• Nieuws
  • Centraal beurs- en economietopic deel 2

Is Credit Suisse al omgevallen?

remlof SNB to the rescue. Maar vraag is wel of die 50 miljard genoeg is.

    remlof Hoeft ook niet. UBS (Hoi Ralph Hamers) wil ze vast inlijven.

    a month later

    Flow Traders doet wel een beetje pijn op deze mooie vrijdagochtend.

    9 months later

    Het valt me op dat je in het buitenland (Frankrijk, België) vaak aanzienlijk minder geld kwijt bent in de horeca. In Frankrijk kun je gewoon een driegangenlunch krijgen voor (soms ruim) onder de € 25 euro: het menu du jour. En dan vergelijk ik provinciesteden met elkaar, niet Amsterdam met een aftands Frans dorp.

    Wat is daarin de bepalende factor? Een minimumloon hebben ze daar ook - in Frankrijk ligt het minimumloon naar rato zelfs hoger volgens mij. En waar je in Nederland vaak personeel ziet dat nog onder het minimumjeugdloon valt is personeel in andere landen vaak ouder (en beter). Inkoopkosten zullen in Nederland wel hoger liggen; hoewel boodschappen in Frankrijk altijd relatief iets duurder waren kopen Nederlandse restaurants vaak bij de groothandel in terwijl dat in Frankrijk wel eens anders kan zijn (onderbuik). Maar mijn gevoel zegt dat vastgoedkosten wel eens heel erg bepalend kunnen zijn.

    Wie biedt?

    Shoutout naar @GSbrder

      Sloggi Denk je niet dat het gewoon een kwestie van vraag en aanbod is? Nederlanders lunchen geen drie gangen buiten de deur op normale dagen. Dat is een luxe uitzondering met bijbehorende prijzen. Fransen daarentegen verwachten een menu du jour voor weinig geld. Als je je prijs verhoogt gaat iemand anders het wel doen voor 20 euro.

        Sloggi Ik kom relatief veel vaker in de horeca in Duitsland. Daar ben je meestal ook een stuk goedkoper uit dan in Nederland. Vastgoedkosten zullen een rol spelen, maar vooral ook personeelskosten. In Duitsland zijn het vaak nog familiebedrijven, waar iedereen meewerkt. Dat zie je in Nederland veel minder.

          tsjok Maar dan zouden de marges in Nederland ontzettend groot moeten zijn. Dat beeld heb ik dan ook weer niet per se, maar misschien klaagt de horecasector in Nederland gewoon heel effectief over hoe zielig ze zijn.

          Het is wel zo dat er in Nederland veel aanbod is maar de vraag is - met name voor het diner - ook heel groot. Als je een beetje leuk wil eten moet je ruim van tevoren reserveren. Dus in die zin heb je gelijk: prijstechnisch komt de horeca met veel weg, voorlopig is er vraag genoeg.

          Zelfs in ons kleine stadje met toch vrij veel horeca moet je meestal echt wel op tijd reserveren. Blijkbaar hebben we er nog massaal het geld voor (over).

          • Reya replied to this.

            Sloggi Vastgoed valt wel mee (als we provinciedorp vergelijken met provinciedorp). De meeste gezonde horecabedrijven betalen niet meer dan 10% aan huur. Laat het 20% zijn. Maar ik denk dat het een combinatie van zaken is, dat het zou kunnen dat je in Frankrijk wat vaker met oudere familiebedrijven van doen hebt en de cultuur zich leent voor goedkoper maar meer omzet, terwijl zuinige Nederlanders niet meermaals per week een menu du jour verorberen. En sommige bedrijven het vastgoed nog in eigendom hebben en je veel gratis arbeid hebt in de vorm van familie van de eigenaar.

            7 days later

            Ik heb maar eens een accountje bij Degiro geopend en wat aandelen van Europese wapenfabrikanten gekocht. Tot nu toe deed ik alleen wat duurzame beleggingen via Triodos en ING, maar de tijden veranderen.

              Klopkoek Ik begon bij Triodos, maar daar heb ik een paar jaar geleden alles van gemoved naar ING, op één fonds na wat het toen erg goed deed. En nu wil ik ipv in fondsen ook zelf beleggen in aparte bedrijven, dus vandaar Degiro.

              Het gaat vooralsnog om duizenden en niet om tonnen hoor, het is vooral spielerei.

                Klopkoek

                Die gaan langer door met beleggen in fossiele brandstoffen.

                Klopkoek Meer keus in beleggingen. Maar nog steeds geen wapenindustrie fondsen dus :')