Ruimtevaart en astronomie
Een probleem lijkt mij het gebrek aan continuïteit in de ontwikkeling van een nieuwe raketsysteem en de planning van de missies uit te voeren met dat raketsysteem. Volgens mij worden er al sinds het presidentschap van (G.W.) Bush telkens nieuwe plannen opgetuigd om deze na een verandering van de politieke windrichting weer af te schieten. Obama stopte met het Ares-raketsysteem en het Constellation-programma, waarna volgens mij ingezet is op het raketsysteem dat nu in ontwikkeling is. Trump heeft daar nu op de langer termijn weer Mars-missies aan toegevoegd. Met zo'n grillige politieke koers valt er voor de NASA en de commerciële partners natuurlijk geen rak meer mee te bezeilen.
Bolkesteijn De SpaceX Falcon Heavy is al operationeel, die zou de NASA ook kunnen gebruiken, als Musk ze wil leveren.
Al is die Falcon Heavy nog wel een maatje kleiner dan de SLS die de NASA aan het ontwikkelen is voor interplanetaire missies.
Hier staat de Falcon Heavy helemaal links en daarnaast de SLS en de Saturn V. Die laatste werd gebruikt voor de Apollo-missies naar de maan.
- Edited
remlof Volgens mij is Falcon Heavy een vrachtsysteem, daar is een goed commercieel model voor te hanteren. De Saturn V was toch wel een machtig mooi apparaat, met specificaties die nog steeds niet overtroffen zijn na bijna 50 jaar, indrukwekkend. Naast de raket van Kuifje was de Saturn V toch wel wat ik mij vroeger bij een raket voorstelde.
Ik heb overigens wel eens begrepen dat, als je naar prijs/kwaliteitsverhouding kijkt voor wat betreft kennisontwikkeling, dat je sowieso beter van bemande ruimtevaart kunt afzien. Niet dat dat perse een argument is, de Aardse ontdekkingsreizigers van vroeger trokken er ook gewoon op uit om de Aarde in kaart te brengen. Maar daarom denk ik ook dat men in de VS eerst eens wat meer consensus moet zien te bereiken over wat men nou eigenlijk verwacht van de publieke ruimtevaart.
Bolkesteijn Volgens mij is Falcon Heavy een vrachtsysteem
Niet helemaal, volgens deze tekst van SpaceX zelf:
Falcon Heavy was designed from the outset to carry humans into space and restores the possibility of flying missions with crew to the Moon or Mars.
Hier kan je “live” de landing van Apollo 11’s Eagle op de maan volgen, zoals het gebeurde precies 50 jaar geleden.
https://news.sky.com/story/moon-landing-relive-daring-apollo-11-mission-minute-by-minute-11767233
Nou, begin volgend jaar moet het dan eindelijk gaan gebeuren. De NASA verwacht dat ze met de Crew Dragon van SpaceX al in het eerste kwartaal van 2020 astronauten naar het ISS kunnen transporteren.
Dan zijn ze eindelijk weer onafhankelijk van de Russen met hun Soyuz-capsules voor de bemande ruimtevaart.
https://www.space.com/spacex-may-launch-astronauts-to-space-early-2020.html
De NASA heeft trouwens zelf wel de Orion-capsule ontwikkeld, maar die lijkt niet zozeer bestemd te zijn voor een commuterservice naar de ISS als wel voor missies naar de Maan en Mars.
Boeing’s Starliner gaat het ISS niet halen op z’n eerste proefvlucht: https://www.cnbc.com/2019/12/20/boeings-starliner-flies-into-wrong-orbit-jeopardizing-trip-to-the-international-space-station.html
https://www.euronews.com/2019/12/22/boeing-starliner-lands-in-new-mexico-after-aborted-space-mission
Dat is dan wel weer iets nieuws voor de Amerikanen, een landing van een ruimtecapsule op vaste grond ipv op open zee.
- Edited
SpaceX gaat maanmissies bevoorraden met nieuwe Dragon-capsule
NASA heeft een contract gegund aan SpaceX voor het bevoorraden van de Lunar Gateway, een ruimtestation dat in een baan om de maan gebracht moet worden. Voor de bevoorrading gaat SpaceX gebruikmaken van de Falcon Heavy en een nieuwe Dragon-capsule.
Volgens NASA gaat SpaceX de komende jaren materialen, wetenschappelijke experimenten en andere spullen voor astronauten naar de Lunar Gateway sturen. Er is een contract afgesloten met een duur van 12 jaar, met een minimum aantal lanceringen van twee, en een totaalbudget van 7 miljard dollar. Overigens kunnen ook concurrenten aanspraak maken op een deel van dat budget; SpaceX heeft niet het alleenrecht op de bevoorradingsmissies gekregen.
Voor de maanmissies gaat SpaceX gebruikmaken van de Falcon Heavy, een zwaardere versie van zijn veelgebruikte Falcon 9-raket. De Falcon Heavy kan meer vracht vervoeren, en voor de bevoorradingsmissies wordt tevens een nieuwe versie van de Dragon-capsule ontwikkeld; met de Dragon XL hoopt SpaceX per vlucht meer vracht te kunnen afleveren.
De Lunar Gateway is een gepland ruimtestation dat NASA in een baan om de maan wil brengen, en vanuit waar maanmissies uitgevoerd kunnen worden. Met de nieuwe ruimtebasis, waarmee in 2024 de eerste mensen op de maan gebracht moeten worden, hoopt NASA ook ervaring op te doen voor toekomstige missies naar Mars.
En de eerste bemande missie van de Dragon is dus gepland op 27 mei aanstaande.
Dat is dan voor het eerst sinds 8 juli 2011 dat de VS een bemande missie uitvoert. Sinds de laatste vlucht van de Space Shuttle werden alle Amerikanen in Russische Soyuz ruimtevaartuigen vanaf Baykunur gelanceerd. In die zin is die eerste bemande en reguliere vlucht van de CrewDragon dus zeker historisch.