• Filosofie
  • Kritiek op divers geluid in de media

Ossu Volgens mij is dat correlatie en geen causaliteit. Huizen zijn op dit moment, met uitzondering van de grote krimpregio's, schreeuwend duur en proteststemmers vind je in de regel zelden in de groepen die geld over hebben.

En om het dan voor mij dicht bij huis te houden omdat ik deze stad een beetje ken: ik ben opgegroeid in een wijk die voor 95% bestond uit sociale huur, en in de jaren 60 gebouwd is. Dat gebeurt nu echt niet meer, een nieuwbouwwijk bestaat bijna altijd uit een combinatie van sociale huur, vrije sector en koop. Dat is ook de reden waarom we hier geen echte banlieues hebben. Neemt niet weg dat de Bottendaal, de Kwakkenberg en Neerbosch-Oost er echt wel anders uitzien.

Maar inderdaad, als starter op dit moment een huis willen kopen is een regelrechte ramp en het ziet er nog niet naar uit dat dat binnen nu en 5 jaar beter wordt.

Zwarte columnisten krijgen te maken met heftige racistische reacties. De afgelopen weken ondernamen twee van hen stappen. Wat zegt dit over de stand van het land?

De afgelopen twee ­weken was het toch schrikken hoe erg en hoe vaak zwarte ­columnisten racistisch getinte haatmail en bedreigingen krijgen. NRC-columnist Clarice Gargard besloot dit keer aangifte te doen tegen de afzenders. Ze had rond de achtduizend beledigingen, scheldpartijen en doodsbedreigingen gekregen nadat ze een filmpje van een betoging tegen de figuur van Zwarte Piet op Facebook had geplaatst, schreef ze in haar column. Trouw-columnist Seada Nourhussen besloot zelfs met haar ­column te stoppen, als gevolg van de stroom haatmail die zij altijd krijgt, volgens een korte verklaring van de hoofdredactie op 29 november. Maar ook door een gebrek aan steun van diezelfde ­redactie, schreef Nourhussen vorig weekend in een artikel op de site van Oneworld, het blad en de site waarvan zij hoofdredacteur is.

Op de site van NRC verscheen op ­vrijdag 30 november een solidariteits­verklaring met Gargard en Nourhussen, gesteund door zeventig journalisten, opiniemakers en enkele politici; in het weekend groeide de lijst uit tot negentig. Het bleek een initiatief van publicist Kiza Magendane, gesteund door onder anderen Volkskrant-columnist Sheila ­Sitalsing. Ze zijn geschokt dat de openlijk racistische en seksistische uitingen zo uit de hand zijn gelopen en niet alleen een reactie zijn op wat de columnisten zeggen (ze kaarten alledaags racisme in Nederland aan), ‘maar vooral op wie het zegt: op het feit dat zij het zijn, twee zwarte vrouwen’.

Sitalsing vertelde vorige week vrijdag bij Nieuwsuur dat ook zij vaak te maken heeft met heftige mails en racistische, seksistische beledigingen en bedreigingen, maar daar niet voor wil wijken. In de studio ­zeiden Volkskrant-columnist Harriët Duurvoort en AD-columnist Özcan Akyol hetzelfde. Duurvoort vertelde weleens huiverig naar buiten te gaan; Akyol had al een keer of drie aangifte gedaan en roemde de medewerking van de ­politie. Tegen NRC zei Duurvoort: ‘Het valt me op hoe openlijk ­racistisch ­Nederland geworden is.’

Gargard zegt in een interviewtje met Trouw dat de ­‘media en de politiek het bestaan van ­racisme lang hebben genegeerd’. ‘Op Facebook, Twitter maar ook offline is het zelfs gepermitteerd om uitgesproken racistisch te zijn.’ Op dezelfde ­pagina komt ook Sylvana Simons aan het woord, die de media ‘een valse neutraliteit’ verwijt. In de Idfa-documentaire Sylvana, Demon or Diva? was onlangs (ook op tv) te zien wat zij als favoriete kop van Jut allemaal over zich heen krijgt. Gargard en Duurvoort zeiden in Trouw en NRC dat meer expliciete steun vanuit hun redacties welkom zou zijn. Nourhussen voelde zich zelfs door haar eigen krant in de steek gelaten, schrijft ze op Oneworld, bijvoorbeeld door de ombudsman.

Toch zei Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan overal in de ­media dat hij Nourhussen graag als ­columnist had gehouden. In een interviewtje in zijn eigen krant zei hij: ‘Ik heb begrip voor Seada’s besluit. De stortvloed aan negatieve, soms racistische reacties, was groot. Alle columnisten kunnen hierover meepraten, maar bij Seada liep het de spuigaten uit. Dat dit je op een gegeven moment te veel wordt, snap ik wel. Als samenleving moeten we ons schamen dat dit Seada en andere moedige mensen overkomt.’

Dat is toch wel een diepgevoelde steunbetuiging, al kwam die voor Nourhussen te laat. Zij zal haar gram over Trouw een paar dagen later toch weer bevestigd hebben gezien in een aanval van gastcolumnist Jamal Ouariachi. Die verving in een passage van Nourhussen waarin ze verzuchtte er genoeg van te hebben eindeloos dezelfde vragen van witte medeburgers te moeten beantwoorden, het woord wit door zwart, een afgesleten demagogisch trucje. Ouari­achi gruwt te veel van haar teksten om de solidariteitsverklaring te tekenen, schreef hij maandag.

Daar zal Nourhussen niet rouwig om zijn. Ze was al niet blij met een aantal namen op de lijst van columnisten met een uitgesproken hekel aan ‘zwarte identiteitspolitiek’, zei ze in een filmpje op de antiracistische site Dipsaus. Bijvoorbeeld Geerten Waling, die daarop weer reageerde in zijn column op de site van Elsevier. Enigszins gepikeerd, maar met een ­heldere reden waarom hij wél tekende: ‘Wie de identiteitspolitieke gekte van ­Simons, Nourhussen of Gargard kritiseert, met redelijke argumenten en op beschaafde wijze, wil niet over één kam worden geschoren met de racistische en seksistische spreekkoren die ook op hen worden afgevuurd. Die vervuilen het debat.’

Seada Nourhussen is verre van monddood, iedereen kan haar blijven lezen op Oneworld.nl. Maar haar lijdensweg is wel een teken aan de wand. Ze beschrijft in haar verklaring hoe ze zich voelde bij Trouw, waar ze vele jaren werkte als Afrika-redacteur. ‘Mijn ­columns waren vaak aanleiding voor online debat en ophef. Ikzelf was clickwaardig geworden. (...) Maar hoe meer clicks, hoe vaker ik online werd verscheurd. En collega’s en leidinggevenden bij Trouw kwamen niet publiekelijk voor me op. Ze keken via hun schermen toe hoe mijn verhaal werd verdraaid. (...) Ik werd amusement.’

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoe-openlijk-racistisch-is-nederland-geworden-~b5d4a978/

Ik denk inderdaad dat het racisme in Nederland nu aardig bloot wordt gelegd. Voorheen was het allemaal een beetje binnenkamers en onder het mom van een geintje. Daarnaast speelt ook het zelfbeeld van de Nederlander dat hij zo enorm tolerant zou zijn. Nou, die tolerantie is wel een heel dun laagje gebleken. Wanneer intelligente welbespraakte allochtonen in columns zaken aankaarten die gehakt maken van die zogenaamde tolerantie en openheid speelt direct die ontsteking in de onderbuik op.

Zoals met alles moet het eerst een verschrikkelijk bende worden wil je stappen vooruit maken. En we zitten midden in de troep wat dat betreft.

Ik denk dat het nog een graadje erger kan en gaat worden. Je kunt die vieze onderbuik alleen maar tevreden stellen als er geen negers en moslims meer in hun omgeving zijn. En zo ver moeten we het niet laten komen.

Ben ik nu Arnold Karskens?

    Myst

    Denk je dat er een revolutie gaat komen in mei?

    Nee, maar ik weet niet of het erger of beter gaat worden. Wel denk ik dat het gaat helpen als de racistische roeptoeters eindelijk op grote schaal kunnen worden vervolgd. En om heel eerlijk te zijn snak ik ook wel weer naar een premier die moreel leiderschap toont. Volgens mij zou dat ook wel een stap in de goede richting zijn. Het wordt tijd dat er weer echte lijnen worden getrokken.

    Erger weet ik ook niet. Nog openlijker zal wel gaan gebeuren. Het kan nu immers weer vrij schaamteloos...

    Ossu Correctie (denk ik): een middenklasse-lifestyle vereist dat je niet alleenstaand bent. Ook met een modaal inkomen en een vast contract in de Randstad is het lastig om als alleenstaande een eigen huis te kopen in een niet-prachtwijk. Het is ook wel een bepaalde mindset: ik woon in een wijk waar zo ongeveer de meeste mensen van heel Nederland op DENK stemmen, maar ik denk dat voor de onderlinge saamhorigheid in wijken het noodzakelijk is dat meer mensen als stelletjes (of beter: gezinnen) samenwonen. Dan neemt de kans op contact met de buren toe, de alleenstaande man is tussen maandag en vrijdag niet beschikbaar voor een babbeltje met de seniore buurvrouw van etnische afkomst. Heb je een vriendin, dan is die kans al groter, heb je kinderen, dan al helemaal.

    Een grote drijvende kracht achter de stijgende huizenprijzen is huishoudensverdunning en urbanisatie, dus de bubbels waar mensen in denken te leven zijn extremer in de Pijp dan in een middelgrote stad waar minder grote bevolkingsschokken zichtbaar zijn.

      GSbrder Correctie (denk ik): een middenklasse-lifestyle vereist dat je niet alleenstaand bent.

      Oh, eh, als het zo overkwam dan was dat niet de bedoeling. Maar mijn vriendin heeft nog geen eigen inkomen.

      Verder vind ik dat jouw post wel een interessante invalshoek heeft! Heb er nog nooit zo op die manier over nagedacht, en wat je daar dan voor consequenties uit zou kunnen trekken.

        Ossu Oh, ik veronderstelde wellicht per ongeluk dat een moderne eenverdiener een single is. Maar helder, dan zal de middenklasse-lifestyle voor jou nog wel komen. Ik merk bij mij dat het zo werkt; door m'n vriendin ga ik naar een buurtfeest, terwijl ik daar als alleenstaande waarschijnlijk nooit zou zijn gekomen. Uiteindelijk zijn vrouwen toch wel het maatschappelijk cement in veel buurten, die weten wat de buurman en buurvrouw doen, terwijl de man vaker van huis is.

        Los van groepsdenken, zijn de onderwerpen die journalisten aansnijden onlosmakelijk verbonden met normen en waarden. En als er iets is waar mensen een hekel aan hebben, ook zullen ze dat niet graag toegeven, is wanneer iemand anders jouw normen en waarden als niet juist bestempeld of erger nog als ronduit slecht ziet. Om het kritische geluid van donkere journalisten op de Nederlandse maatschappij als voorbeeld aan te halen. Blank Nederland denkt dat de huidskleur er niet toe doet in deze maatschappij omdat we wetten hebben die discriminatie tegengaan. Op basis daarvan vind de meerderheid zichzelf moreel gezien een goed volk. We discrimineren immers niet. Donkere schrijvers gaan tegen dat idee in en zeggen in principe dat die morele gedachtegang niet juist is. Zelfs de meeste beschaafde persoon zal zich bij zo'n uitspraak diep van binnen persoonlijk aangesproken voelen en iets gepikeerd op reageren.

          Bij welke club komt eigenlijk die 'NOS=Fake News'-actie vandaan? Google weet het niet.

          Laat maar. Nu wel.

          Axolotl

          Ik denk dat er in dit geval ook nog wel sprake is van iets anders. Het antiracisme verhaal is over het algemeen een academisch verhaal dat is overgewaaid uit de VS, inclusief Amerikaanse termen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een andere definitie van racisme dan de definitie die normaal gehanteerd wordt in Nederland. Het is daardoor een enorm lastige en verwarrende discussie, één die de meeste mensen niet kunnen bijbenen. Iets dat enorm vervelend is in een maatschappelijk debat. Zeker omdat het over een emotioneel en moreel beladen onderwerp gaat. Mensen gaan dus sneller emotioneel reageren (disclaimer: ik heb het dan niet over de walgelijke figuren met hun racistische bagger. Dat lijkt mij volk dat sowieso geen zin heeft om respect te tonen) of ze negeren het hele debat gewoon.

          Wat dat betreft mogen de vaak hoogopgeleide (of in ieder geval slimme) activisten ook wel kritisch op zichzelf zijn. Door het debat op zo'n niveau (en met bijbehorende begrippen) te voeren, sluiten ze het grootste gedeelte van de bevolking uit van het (inhoudelijke) debat. En dat is inclusief mensen die regelmatig met racisme te maken hebben.

          Maar goed, daar ging dit topic niet over. ^ ^

            GSbrder Correctie (denk ik): een middenklasse-lifestyle vereist dat je niet alleenstaand bent. Ook met een modaal inkomen en een vast contract in de Randstad is het lastig om als alleenstaande een eigen huis te kopen in een niet-prachtwijk.

            Misschien in de Randstad, maar ik heb drie jaar geleden een huis gekocht in Arnhem centrum en heb volgens mij best wel een royale middenklasse-lifestyle.
            Heb wel een vriendin trouwens, maar woon alleen.

              remlof Op een modaal inkomen? Dat is zo'n 2900 bruto per maand.
              Mag hopen dat je daar wat boven zit met 200 jaar werkervaring in de ICT.

                remlof Iemand met 60k per jaar redt het alleen ook wel.
                Maar Jan Modaal zonder werkende Jannie, moeilijk hoor.

                Linus Daar heb je een punt. Wat het er ook niet beter op maakt is dat er met een Engels jargon wordt gegoocheld in die discussie. Iets dat in mijn ogen aan de verwarring bijdraagt of in ieder geval irritatie opwekt bij de doorsnee burger.

                5 years later

                Het wijkt wat af van de oorspronkelijke insteek van dit topic, maar o.a. @Klopkoek heeft (terechte) zorgen over de pluriformiteit van het Nederlandse medialandschap.

                Naast de grote mediahuizen heb je ook nog een paar onafhankelijke spelers. Het noodlijdende Vrij Nederland gaat het over een andere boeg gooien zeggen ze, al is me nog niet helemaal duidelijk. Ze willen in elk geval fors groeien de komende jaren en worden verzelfstandigd. Het kan dus zomaar zijn dat VN over 5 jaar niet meer bestaat.

                Noodlijdend Vrij Nederland op de schop: het maandblad wordt zelfstandig en krijgt nieuwe redactie
                Er zijn veranderingen op komst bij Vrij Nederland. De drie redacteuren in loondienst zijn vertrokken en het tijdschrift wordt losgekoppeld van de rest van WPG Uitgevers, de oude Weekbladpers. Daarmee wordt de voormalige verzetskrant voor het eerst sinds 1950 zelfstandig.

                https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/noodlijdend-vrij-nederland-op-de-schop-het-maandblad-wordt-zelfstandig-en-krijgt-nieuwe-redactie~b2b52550/

                  Sloggi Mijn hele jeugd en nog jaren daarna gelezen. Vooral de grote verhalen in de kleurenbijlage hadden een hoog niveau, wat ook gold voor de columnisten en interviewers van de krant. Wim de Bie had via een alter ego een rubriek in de boekenbijlage waarin hij redelijk geniaal over de boekjes van de sigarenhandelaar schreef.

                  Het magazine had ooit nog een geniale serie waarbij (dacht ik) Gerard van Westerloo door Nederland wandelde, de Republiek der Letteren was goed, maar op een gegeven moment werd vooral het opiniegedeelte erg saai.

                  Maar wellicht geef ik het wel weer een kans. 20.000 abonnees is geen enorm ambitieus aantal.

                  Sloggi Het wijkt wat af van de oorspronkelijke insteek van dit topic, maar o.a. @Klopkoek heeft (terechte) zorgen over de pluriformiteit van het Nederlandse medialandschap.

                  Het niveau is vooral heel erg laag. Laat ik het over de televisie maar niet hebben. Voor wat betreft de kranten en tijdschriften tel ik slechts vier fatsoenlijke publicaties (hoewel ze alle vier ook een paar totaal geschifte columnisten hebben): Financieel Dagblad, Trouw, NRC en de helft van de Groene Amsterdammer.

                  In tegenstelling tot het geroeptoeter is er bijna geen linkse media meer over. Zeker voor wat betreft de nieuwe media en alternatieve media gaat dat op. Nu is dat in heel veel landen zo, maar in Nederland is dat wel heel extreem.