Hier ben ik wel blij mee. Het is echt van belang dat onderwijs voor iedereen in Nederland toegankelijk blijft, dat onderwijs plaatsvindt in de taal die docent en student het beste beheersen en informatie gewoon ook beschikbaar blijft in het Nederlands. Dat er in de latere jaren ook wat zaken in het gengels gebeuren, prima. De wetenschap is een internationale wereld, maar het grootste deel van de studenten gaat uiteindelijk gewoon in het Nederlands aan het werk.
AMSTERDAM (ANP) - Een grote groep hoogleraren, schrijvers, journalisten, oud-politici, uitgevers en acteurs willen dat de politiek ingrijpt om de verengelsing van het hoger onderwijs een halt toe te roepen. Vrijdag verscheen in de Volkskrant een opiniestuk waarin Kamerleden worden opgeroepen een nieuwe wet kritisch te bekijken.
Het opiniestuk is afkomstig van emeritus hoogleraar taalpsychologie Annette de Groot, emeritus hoogleraar recht Erik Jurgens en filosoof Ad Verbrugge. ,,Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen'', schrijven ze. ,,Er is een reëel risico dat ons land binnen enkele jaren hoofdzakelijk Engelstalige universiteiten kent, met hier en daar nog wat restjes Nederlands. Onze taal verliest zo haar academische status en zal daardoor ook binnen het voortgezet onderwijs steeds lager gewaardeerd worden.''
Aanleiding van de brief is een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs waar minister Ingrid Van Engelshoven aan werkt. De ondertekenaars vrezen dat de nieuwe wet onvoldoende bescherming biedt tegen de verengelsing. Zo'n 180 prominenten steunen de oproep.