stapt doet dat niet in de realisatie dat er iemand door zou kunnen overlijden, anders zouden de meeste mensen het niet doen (psycho- en sociopaten daargelaten).
Strafzaken in de media
tsjok Er rijden vele duizenden mensen per dag dronken rond en er gebeurt bijna nooit iets.
Ja, dag.
- Edited
tsjok Los van dat het de huidige lijn is in de jurisprudentie vind ik ook oprecht moreel gezien opzettelijk iemand doden erger dan een ongewilde fout, hoe ernstig en verwijtbaar de onvoorzichtigheid ook is die tot die fout heeft geleid. Ik vind wel dat de straffen in dit soort zaken geen recht doen aan het aangedane leed. Op dood door schuld (het zwaarste artikel dat wordt toegepast in verkeerszaken) staat 2 jaar cel, op veroorzaken van een dodelijk ongeval (art. 6 WVW) 3 jaar. Je kunt betogen dat de mate van verwijtbaarheid niet goed overeen komt met de juridische kwalificatie van de handelingen als je bijvoorbeeld allerlei onvoorzichtige omstandigheden opstapelt.
Ja, en dat is uiteindelijk natuurlijk ook gewoon een sterk argument - wat overigens niet betekent dat in alle gevallen van doodslag zwaar straffen - want opzet - de beste optie is. Bij situaties als deze geldt wat mij betreft dat de omstandigheden wel zwaar meetellen. De motorrijder wordt hier verdacht van een straatrace: hierbij geldt dat de verdachte met opzet een zo hoog mogelijke snelheid heeft willen halen en dus een zo hoog mogelijk risico heeft willen nemen. Dat daarbij geen intentie tot letsel was blijft uiteraard staan, maar je hebt het wel over één van de zwaarste vormen van roekeloosheid. Bij een "normale" hardrijder zou je bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat de overschrijding zonder specifieke opzet gebeurde (de hardrijder had de signalisatie niet goed gezien of was afgeleid) of in een opwelling gebeurde (iemand vond het even wel prettig om wat harder het gas in te drukken). In die situaties kijk je tegen een ander beeld van verantwoordelijkheid aan dan bij iemand die bewust en over langere afstand de limieten heeft opgezocht.
tsjok Tegelijkertijd vind ik ook wel dat altijd de kanttekening vereist is dat we in het verkeer op grote metalen dingen rondzoeven met snelheden waardoor een kleine fout nou eenmaal heel grote gevolgen heeft. Te hard, zonder rijbewijs, met een slok op rijden is allemaal heel onverstandig maar fundamenteel iets anders dan een trekker overhalen of een mes naar voren steken. Het gebeurt echt te vaak dat die twee haast met elkaar gelijk worden gesteld. Ik moet altijd denken aan die zaak waar een vader van een verkeersslachtoffer een stoel naar de rechter gooide omdat de veroorzaker van een ongeluk, waarvan niet vaststond dat hij te hard reed, een forse taakstraf kreeg. Dan verliezen we in mijn ogen uit het oog dat iedereen een ongeluk kan veroorzaken.
Eens, en uiteraard is preventie hier uiteindelijk het belangrijkst. Snelheidslimieten aanpassen naar de veiligheidssitutie (30 km/h in de bebouwde kom als norm, bijvoorbeeld) en de weginrichting door ook op aanpassen.
janneke141 Ik weet dat je het een heel stom feit vindt, maar dat maakt het niet onwaar.
Reya De motorrijder wordt hier verdacht van een straatrace: hierbij geldt dat de verdachte met opzet een zo hoog mogelijke snelheid heeft willen halen en dus een zo hoog mogelijk risico heeft willen nemen. Dat daarbij geen intentie tot letsel was blijft uiteraard staan, maar je hebt het wel over één van de zwaarste vormen van roekeloosheid. Bij een "normale" hardrijder zou je bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat de overschrijding zonder specifieke opzet gebeurde (de hardrijder had de signalisatie niet goed gezien of was afgeleid) of in een opwelling gebeurde (iemand vond het even wel prettig om wat harder het gas in te drukken). In die situaties kijk je tegen een ander beeld van verantwoordelijkheid aan dan bij iemand die bewust en over langere afstand de limieten heeft opgezocht.
Een straatrace wordt ook (terecht) als strafverzwarende omstandigheid aangemerkt, precies om wat je nu zegt. In mijn ervaring wordt wel soms heel snel gezegd dat er sprake is van een straatrace maar is dit zelden het geval, dus ik neem dat met een korreltje zout (al zal het zeker zijn dat hij veel en veel te hard heeft gereden).
Het is ook interessant waarom hij zonder rijbewijs reed, want daar zit een spectrum in van mensen die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn tot mensen met een geschiedenis van verkeersdelicten tot mensen die net te laat waren met het verlengen. Ik lees dat de politie ook nog onderzocht of hij door rood reed, als je de plek ziet lijkt dat ook aannemelijk.
Vreselijke zaak. Ik las een getuigenverklaring van iemand die er direct als eerste bij was, daar gaan ook al je haren van overeind staan.
Bij met drank op rijden gaat het wel in de meeste gevallen om gedrag waarbij je op meerdere momenten je had kunnen bezinnen:
- Je komt in een situatie met alcohol waarbij je mogelijk nog moet rijden - je gaat bijvoorbeeld met de auto naar een feestje of hebt een borrel thuis waarbij je weet dat je om belangrijke redenen daarna nog moet of wilt rijden
- Je drinkt dan alsnog alcohol
- Ondanks je alcoholgebruik ga je toch rijden
Er zijn uiteraard situaties te verzinnen waarbij dit niet opgaat maar dit is wel vaak de ketting van evenementen die tot het met alocohol op rijden leidt. Daarbij had de alcoholrijder zich dus op meerdere momenten kunnen bezinnen.
Holleeder heeft ook van het gerechtshof levenslang gekregen.
Minister: niet ik, maar rechter moet gratieverzoek beoordelen bij levenslang
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2433994-minister-niet-ik-maar-rechter-moet-gratieverzoek-beoordelen-bij-levenslang
Lijkt me een slechte zaak. Je leest zo veel over rechtelijke dwalingen dat het goed is als een minister nog eens met een frisse blik naar een casus kijkt. Liefst iemand als Sander Dekker.
Coldcaseteam concludeert na drie jaar onderzoek dat ontlastend bewijs in Deventer moordzaak is achtergehouden
In de Deventer moordzaak leed de recherche aan tunnelvisie. Een ontlastend document is achtergehouden, processen-verbaal zijn gemanipuleerd, noodzakelijke daderonderzoeken werden niet uitgevoerd en cruciaal dna-bewijs is feitelijk onbruikbaar doordat er op meerdere momenten onaanvaardbaar mee is omgesprongen.
Oei…?
Sloggi Het was al bekend dat het politie-onderzoek broddelwerk was, het achterhouden van de telefoongegevens is wel heel erg kwalijk. Vraag me wel af of het Louwes vrij gaat pleiten gezien het DNA op de blouse - dat er onzorgvuldig mee is omgesprongen verklaart niet dat Louwes' DNA, en van niemand anders, er overal op zit.
tsjok Vraag me wel af of het Louwes vrij gaat pleiten gezien het DNA op de blouse - dat er onzorgvuldig mee is omgesprongen verklaart niet dat Louwes' DNA, en van niemand anders, er overal op zit.
Op meerdere plekken zou verklaard kunnen worden door het stempelen, maar dat het er überhaupt op zit plaatst hem dus wel op het plaats delict.
- Edited
@Sloggi Bas Haan maakt overigens in een reeks tweets redelijk gehakt van met name het Volkskrant-artikel. De info is helemaal niet zo nieuw als gepresenteerd wordt en ook grotendeels al meegewogen bij eerdere behandelingen.
https://mobile.twitter.com/bas_haan
(Hier leesbaar: https://threadreaderapp.com/thread/1541336746872406021.html)
- Edited
Het OM heeft zojuist de strafeisen uitgesproken tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Taghi zelf hoorde levenslang eisen, net als vier hooggeplaatsen uit de organisatie: Mao R., Mario R., Achraf B. en Mohamed Razzouki. Tegen de 12 andere verdachten werd 28 tot 5 jaar cel geëist.
Said Razzouki, Taghi's rechterhand, zit om logistieke redenen niet bij dit proces, maar kan later ook levenslang verwachten in zijn zaak.