• Politiek
  • Samenwerking/fusie PvdA/GL: een roodgroene toekomst?

remlof

Al sinds haar aantreden in 2017 probeert zij achter de schermen de geesten rijp te maken voor een fusie: “Toen ik net voorzitter was heb ik weleens grappend gezegd: hoe leuk zou het zijn als ik de laatste voorzitter ben van de PvdA.”

Wel even met de toevoeging dat deze mededeling waarschijnlijk het meest concrete is geweest dat mevrouw voor de mogelijke fusie heeft betekend.

    Eur Hopelijk wordt de komende voorzitter wat voortvarender wat dat betreft.

    Ik stel me zo voor dat het enthousiasme voor zo'n fusie bij de PvdA groter is dan bij GL.

    Als GL stemmer sta ik er zelf in elk geval niet om te springen.

      Molurus

      En zoals ik al eerder aangaf zitten de zeer actieve GL-leden die ik ken er ook echt niet op te wachten. Voor mij als ontrouwe stemmer zou het ook klaar zijn.

      Voor veel anderen zou het waarschijnlijk juist reden zijn om weer op RoodGroen te gaan stemmen nadat ze PvdA of GL al lang geleden gedag hadden gezegd.

        remlof

        Dat is toch niet erg logisch. Als je ideologisch geen van de twee partijen aantrekkelijk vindt, dan ga je toch ook niet op de fusiepartij stemmen?

        Ik zal er waarschijnlijk wel op stemmen omdat de andere partijen nog verder van mij af staan, maar als GL-lid zal ik altijd tegen een fusie stemmen en ook geen lid worden van de fusiepartij.

          Linus Als je ideologisch geen van de twee partijen aantrekkelijk vindt, dan ga je toch ook niet op de fusiepartij stemmen?

          Misschien SP'ers of PvdD'ers die om wat voor reden dan ook zijn afgeknapt van GL/PvdA en wel makkelijk terug te halen zijn met wat frisse wind? Anders kan ik het me ook niet echt voorstellen.

          Linus Ik stem alweer jaren D66, nadat ik in de jaren nul PvdA-lid was.
          Maar als er een grote centrumlinkse partij was zou ik daar op stemmen, maar die is er simpelweg niet meer in Nederland. Daar zou een fusie tussen PvdA en GL verandering in kunnen brengen.

          En dit komt niet uit de lucht vallen natuurlijk, het idee voor een fusie speelt al zeker tien jaar.

            Veel (en ik dus overduidelijk ook) denken dat een nieuwe centrumlinkse partij meer stemmen zou trekken dan een losse PvdA en GL. En dat het de komende decennia een partij zou zijn waar je niet om heen kan bij coalitievorming. En vooral dat laatste is belangrijk wat mij betreft.

            remlof

            Wat is precies de reden dat je nu niet op GL stemt dan? (Als je wel op die hypothetische fusiepartij zou stemmen.)

              Molurus Omdat GL te klein is om een machtsfactor te kunnen zijn. Wat D66 nu overduidelijk wel is. En PvdA + GL ook, zoals ze nu duidelijk maken door alleen samen te willen regeren.

              Als dit gaat lukken is het natuurlijk wel meteen een megastap op weg naar de volledige fusie van PvdA en GL.

              Wel lastig om het electoraat goed te vereenzelvigen, maar als dit lukt en ze zitten één kabinet uit met elkaar, groeien de kansen op rood-groen wel.

              Er is natuurlijk wel een reden dat er vrijwel niets meer van PvdA over is. Die reden lijkt me geen aanwinst voor GL.

              Maar de paar zeteltjes die PvdA nog heeft zijn best welkom bij GL.

                Molurus Ik hoop wel op zwarte letters in het groenrode logo. Stemt remlof op een partij met NEC-kleuren.

                7 days later

                Wat mij betreft gaan de partijen gewoon samen. Ze hebben een andere geschiedenis en cultuur maar inmiddels liggen de uitgangspunten - niet alleen praktisch maar ook ideologisch - zo dicht bij elkaar dat ik weinig toegevoegde waarde van twee aparte partijen zie. Een partij is een middel, geen doel op zich.

                De vraag of ze in een kabinet met de VVD en CDA moeten stappen vind ik een stuk ingewikkelder. Als je het niet doet weet je zeker dat Nederland niet substantieel vooruit komt de komende jaren. Tegelijk moet je je afvragen hoeveel eer er te behalen valt met partijen die liever met PVV, FvD en JA'21 regeren dan met jou. Soms moet het erger worden voor het beter wordt, laat dat dan maar gebeuren. Dan kun je daarna misschien echt hervormen in plaats van een paar pyrrhusoverwinningen te behalen in een compromis met VVD en CDA. En als je in een kabinet zit dat drie parlementaire enquêtes voor zijn kiezen krijgt straalt dat hoe dan ook op je af, of je de puinzooi nu mede veroorzaakt hebt of niet.