• Nieuws
  • Centraal beurs- en economietopic deel 2

Eur Mooi omschreven. Is het niet allebei waar? Ik denk zelf dat de bezuinigingen in de periode 2007-2012 het verdwijnen van kennis enorm hebben doen versnellen. Vanaf ca. 2015 steeg het aantal vacatures daarna weer, maar in plaats van weer specialistische kennis binnen te halen, werden er vooral generalisten, communicatiemedewerkers en juristen binnengehengeld.

GSbrder Je kan het ook omdraaien: als een kabinet vooral in vaagtaal antwoordt zal een fractie eerder geneigd zijn Kamervragen in te dienen...

Het zal allemaal wel waar zijn.

    Sloggi Het kabinet is zeker verantwoordelijk voor de beantwoording, maar de technische antwoorden komen van de ministeries.

      GSbrder Kerncompetentie van de ambtenaar: politieke sensitiviteit.

      Sloggi Ik word hier echt moe van. De essentie van kapitalisme is dat productiefactoren (land, arbeid en kapitaal) privaat eigendom zijn. Daaruit vloeien kenmerken voort als het bestaan van vrije markten, prijsvorming op basis van vraag en aanbod en de betaalde arbeid. Kapitalisme gaat dus helemaal niet over maatschappelijke uitkomsten, het is slechts een term die slaat op een bepaalde organisatie van productiefactoren. Niets meer en niets minder. In dit soort discussies wordt dat onderscheid naar mijn idee steeds genegeerd.

        Sloggi Dat die dus helemaal niet over kapitalisme gaat. Kapitalisme zegt niks over het al dan niet bestaan van ‘onbeperkte groeimogelijkheden’.

        Het lijkt mij trouwens vrij evident dat die niet bestaan, ik vind die discussie daarom dus ook helemaal niet zo interessant. Productiefactoren zijn allen eindig, dus onbeperkte groei vergt onbeperkte groei van de efficiëntie waarmee productiefactoren ingezet worden. Dat is onmogelijk omdat er op dat gebied fundamentele beperkingen bestaan, zoals bijvoorbeeld het niet bestaan van allesomvattende informatie.

          Bolkesteijn Kapitalisme inderdaad niet. Maar dat is wel een aanjager van hebzucht en materialisme, die op hun beurt allerhande onaangename maatschappelijke ontwikkelingen veroorzaken.

          Maar de tijd van groei in Nederland is toch wel voorbij. Door nog wat meer mensen binnen de grenzen te proppen, zal er de komende jaren nog wel wat schijngroei zijn. Ook is er hier en daar nog wel winst te boeken in productiviteit en innovatie. En hier een daar een speculatiebubbel. Maar voor verdere ontwikkeling zijn grote structurele veranderingen nodig. En zoals ik heb betoogd, is de Nederlandse overheid daar niet meer toe in staat.

          Drietebuul Tsja, SVB is net zo belangrijk voor Tech VC als bijvoorbeeld SoftBank met hun vision fund was. Iemand moet de boel funden, maar hogere risicovrije rente is hogere disconteringsvoet, dus je kunt niet meer geld in bodemloze putten gooien in de hoop dat één van die putten over tien jaar een unicorn blijkt.

          5 days later

          Is Credit Suisse al omgevallen?

          remlof SNB to the rescue. Maar vraag is wel of die 50 miljard genoeg is.

            remlof Hoeft ook niet. UBS (Hoi Ralph Hamers) wil ze vast inlijven.

            a month later

            Flow Traders doet wel een beetje pijn op deze mooie vrijdagochtend.

            9 months later

            Het valt me op dat je in het buitenland (Frankrijk, België) vaak aanzienlijk minder geld kwijt bent in de horeca. In Frankrijk kun je gewoon een driegangenlunch krijgen voor (soms ruim) onder de € 25 euro: het menu du jour. En dan vergelijk ik provinciesteden met elkaar, niet Amsterdam met een aftands Frans dorp.

            Wat is daarin de bepalende factor? Een minimumloon hebben ze daar ook - in Frankrijk ligt het minimumloon naar rato zelfs hoger volgens mij. En waar je in Nederland vaak personeel ziet dat nog onder het minimumjeugdloon valt is personeel in andere landen vaak ouder (en beter). Inkoopkosten zullen in Nederland wel hoger liggen; hoewel boodschappen in Frankrijk altijd relatief iets duurder waren kopen Nederlandse restaurants vaak bij de groothandel in terwijl dat in Frankrijk wel eens anders kan zijn (onderbuik). Maar mijn gevoel zegt dat vastgoedkosten wel eens heel erg bepalend kunnen zijn.

            Wie biedt?

            Shoutout naar @GSbrder

              Sloggi Denk je niet dat het gewoon een kwestie van vraag en aanbod is? Nederlanders lunchen geen drie gangen buiten de deur op normale dagen. Dat is een luxe uitzondering met bijbehorende prijzen. Fransen daarentegen verwachten een menu du jour voor weinig geld. Als je je prijs verhoogt gaat iemand anders het wel doen voor 20 euro.