• Politiek
  • Het toeslagenstelsel moet worden afgeschaft

tsjok Even terug naar de praktijk van nu. Ik hoor politici roepen dat de zorg te duur is en dat het onbetaalbaar is. Maar zolang wij niet collectief aan de bedelstaf zitten lijkt het me een kwestie van prioriteiten ergens anders leggen. Ik vind het vreemd dat, terwijl het water ons economisch nog niet eens aan de lippen staat, er direct wordt gesproken over dat we bepaalde mensen dan maar geen zorg meer moeten verlenen. Dat is alsof je net 10 minuten met een paar mensen vast zit in de lift en dan al gaat besluiten wie men als eerste op gaat eten.

De enige grenzen die ik aan de zorg zie momenteel is het beperkte aantal mensen wat in de verzorging werkt. Ik zou liever op basis van onmogelijkheid mensen opgeven dan op basis van vermeende onbetaalbaarheid. Uiteindelijk is die laatste vraag namelijk heel simpel: willen jij en ik wat van onze welvaart inleveren om anderen in leven te kunnen houden. Ik neig er toch heel erg naar om die vraag met "ja" te beantwoorden. En dat is vooral vanuit egoïsme ingegeven, want ik wil over 50 jaar ook niet aan de verkeerde kant van de economische vergelijking vallen als ik nog met enige kwaliteit van leven een tijdje mee zou kunnen.

    GSbrder Volgens mij is het niet zo'n zero sum vergelijking. We zijn nog heel ver van het punt waarop we moeten kiezen om oma in te ruilen voor het kleinkind.

      Myst Volgens mij beweert niemand dat de zorg momenteel onbetaalbaar is. De ervaring leert ook dat dat simpelweg niet zo is, want we betalen het elk jaar. Dit lijkt me dus een beetje een stroman.

      De vrees is dat de zorg onbetaalbaar wórdt. Daar spelen meerdere aspecten in mee. Je hebt de vergrijzing die toeneemt, de medische wetenschap die steeds meer kwalen kan verhelpen en medicijnen die steeds duurder worden. En dan klopt gentechnologie ook nog op de deur, wat het potentieël mogelijk maakt om per individu een nieuw medicijn te ontwikkelen wat weliswaar erg effectief is maar ook heel erg veel geld kost. Op een gegeven moment moet je je af gaan vragen hoeveel geld er te besteden is aan zorg, en het antwoord daarop is niet oneindig. Je kunt simpelweg op alles ja zeggen omdat er niet gesproken mag worden over wie welke zorg mag ontvangen, maar dat is een gebed zonder end. Totdat de zorg op een gegeven moment écht onbetaalbaar is voor de resterende werkende bevolking.

      • Myst replied to this.

        Vandaag Heeft Nederland bestaansrecht als we defaitistisch het land opgeven omdat er ergens in de toekomst een deel van Nederlands grondgebied zal wegstromen? Dan kan ik ook bepleiten dat ik in Noord-Holland geen waterschapsbelastingen hoef te betalen, omdat dit toch slechts de levensduur van het land verlengd en niet voor een dijkoplossing zorgt. Ik denk dat vasthouden aan een Nederlandse nationaliteit of identiteit samenhangt met vasthouden aan het willen van belastinginkomsten om te betalen voor Nederlandse diensten.

        tsjok De vrees is dat de zorg onbetaalbaar wórdt

        Ik zou dat moment toch nog even af willen wachten. Geen idee of de zorg echt onbetaalbaar wordt. Ik snap dat je niet tot in het oneindige mensen in leven kunt houden, maar de medische wetenschap blijft niet eeuwig duurder worden. Een medicijn voor kanker houdt mensen veel langer in leven en zou zomaar eens vele malen goedkoper kunnen zijn dan de langdurige behandeling die mensen nu moeten ondergaan, om maar een voorbeeld te noemen.

          Myst Die keuze wordt nu impliciet gemaakt, doordat het kind minder middelen krijgt om een gezond leven te hebben, zodat er straks goed verdiend kan worden aan het behandelen van het kleinkind als het ouder is. Het is zeker niet zero sum, maar je kunt de stijgende zorgkosten ook niet zien als een ontwikkeling die niet ten koste van welvaart op ander gebied gaat.

          Vandaag

          Die paar miljoen hebben nogal effect hier, kijk liever naar Afrika en India waar de zaak explodeert....

          Myst Een medicijn voor kanker houdt mensen veel langer in leven

          En daar gaat het alleen maar nog duurder van worden.

          Myst Dit gaat uit van de premisse dat zorg(-kosten) ten allen tijde een collectieve verantwoordelijkheid is. Dat is een goed gebruik, maar geen natuurwet.

          Overigens, modbreak, gaat dit absoluut niet over toeslagen, hoe interessant het ook is. Misschien is het handiger om verder te gaan in een nieuw topic of eventueel in het café?

          GSbrder
          Met "natuurlijke dood" bedoel ik alle vormen van overlijden, buiten de moord, zelfmoord en euthanasie. Dus eigenlijk alle gevallen wanneer er geen menselijk ingrijpen is om het einde te bewerkstelligen.

            Jammer dat van Weyenberg zoveel dingen in één plan fietst. Dat maakt het voor tegenstanders veel makkelijker om het af te schieten.

            Het lijkt me dat het ook wel mogelijk is om het toeslagenstelsel af te schaffen zonder dat je zo ongeveer het hele sociale stelsel gaat herzien.

              janneke141 Mwah, ik denk dat het ook wel goed aangeeft hoe doorweven het toeslagstelsel met de rest van het sociale stelsel is. Natuurlijk kan het zonder de rest mee te nemen (en ik heb het gevoel dat hij zich al ingehouden heeft) maar dan kom je met een flink begrotingsgat.

                GSbrder
                Klopt, inderdaad. Huurtoeslag afschaffen klinkt als een plan, maar dat betekent dat een bijstandsgezin in de sociale huur flink onder de armoedegrens schiet, waardoor je het minimumloon weer moet verhogen omdat de bijstand daar weer aan gekoppeld is. Dit laatste natuurlijk met alle gevolgen van dien in sectoren waar men draait op goedkope arbeidskrachten.

                  Met de armste en/of meest kwetsbare groep moet je altijd iets, welke oplossing je ook kiest. Maar op dit moment ontvangt bijna 70% van alle huishoudens een of andere (inkomensafhankelijke) toeslag. Dat kan nooit het uitgangspunt van het systeem geweest zijn lijkt me.

                    Friek Dan komen we bij een stokpaardje van mijn hand. Als werkgevers geen fatsoenlijk salaris willen betalen dan is er in dit land eigenlijk geen plaats meer voor de activiteit. Het minimumloon moet flink omhoog en de u-bochten waarmee de arbeidsvoorwaarden in Nederland worden ontweken moeten veel effectiever worden aangepakt. Dit moet zich natuurlijk ook terugvertalen in uitkeringen en kan aan de werkgeverskant worden verzacht door een daling van de collectieve lasten.

                      janneke141
                      Ze langzaam maar zeker afschaffen lijkt me ook reëler, zoals de kinderopvang (deels) gratis maken in ruil voor de kinderopvangtoeslag. Stuk minder fraudegevoelig en je pompt geen geld meer rond. Zorgtoeslag afschaffen in ruil voor een lager eigen risico en zorgpremie lijkt me het enige realistische verder. Zorgpremie is al eens gepoogd inkomensafhankelijk te maken aan het begin van Rutte II, maar dat liep desastreus af.