janneke141 Zou er gecorrigeerd zijn voor de stedelijkheid van zwarte scholen?
Met andere woorden; is deze correlatie niet gewoon een spurious relationship tussen hoogstedelijke tekorten en tekorten op scholen met een populatie niet-westerse migratiekinderen?

    GSbrder Volgens mij maakt dat voor de conclusie niet zo veel uit. Grosso modo hebben we een lerarentekort, en op de plaatsen waar zich dat voordoet (met name in de steden/in het westen) hebben de werkzoekende leraren meer te kiezen, waardoor zwarte scholen moeilijker aan personeel komen dan witte. Gezien de extra problemen die je als leraar cadeau krijgt op een school met veel allochtone leerlingen had ik die constatering zonder onderzoek ook nog wel aangedurfd.

      janneke141 Misschien tijd om te gaan differentieren in lerarensalaris, of is dat vloeken in de kerk?
      Een docent op een zwarte school in Amsterdam zou dan 1.5x verdienen en een docent op een witte school in de Achterhoek 1x.

        GSbrder Van mij mag het, maar dat is qua financiering nogal ingewikkeld.

        Ik heb er ook geen problemen mee dat er op meer vlakken gedifferentieerd wordt in lerarensalarissen. Nu is het enige wat bepaalt wat je verdient of je eerstegraadsbevoegd bent, en hoe lang je al leraar bent.

          janneke141 Tsja, denk dat het ook op een hoop tegenwind kan rekenen vanuit de provincie. Maar laten we wel wezen, met een lerarensalaris ben je in Stadskanaal één van de rijkste mannen of vrouwen van het dorp en een armoedzaaier in Amsterdam.

            GSbrder Op zich is dit fenomeen breder dan het onderwijs. Doordat alles in CAO's is dichtgekit is er voor de meeste werkende mensen nauwelijks onderscheid in loon tussen Amsterdam en Nieuw Amsterdam, terwijl het leven in die eerste toch een tikkeltje duurder is.

              janneke141 Als je dat zou veranderen, gaan er dan niet alleen maar nóg meer mensen in Amsterdam werken en forenzen, of anders de woningmarkt nog verder belasten?

              Het leven in Amsterdam is vrijwel alleen maar duurder door de woonkosten, maar een sociale huurwoning kost overal ongeveer evenveel. Benzine is een paar cent duurder en horeca ook, maar dat lijkt me minimaal op een (gezins)inkomen.

                tsjok Misschien kunnen ze docenten voorrang geven voor die sociale huurwoningen

                  Ossu Dat krijgen ze al. Het probleem is alleen dat er in Amsterdam inmiddels véél meer mensen met voorrang zijn dan beschikbare woningen. Er zijn dus ook al verschillende voorrangen met voorang op elkaar.

                  Maar ik haakte eigenlijk meer in op Janneke's opmerking dat dit breder dan alleen het onderwijs is.

                  • Ossu replied to this.

                    tsjok Ik heb werkelijk geen idee. Ik denk dat dat nogal scheelt per branche.

                    Nog zo'n lolligheidje: de reiskostenvergoeding voor leraren is in de CAO gemaximeerd op 25 kilometer. Dus als je het al in je botte hoofd zou halen om vanuit pakweg Harderwijk in Amsterdam te willen gaan lesgeven (waar je geen huis kan vinden, en als je dat wel kan dan kun je het niet betalen) dan mag je een hele zak geld bijleggen op je reiskosten.

                    Oh, tenzij je een dienstverband hebt van voor 2005, dan krijg je wel je volledige reiskosten.

                    Als je erop gaat letten, dan is werkelijk alles wat die verrekte vakbonden uitvreten in het voordeel van ouwelullen, en in het nadeel van de sector - en dus de leerling.

                    tsjok Dat krijgen ze al.

                    Ik dacht dat dat een regeling was voor jonge leraren (tot een jaar of 25) die met voorrang een tijdelijke onzelfstandige woonruimte kunnen krijgen. Of vergis ik me nu?

                      Ossu Ja, zoiets. In LB-1 met een voltijds werkweek zit je toch al (net) boven de sociale-huur-grens.

                      Ossu Zou kunnen hoor, ik ken de details niet. Ik weet wel dat het vroeger veel uitgebreider was, ongeveer mijn halve wijk is ooit bewoond door leraren. De onderbuurvrouw (dik in de 70) heeft zo ook haar huis gekregen toen ze net begon als leerkracht. 😛

                      • Ossu replied to this.

                        janneke141 Er zijn steeds minder bedrijven met filialen in Nieuw-Amsterdam en Amsterdam, of bedrijven van de omvang van de overheid waarvoor er CAOs gelden in dit soort verschillende regio's. Toch een voordeel van steeds minder regiokantoren.

                        tsjok Weet niet hoe relevant sociale huurwoningen zijn, want als er iets arbeidsmarktmobiliteit tegenwerkt, is dat het wel. Geen afgestudeerde hbo'er heeft voldoende wachttijd om in de G4 een sociale huurwoning te fixen (tenzij loting) en een startende docent heeft een te hoog inkomen voor de sociale huursector, dus moet geliberaliseerd huren. Een alleenstaande heeft het dan moeilijk, want tussen de 750 en de 900 (wat een leraar ongeveer kan missen met zo'n inkomen) is er weinig keuze in de Randstad.

                        tsjok Ja vroeger... Ik heb in een huis gewoond van een coöperatie die vroeger alleen aan huisvesting voor postbodes en spoorwegmedewerkers deed.

                        In sommige andere landen / steden met een verziekte woningmarkt is het trouwens niet ongebruikelijk dat werkgevers potentiële werknemers helpen om woonruimte te vinden of zelfs zelf woningen op te kopen en voor weinig geld aan de eigen medewerkers door te verhuren.

                          Ossu Dat heet hier belastingfraude 😉.
                          Geloof me, als verhuurder weet ik dat je de inkomstenbelasting niet zo eenvoudig kunt omzeilen.

                          • Ossu replied to this.

                            Zelf woningen opkopen en die voor te veel geld aan een stel kluspolen doorverhuren is dan weer geen enkel probleem.