• Politiek
  • Val Rutte-IV en de komende verkiezingen

Eerste 30 paginas gelezen. In de inleiding zegt hij het aantal commissies te willen minimaliseren, waarna hij minstens 4 nieuwe commissies voorstelt.

Er is inhoudelijk nog niet heel veel mis mee, maar ik heb 0 vertrouwen in de beste man.

  • Reya replied to this.

    Zo zo, LHBTI staat er één keer in:

    We bestrijden alle vormen van discriminatie en
    zetten ons in voor een volwaardige acceptatie van LHBTI’ers op school, op het werk en in de samenleving.

    Gelukkig kunnen we dat meteen gaan testen, want er staat nog een controversieel verklaarde transgenderwet op de agenda, waar al sinds 2019 aan wordt gewerkt. Ik ben benieuwd hoe die gemeenschap in het nieuwe burgerschap plaatje van Omtzigt gaat passen.

    Nadat Pieter Omtzigt de gehele transgendergemeenschap als potentiële zedendelinquenten heeft neergezet, verwacht ik dan ook een voorstem voor de nieuwe transgenderwet van het NSC.
    :')

      Helsinki Ook qua standpunten mbt medische ethiek is het CDA-programma progressiever dan dat van het NSC.

        Omtzigt is naar hedendaagse standaarden dan ook een conservatieve katholiek (en in tegenstelling tot de meeste katholieken ook daadwerkelijk religieus).

          janneke141 Ik had gehoopt dat ie met name op dat gebied wat minder conservatief zou zijn dan de gristenen.

          Reya Omtzigt is roomser dan de paus.

          Oftewel hij heeft de wonderbaarlijke wederopstanding van de KVP bewerkstelligd.

          Vanavond komt Omtzigt bij (Khalid en) Sophie het eea uitleggen.

          @Friek

          Ook de sancties in en het toezicht op de Wet open overheid (Woo) worden aangescherpt.

            sigme

            De werkgelegenheid voor juristen bij overheden was gelukkig zeer beperkt. Kunnen er best wat bij…

            Hier een stokpaardje voor @Dwersdriever (waar ik het overigens volledig mee eens ben):

            We worden selectiever bij de acquisitie van nieuwe bedrijven die een groot beslag leggen op fysieke en milieuruimte (zoals de ‘distributiedozen’) en waarbij vacatures vooral bezet zullen worden door nieuwe groepen arbeidsmigranten. De toegevoegde waarde voor de brede Nederlandse welvaart moet dus een criterium worden in het vestigingsbeleid.

            Deze vind ik ook opvallend expliciet:

            Het verbod op discriminatie (art. 1 van de Grondwet) is een basiswaarde van de democratische rechtstaat
            en een waarborg voor menselijke waardigheid. Dit verbod heeft niet alleen betrekking op ras, godsdienst en geslacht, maar ook op seksuele diversiteit en genderdiversiteit. We bestrijden alle vormen van discriminatie en zetten ons in voor een volwaardige acceptatie van LHBTI’ers op school, op het werk en in de samenleving.

              Ik was zelf erg benieuw naar de standpunten op gebied van medische ethiek.
              Dit is er over genoteerd:

              Het maatschappelijke en politieke debat over medische ethiek en over beginnend en eindigend leven moet met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden gevoerd.

              • We investeren in de kennis van zorgprofessionals over het tijdig spreken met de patiënt en de familie over wensen nabij het levenseinde zoals het stoppen van levensverlengende behandeling, palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie. Ook willen we hospices voldoende financiering bieden.
              • De huidige wetgeving over abortus en euthanasie is evenwichtig en behoeft geen wijziging. Wel zijn wij kritisch over euthanasie bij wilsonbekwame patiënten, we gaan hierover in gesprek met zorgverleners en ethici. We steunen de Wet voltooid leven niet.
              • We hebben oog voor de worsteling die jongeren kunnen hebben met identiteit en gender. Er moet een laagdrempelig aanbod zijn waar zij terechtkunnen voor advies en hulp. Wij willen een grondig wetenschappelijk advies over genderbehandeling op jonge leeftijd zoals vermeld in het ‘Dutch protocol’ over onder meer puberteitsremmers. Wij vinden het goed dat transgenders hun geslacht kunnen veranderen, maar zijn tegen de voorgestelde verruiming van de Transgenderwet die de deskundigenverklaring schrapt.
              • De ontwikkeling van medische technologie roept nieuwe ethische dilemma’s op rond onder meer embryoselectie en de aanpassing van DNA. De onderzoeks- en medische praktijk moet nauwkeurig gecontroleerd worden om te waarborgen dat deze binnen ethische grenzen blijft. We zijn principieel tegen aanpassingen van het menselijk erfelijke materiaal waarbij deze aanpassingen ook worden doorgegeven aan volgende generaties (de zogeheten kiembaanmodificatie).

              Ik moet zeggen, daar kan ik wel mee leven. Dat die handtekening van een 'deskundige' nodig blijft voor transgenders vind ik kinderachtig, maar soit. Daar wordt al een tijd mee geleefd dus dat moet dan nog maar een tijd langer. Sowieso zijn deze punten 'behoudend', maar dan wel op huidig niveau en niet met een hang naar vroeger.

                sigme We zijn principieel tegen aanpassingen van het menselijk erfelijke materiaal waarbij deze aanpassingen ook worden doorgegeven aan volgende generaties

                Waarom zijn ze hier tegen? Uit naam van een opperwezen soms? Of willen ze kanker en erfelijke ziektes gewoon niet kunnen genezen?