Films
Luda
Een variant van deze gif behoorde voorheen tot mijn standaardarsenaal in de wondere wereld van de internetdiscussies.
Verder sowieso een mooie film.
Voor Once Upon a Time in Hollywood wacht ik wel af tot die een keer op Netflix verschijnt. Schijnt dat dat de "extended version" wordt.
Wow! Gisteren eindelijk Once upon a time gezien. Wat een geweldige film. Met die constante dreiging van The Family op de nabije achtergrond. Ben al sinds ik in mijn studietijd Helter Skelter las gefascineerd door The Manson Family. Nooit een grote Leo-fan geweest, maar wat speelde hij de sterren van de hemel.
En toch verliet ik enigszins melancholiek de bioscoopzaal. If only dat dit de ware afloop was geweest.
CopyThat De BBC-filmpodcast raadde mensen ook aan om absoluut eerst de Wikipedia-pagina over The Family te lezen als je daar nog niet zo veel over weet omdat het kijkplezier er enorm door wordt vergroot. Ik ga hem misschien vanmiddag een tweede keer kijken als ik op tijd thuis ben.
Dwersdriever Of Mindhunters seizoen 2 kijken, daarin komt Manson ook voorbij.
Ja,klopt. Die persoon waarmee ik naar de bios ben geweest wist niets van die hele Manson geschiedenis. Dan mis je wel aardig wat
- Edited
Twee films gezien afgelopen week. Even een korte impressie.
A Rainy Day in New York
De vijftigste film van Woody Allen. Het schijnt de vraag te zijn of je nog wel naar films van Allen mag gaan gezien de ophef over zijn persoon, maar daar trokken best veel mensen zich afgelopen maandag niets van aan. De zaal zat behoorlijk vol en het aanwezige publiek zag een buitengewoon charmant niemendalletje waarbij de kwaliteit van de cast de film boven het gemiddelde uittilde. Timothée Chalamet is geweldig als rebel vol twijfels, Elle Fanning speelt met veel overtuiging zijn vriendin die naar New York mag om voor de studentenkrant een topregisseur te interviewen. Dat leidt uiteindelijk tot een opmerkelijk gesprek, een merkwaardige zoektocht in een auto met de scenarioschrijver en verleiding door een acteur. Daarmee vallen de plannen van Chalamet, zoon van een rijke New Yorkse familie, in het water. Hij zwerft een beetje door regenachtig New York en maakt ook vanalles mee. Daarbij komt hij onder meer Selena Gomez tegen en is er een interessante confrontatie met zijn moeder. Het is zeker niet de sterkste film van Woody Allen ooit, maar New York ziet er geweldig druilerig uit, het acteerwerk is goed en er zitten een aantal erg leuke dialogen in. En dat is genoeg voor een ontspannen avond.
Blinded by the Light
Een liefdesverklaring aan de muziek van Bruce Springsteen enaan het lot van Aziatische migranten in het Engeland van de jaren tachtig. Een Pakistaanse tiener in Luton komt via een vriend in contact met de muziek van Bruce Springsteen. Die muziek inspireert hem om vaker voor zichzelf te kiezen en met zijn gedichten en teksten in plaats van de ambities die zijn dominante (en werkloze) vader voor hem heeft. 'Ik ben geen typische Pakistaanse vader zijn zoon dwingt om dokter wordt. Je mag ook advocaat of makelaar worden. Ik geef je de vrijheid.'
Javed wordt gespeeld door een uitblinkende Viveik Kalra die een prachtige ontwikkeling doormaakt in de film, geconfronteerd wordt met het National Front-racisme, langzaam ontdekt hoe getalenteerd hij is en dat in evenwicht moet brengen met zijn afkomst. Een multiculturele coming-of-age-film met cassettebandjes, The Boss, een eerste vriendinnetje, geheime dagfeesten en nog veel meer. Geregisseerd door Gurinder Chadha, die eerder furore maakte met Bend it for Beckham. Het is echt knap hoe zij de muziek van Springsteen ('is he jewish?') door de film heen weeft en de verschillende karakters echt tot leven brengt.
Mooie bijrollen zijn er voor Aaron Phagura als de jonge Sikh die Javed in contact brengt met Springsteen, waardoor ze uitgroeien tot boezemvrienden. Het bekendste gezicht in de film is vermoedelijk die van komiek Rod Brydon die de vader van een andere beste vriend van Javed speelt, zonder meer een grappige bijrol. Het duurde even voordat ik doorhad wie die zoon speelde. Dat is niemand minder dan King Tommen uit Game of Thrones, die echt een geweldig jaren tachtig-uiterlijk heeft in deze film. De strenge vader en de keihard werkende moeder van Javed worden ook herkenbaar gespeeld.
Voor wie die jaren heeft meegemaakt, zeker wie in die tijd wel in Engeland kwam, is de film een feest voor het oog en muzikaal klopt alles gewoon. Natuurlijk zitten er wat gemaakte scenes in. Maar als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Yesterday dan komt alles minder gemaakt en oprechter over. Ik denk dat dit de feelgood film van het jaar is. Het is bovendien nog grotendeels écht gebeurd ook. Wat mij betreft een échte aanrader.
Blinded vond ik ook enorm leuk. Kwam met een brede glimlach de zaal uit. De 80s waren mijn coming of age-jaren, dus groot feest der muzikale en (anti)modieuze herkenning.
Rainy Day bewaar ik voor een rainy day, wellicht dit weekend.
Nog niet gezien, maar hoog op mijn verlanglijstje staat Monos.
Daar moet je wel even voor gaan zitten, gok ik. Komt dat even mooi uit, in een bioscoopzaal.
CopyThat Die staat inderdaad ook op mijn lijstje. Maar ik heb ook de Maradonna-doc nog steeds niet gezien.
- Edited
Net deze in de bios gezien:
https://www.imdb.com/title/tt6062774/
Heel aparte film. Zou niet direct zeggen 'keigoed', maar zeker bijzonder.
- Edited
Gisteren werden de prijzen uitgedeeld op het filmfestival van Venetië. O.a. Roman Polanski viel in de prijzen. Vrij bijzonder was dat de Gouden Leeuw naar een stripverfilming ging. Joker van Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol lijkt een vrij bijzondere film te zijn geworden.
En zoals jullie vast wel weten, hou ik wel van comics. Maar ik ben de afgelopen jaren een beetje uitgekeken op de nietszeggende brave films van Disney/Marvel en de chaos bij The WB/DC die ontstond toen ze Marvel probeerden na te apen. Gelukkig heeft er dus blijkbaar iemand bij die laatste studio bedacht dat ze misschien Marvel niet na hoeven te doen om succes te hebben. Dit jaar kregen we van DC een charmante film die terugging naar de basis van de stripboekenverfilming (Shazam!) en nu dus (blijkbaar) een sublieme Joker die geïnspireerd is op het werk van Martin Scorsese en met een flinke dosis maatschappijkritiek.
Daarnaast komt er een (stand-alone?) film over Batman aan die door Matt Reeves wordt geregisseerd en met Robert Pattinson in de hoofdrol. Reeves heeft blijkbaar alle vrijheid om de film te maken die hij wil maken. Dus hopelijk gaan we weer een iets spannendere periode in wat betreft stripverfilmingen.
Nu eerst wachten op 4 oktober voor Joker.
Morgen deze bekijken in de bios.
Ik ben erg benieuwd!
Ik kijk er al weken naar uit en nu twijfel ik of het wel een film voor mij is. :') Ik ben zo'n weekdier dat elke vorm van heftige drama en tragedie probeert te vermijden.
Denk dan dat deze film misschien wel wat te heftig voor je gaat zijn. Goed artikel vandaag ook in de Volkskrant over de Joker. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/joaquin-phoenix-voegt-een-nieuw-verontrustend-hoofdstuk-toe-aan-het-verhaal-van-batman-schurk-de-jokerb606cb48/
Dat vrees ik ook, ik wacht even de reacties af van het gewone publiek (incl. mijn zusje). Dan kan ik beter inschatten of ik het in de bios kan zien of dat ik moet wachten op de DVD/Netflix.