- Edited
GSbrder Maatschappelijk is dat sociale huur arbeidsmobiliteit verlaagt, de armoedeval vergroot, investeringen in verduurzaming van de voorraad bemoeilijkt en het wachtlijstensysteem een inefficiënte manier is om de meest behoeftige/kwetsbare burgers in goedkope woonruimte te voorzien.
Bekend is wel dat corporaties het kleinste aandeel woningen (10 procent) met een slecht energielabel bezitten. Bij eigen woningbezitters is dat 19 procent. Wel begint het bij huiseigenaren, mede vanwege de torenhoge energieprijzen, steeds meer te kriebelen. Ze investeren steeds vaker in betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.
“Wie het echt laten afweten, zijn de particuliere verhuurders”, zegt van Tilburg. Die groep verhuurt naar schatting 475.000 huizen, als zelfstandige uitbater. Hun aanbod heeft veel slechte energielabels, aldus Natuur & Milieu. Van de particuliere huurwoningen is 22 procent flink onzuinig (label E, F of G).
Goh.
Om af te dwingen dat ook huisbazen aan het verduurzamen gaan, wil minister Hugo de Jonge (wonen) per 2030 verbieden dat ze nog huizen kunnen verhuren met label E, F of G. “Hoe sneller hoe beter”, oordeelt Van Tilburg. Het kabinet moet wat Natuur & Milieu betreft snel invulling geven aan het beoogde verbod op tochtige huurhuizen.
Bij hoge uitzondering: #TeamHugo.