Hier ben ik wel blij mee. Het is echt van belang dat onderwijs voor iedereen in Nederland toegankelijk blijft, dat onderwijs plaatsvindt in de taal die docent en student het beste beheersen en informatie gewoon ook beschikbaar blijft in het Nederlands. Dat er in de latere jaren ook wat zaken in het gengels gebeuren, prima. De wetenschap is een internationale wereld, maar het grootste deel van de studenten gaat uiteindelijk gewoon in het Nederlands aan het werk.

AMSTERDAM (ANP) - Een grote groep hoogleraren, schrijvers, journalisten, oud-politici, uitgevers en acteurs willen dat de politiek ingrijpt om de verengelsing van het hoger onderwijs een halt toe te roepen. Vrijdag verscheen in de Volkskrant een opiniestuk waarin Kamerleden worden opgeroepen een nieuwe wet kritisch te bekijken.

Het opiniestuk is afkomstig van emeritus hoogleraar taalpsychologie Annette de Groot, emeritus hoogleraar recht Erik Jurgens en filosoof Ad Verbrugge. ,,Kamerleden, de toekomst van het Nederlands ligt in uw handen'', schrijven ze. ,,Er is een reëel risico dat ons land binnen enkele jaren hoofdzakelijk Engelstalige universiteiten kent, met hier en daar nog wat restjes Nederlands. Onze taal verliest zo haar academische status en zal daardoor ook binnen het voortgezet onderwijs steeds lager gewaardeerd worden.''

Aanleiding van de brief is een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs waar minister Ingrid Van Engelshoven aan werkt. De ondertekenaars vrezen dat de nieuwe wet onvoldoende bescherming biedt tegen de verengelsing. Zo'n 180 prominenten steunen de oproep.

De grootste groep buitenlandse studenten in Nederland bestaat niet langer uit Chinezen, maar uit Italianen. De afgelopen tien jaar nam hun aantal toe van zeshonderd naar vijfduizend. Een vijfde van de academische studenten in Nederland komt inmiddels uit het buitenland.

  • Eur replied to this.

    Dwersdriever Het Italiaanse hogere onderwijs schijnt ook echt om te huilen te zijn.

    • Duke replied to this.

      Eur

      witwassen voor gevorderden is het voornaamste vak?

      9 days later


      Trouw
      Lerarentekort afgezet tegen de 'zwartheid' van de scholen. Niet verrassend, wel (extreem) zorgelijk.

        8 days later

        De Universiteit Utrecht komt weer in het nieuws vanwege het declaratiegedrag van de top.

        UTRECHT (ANP) - De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

        ,,De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.

        De top van de Utrechtse universiteit kwam enkele jaren geleden in opspraak door - volgens de toenmalige onderwijsminister Jet Bussemaker - onacceptabel declaratiegedrag. Toen ging het onder meer om flessen dure wijn, taxikosten en verkeersboetes. Bussemaker stelde destijds dat bestuurders van de UU ,,meer soberheid moesten betrachten bij hun declaraties en doelmatiger omgaan'' met belastinggeld.

          5 days later

          De directeur van het Cornelius Haga Lyceum, Söner Atasoy, overschreed vorig jaar de Wet Normering Topinkomen. Volgens NRC gaat zo'n éénderde van het salarisbudget van de school naar de directeur en familieleden, dat zou zijn gebaseerd op onderzoek van de AIVD. Atasoy ontkent dat. 'Als de AIVD een bericht wil uitdoen, moet die met tyfusbewijzen komen of anders zijn tyfusbek houden', zo wordt de schooldirecteur geciteerd.

          https://nos.nl/artikel/2281646-derde-van-salarisbudget-haga-lyceum-naar-directeur-en-familieleden.html

            Dwersdriever 'Als de AIVD een bericht wil uitdoen, moet die met tyfusbewijzen komen of anders zijn tyfusbek houden'

            Classy.

              janneke141 Zou er gecorrigeerd zijn voor de stedelijkheid van zwarte scholen?
              Met andere woorden; is deze correlatie niet gewoon een spurious relationship tussen hoogstedelijke tekorten en tekorten op scholen met een populatie niet-westerse migratiekinderen?

                GSbrder Volgens mij maakt dat voor de conclusie niet zo veel uit. Grosso modo hebben we een lerarentekort, en op de plaatsen waar zich dat voordoet (met name in de steden/in het westen) hebben de werkzoekende leraren meer te kiezen, waardoor zwarte scholen moeilijker aan personeel komen dan witte. Gezien de extra problemen die je als leraar cadeau krijgt op een school met veel allochtone leerlingen had ik die constatering zonder onderzoek ook nog wel aangedurfd.

                  janneke141 Misschien tijd om te gaan differentieren in lerarensalaris, of is dat vloeken in de kerk?
                  Een docent op een zwarte school in Amsterdam zou dan 1.5x verdienen en een docent op een witte school in de Achterhoek 1x.

                    GSbrder Van mij mag het, maar dat is qua financiering nogal ingewikkeld.

                    Ik heb er ook geen problemen mee dat er op meer vlakken gedifferentieerd wordt in lerarensalarissen. Nu is het enige wat bepaalt wat je verdient of je eerstegraadsbevoegd bent, en hoe lang je al leraar bent.

                      janneke141 Tsja, denk dat het ook op een hoop tegenwind kan rekenen vanuit de provincie. Maar laten we wel wezen, met een lerarensalaris ben je in Stadskanaal één van de rijkste mannen of vrouwen van het dorp en een armoedzaaier in Amsterdam.

                        GSbrder Op zich is dit fenomeen breder dan het onderwijs. Doordat alles in CAO's is dichtgekit is er voor de meeste werkende mensen nauwelijks onderscheid in loon tussen Amsterdam en Nieuw Amsterdam, terwijl het leven in die eerste toch een tikkeltje duurder is.

                          janneke141 Als je dat zou veranderen, gaan er dan niet alleen maar nóg meer mensen in Amsterdam werken en forenzen, of anders de woningmarkt nog verder belasten?

                          Het leven in Amsterdam is vrijwel alleen maar duurder door de woonkosten, maar een sociale huurwoning kost overal ongeveer evenveel. Benzine is een paar cent duurder en horeca ook, maar dat lijkt me minimaal op een (gezins)inkomen.

                            tsjok Misschien kunnen ze docenten voorrang geven voor die sociale huurwoningen