Onderwijspolitiek in Nederland
Ossu Als er weer zo'n rel is wordt er in mijn ogen ook veel te incident-gericht gekeken hoe je (beter gezegd: hoe de staatssecretaris of minister) kunt zorgen dat X nooit meer voorkomt, in plaats van te relativeren dat er in elk systeem fouten zullen worden gemaakt en dat het door de bank genomen wel goed zit.
- Edited
janneke141 Ik geloof jou wel en denk dat er een hoop capabele en inspirerende docenten zijn met behoefte aan autonomie. Maar ik zou er moeite mee hebben m'n kind naar een school te sturen als ik van tevoren niet weet of het curriculum van het voorbereidend onderwijs aansluit op het hoger- of wetenschappelijk onderwijs. Het zou kunnen dat de centrale overheid dit ook niet weet (goed mogelijk, je weet hoe weinig vertrouwen ik er in heb) maar dat is helaas de enige partij die leraren kan aansturen en beloond.
Net zoals jij het best wil geloven als ik zeg dat ik netjes op je pensioencentjes pas en de benchmark versla, maar de overheid vereist dat ik een compliance, risk- en legal department heb om te voldoen aan de AIFMD-richtlijnen. Allemaal ten koste van mijn autonomie en jouw pensioenrendement.
GSbrder Maar ik zou er moeite mee hebben m'n kind naar een school te sturen als ik van tevoren niet weet of het curriculum van het voorbereidend onderwijs aansluit op het hoger- of wetenschappelijk onderwijs.
Je moet jezelf de vraag stellen in wie je meer vertrouwen hebt. De leraar en de school die jouw kind kent en weet wat het nodig heeft, of de ambtenaar op de 11e verdieping van het ministerie in Den Haag.
janneke141 Ik vertrouw die docent meer als het aankomt op het enthousiasmeren van mijn kind. Dat is autonomie waarvan ik zeker niet wil dat een docent het opgeeft. Maar als een vwo-docent een hekel heeft aan kansrekening, zou ik wel in discussie gaan over het CE-curriculum en hoe relevant dat op latere leeftijd gaat zijn.
janneke141 Ja, en nu ga je wel uit van een ideale situatie waar geen disfunctionerende scholen/leraren bestaan. En hoe ga je dat dan oplossen? Op het moment dat aan het licht komt dat leerlingen op school jarenlang geen fatsoenlijk onderwijs hebben gekregen dan wordt er toch direct naar de overheid gekeken om de boel te corrigeren.
Eur In de huidige situatie bestaan er ook slechte leraren en slechte schoolbesturen. De vraag is of dat er meer of minder worden als je de situatie zo kan wijzigen dat het leraarschap een aantrekkelijker vak wordt voor hoogopgeleiden.
- Edited
Grootste nadeel aan het lerarenschap blijven de leerlingen. Dat is en blijft voor autisten/hoogopgeleiden een onoverkomelijk issue.
- Edited
janneke141 Enfin, ondertussen spreken van links tot rechts allerlei politici hun zorgen uit over de groeiende lerarentekorten, maar worden er precies nul maatregelen genomen om er iets aan te doen.
Neenee, dat zie je verkeerd. Zo is er bij de laatste begrotingsbehandeling een motie aangenomen om het lerarentekort verder terug te dringen.
Motie van de leden Van der Molen en Tielen, Kamerstuk 35 000 VIII, nr. 54
De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat sommige studenten voor een lerarenopleiding hebben gekozen waarmee ze moeizaam een baan in het onderwijs kunnen vinden of behouden; constaterende dat zij als zij voor een tweede lerarenopleiding kiezen het hogere instellingscollegegeld moeten betalen; constaterende dat we vanwege het lerarentekort graag deze mensen willen behouden voor de onderwijssector; constaterende dat met de wetswijziging verlaging wettelijk collegegeld geregeld is dat de halvering ook geldt voor studenten in het kleinschalig en intensief onderwijs en zij een veel hogere korting krijgen dan studenten van een reguliere opleiding; verzoekt de regering, de Wet verlaagd wettelijk collegegeld aan te passen zodat alle studenten hetzelfde bedrag krijgen en de 2,5 miljoen euro die hiermee vrij komt te gebruiken voor een regeling voor mensen die voor een tweede lerarenopleiding kiezen en geen aanspraak kunnen maken op een andere regeling zoals de lerarenbeurs of zijinstroom; verzoekt de regering tevens, hier voor het zomerreces van 2019 de Kamer over te informeren, en gaat over tot de orde van de dag.Reactie OCW:
De dekking voor deze motie kan worden gerealiseerd per studiejaar 2020/2021. Om de halvering voor opleidingen met het predicaat kleinschalig en intensief onderwijs aan te passen naar een korting van de helft van het wettelijk collegegeld, is een wijziging van het Uitvoeringsbesluit WHW (UWHW) benodigd. In het uitvoeringsbesluit van de WHW staat dat het wettelijk (gehalveerd) collegegeld jaarlijks wordt vastgesteld bij ministeriële regeling voor 1 november voorafgaand aan het studiejaar waarvoor het aangepaste collegegeld gaat gelden. Het wettelijk collegegeld van studiejaar 2020/2021 moet dus per 1 november 2019 bekend zijn. De wijziging van de UWHW moet daarom voor die tijd gereed zijn.
Aangaande de opbrengsten geldt dat deze in het studiejaar 2020/2021 maar voor een derde in 2020 zullen vallen. In dat jaar zal er dan circa € 0,6 miljoen beschikbaar zijn. Vanaf 2021 is dit maximaal € 2,5 miljoen. Dat is daarmee het maximale budget voor een regeling.
De motie is overigens afgeraden door de minister, maar bijna kamerbreed (D66 niet) aangenomen, dus we gaat weer een hoop geld besteden aan het uitvoeren van deze prachtmotie.
sigme Aha. Dit gaat zoden aan de dijk zetten. Ook wel weer typerend dat D66 tegen stemt trouwens.
Nieuwsbericht | 18 april 2019
Ministerraad stemt in met mbo-studentenfondsDe ministerraad heeft op voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met de oprichting van een mbo-studentenfonds. Uit dit fonds kunnen mbo-studenten die met een goede reden vertraging oplopen, een vergoeding van hun school krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die ziek zijn, zwanger worden of een beperking hebben. Met deze wet wordt ook geregeld dat studenten in het mbo voortaan officieel ‘studenten’ heten, in plaats van ‘deelnemers’.
Mbo-studentenfonds
Minister Van Engelshoven stort 10 miljoen euro in dit fonds. Het beschikbare geld wordt verdeeld onder alle mbo-instellingen. De instellingen zijn vrij om de precieze invulling van het fonds te bepalen, omdat zij de problematiek het beste kunnen inschatten. Behalve de ondersteuning van studenten die vertraging oplopen, regelt het fonds ondersteuning van de onderwijsbenodigdheden voor minderjarige, voltijds studenten uit minima gezinnen. Vanuit het fonds worden dan onderwijsbenodigdheden beschikbaar gesteld. Dat zijn spullen die studenten zelf moeten kopen, zoals laptops, boeken en werkkleding.Zwangerschap
Door dit wetsvoorstel worden onder andere de rechten van zwangere mbo-studenten beter geregeld. Zo kunnen zwangere studenten in de toekomst een vergoeding uit het mbo-studentenfonds krijgen. Ook wordt zwangerschap een officiële reden voor verzuim. Nu moeten zwangere studenten zich ziek melden. Tevens wordt expliciet geregeld dat mbo-scholen geen negatief bindend studieadvies mogen afgeven bij onvoldoende studieresultaten die zijn ontstaan door zwangerschap en bevalling.De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Naar verwachting kan het wetsvoorstel in het najaar bij de Tweede Kamer worden ingediend.
Maar mbo’ers zijn toch scholieren?
Speciaal voor @janneke141
Uit een intern columnpje van een beleidsambtenaar:
De Onderwijsallocatieparadox. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de leraar het meeste effect op de leerlingprestaties heeft in het primair onderwijs en op het vmbo. Toch verdienen leraren daar het minste, waardoor de beste leraren daar vaak niet willen lesgeven.
Nog eentje voor @janneke141
Statistiekjes!
Een collega-beleidsmedewerker wees mij op de statistische Simpson Paradox. Bedenk je twee middelbare scholen, A en B, met elk 100 leerlingen in het examenjaar. Elk jaar zie je in de krant dat school A een slagingspercentage van 90% haalt, terwijl dit bij school B slechts 80% is. En toch is school B beter! Hoezo? De instroom van school B verschilt namelijk significant van A. De gegevens zien er anders uit als school A 90 leerlingen uit ‘goede’ wijken heeft en daarvan halen 3 hun eindexamen niet, terwijl school B 60 leerlingen uit ‘goede’ wijken heeft, waarvan er maar één het niet haalt . Opeens is school B de betere school. Gelukkig meet de onderwijsinspectie veel van deze instroomvariabelen wel om de kwaliteit van een school te bepalen. Maar welk getal zien ouders en (toekomstige) leerlingen? Juistem.
- Edited
sigme Tja. Iedereen weet het, niemand doet er iets aan. Of nou ja, het po heeft er een leuke zakcent bijgekregen, maar binnen het vo gaat het meeste geld nog altijd naar h/v-ers en naar mensen die überhaupt geen les geven.
Opinie over het lerarentekort en de kennelijk onvermijdelijke concurrentieslag in het werven van leerlingen en docenten, waarbij voor de eerste alle registers open gaan en voor de tweede dus niet:
Het transferseizoen 2019 in het voortgezet onderwijs is geopend. Een vloedgolf aan vacatures spoelt over websites en kranten. In Trouw waren het vier volle pagina’s op 13 april. Op Meesterbaan.nl stonden vijftig vacatures voor wiskunde.
Het spel is op de wagen: komt de personeelsformatie rond? Of start het nieuwe schooljaar zonder wiskunde, economie of natuurkunde op het rooster? Over twee maanden is het duidelijk in de directiekamers, over vijf maanden weten ouders en leerlingen het antwoord, over zeven maanden zullen er wel Kamervragen zijn.
Een analyse van de personeelsadvertenties stemt niet vrolijk. Schooldirecties lijken het maar moeilijk te begrijpen. Die advertentieteksten zijn niet wervend. Integendeel, het eisenpakket is overweldigend. Als beoogd docent moet ik gaan bouwen aan de toekomst, moet ik de leerbehoefte van de leerling leidend maken, moet ik leerlingen gaan inspireren, uitdagen en motiveren. Van mij wordt verwacht dat ik gedreven en enthousiast ben, dat ik een veilige leeromgeving ga bieden en dat ik het verschil ga maken. Hallo, dat is pittig, wat staat daar tegenover?
Eén advertentie rept over ‘ruimte voor ontwikkeling’, een andere over ‘leuke collega’s’. Dat is obligaat, maar de overige advertenties zwijgen geheel over hun aanbod. Bijzonder..., zeker in een gespannen arbeidsmarkt.
De teksten lijken verdacht veel op het utopische beeld dat sommige scholen uitdragen bij de leerlingwerving. ‘Beste leerling, bij ons krijg je uitdagend onderwijs op maat, word je gecoacht tot je gelukkig bent, kun je kiezen welke vakken, welke lessen, welke excursies je doet’. Tussen de regels lees ik in de personeelsadvertenties dus: jij moet onze utopische beloften aan ouders en kinderen waarmaken, want je voorganger zit burn-out thuis.
Behoeften
Ik ben een docent, een echte. Als ik merk dat iemand iets niet goed snapt, vind ik het fijn om het gewoon opnieuw uit te leggen. Dus: als je een docent wilt werven, ga je uit van de behoeften van een docent. Je beschrijft wat je als school biedt.Ik geef een voorbeeld, dat helpt vaak goed: ‘Beste docent, wij zijn een financieel gezonde school omdat wij de afgelopen jaren geen fratsen hebben uitgehaald. De lijnen zijn hier kort. Het geld gaat naar jou en je collega’s, niet naar een stafbureau. We hoeven niet te beknibbelen op je lesuren of je opslagfactor.
‘De organisatie staat stevig op de poten met gemotiveerd en kundig onderwijs ondersteunend personeel. Jij werkt dus in een schoon schoolgebouw. Er is geen gedoe met weigerende digiborden of onrust op de gangen tijdens de lessen. Als schoolleiding voeren we een stevig beleid voor de broodnodige disciplinering van de hedendaagse leerlingen. Hier geen grote bekken of hinderlijke mobieltjes in het lokaal die jou kunnen filmen. Ook voor jou is de school een veilige omgeving. Omdat we enkele onderwijshypes hebben durven overslaan, kunnen we jou én je leerlingen een goed en stabiel lesrooster bieden.
‘Beste docent, kom je bij ons lesgeven? We vragen van jou dat je je vak verstaat, van jongeren houdt, verstandig omgaat met allerlei puberaal gedrag en dat je in de drukke weken van het schooljaar doorwerkt tot het werk af is.’
Zorgelijk
Maar goed, alle gekheid op een stokje. Zorgelijk is het. Als de vijftig wiskundevacatures van deze week vervuld zijn, dan hebben volgende maand vijftig andere scholen een vacature. Ik benijd schooldirecties niet. Ze zijn schuldeloos verzeild geraakt in een tweefrontenoorlog: de slag om de leerling en om de vakdocent.Er is maar één weg terug, tegen de tijdgeest in, weg van de overspannen verwachtingen. Het budget voor het onderwijs is niet groot genoeg voor maatwerk en veel franje. Punt. Het budget voor onderwijs is prima geschikt voor een eenvoudige schoolorganisatie met af en toe een leuke excursie.
Beste ouder en leerling, als je koos voor een school waar het fijn werken is voor docenten, hoef jij niet bang te zijn voor gaten op je lesrooster in september.