Dwersdriever Ik bedoel dat politici in eerste instantie de nadelen niet als package deal verkopen (gratis inkomsten voor de gemeente! iedereen gaat er op vooruit!) en vervolgens overreageren op de gepercipieerde nadelen (verdozing! ontwikkelaars bouwen maar en bouwen maar en wij kunnen niets doen en wisten dit niet!)
Dan krijg je dus dat we eerst huurwoningen verkopen aan buitenlandse beleggers om meer middelen vrij te spelen voor corporaties en woningen voor jonge urbanites en dan na een paar jaar van waardestijging hel en verdoemenis verkondigen. Of datacenters werven omdat het in 2013 goed is voor de Nederlandse economie en de mogelijkheden voor het thuiswerken en in 2020 slecht voor onze netcongestie en kostbare (?) hernieuwbare energie gaat naar het koelen van die serverruimtes. Of de voordelen van de blauwe banaan in Europa naar de corridor van Rotterdam-Venlo halen en als er dan wat strontveldjes vol koeien verdwijnen roepen dat ons Nederlandse landschap verloren gaat aan logistieke hallen.
Ja, NIMBY treed op nadat de planmatige keuzes gemaakt zijn. Het is gemakkelijk scoren voor dezelfde of andere politici alsof ze niet aan het stuur stonden toen de rode contouren werden uitgezet en één of andere bouwer dit uit puur winstbejag zonder politieke betrokkenheid heeft ingekleurd. Het is ook niet tegen de kiezer in durven gaan die ruimtelijke economie niet begrijpt en naast een onbespoten grasveld wil wonen, maar wel alle gemakken van de grote stad in de buurt.
Die parken bij Oosterhout zijn helemaal prima, hebben een hoop mensen in Arnhem en Nijmegen voordeel van en Lidl, Albert Heijn en de rest moet dicht bij populatiecentra zitten om de last mile te leveren. Je wil ook niet duizenden vrachtwagens het wegennet extra verzwaren omdat ze uit Duitsland en Zaandam moeten vertrekken. 27 miljoen vierkante meter logistiek met even voor het gemak € 1.500 per m2 is toch al gauw 40 miljard aan WOZ-waarde (193 mln aan gemeentelijke heffingen) en 240 mln aan rijksinkomsten voor de overdrachtsbelasting (oude tarief, 6% --> gaat nu naar 10,4% dus dan zit je op 421 mln). Initieel was het 21% BTW op de grond. Stukken beter voor Noord-Brabant dan de varkensstallen die daar eerst stonden. Ruim een half miljard aan jaarlijkse collectieve opbrengsten om naar wat dozen te kijken, nou nou wat een maatschappelijk welzijn gaat daar verloren.