tsjok

Nou, mijn motivatie is nog iets breder dan dat hoor, maar ik ben dit ook wel met je eens.

janneke141

Laat ik het vanuit een andere invalshoek proberen.

Als levensbeschouwing werkelijk zo weinig invloed heeft op de onderwezen lesstof, zou dan het onderscheid tussen bijzonder en openbaar onderwijs niet kunnen worden opgeheven alleen al omdat het hele onderscheid onzinnig is? Als op alle scholen hetzelfde curriculum wordt onderwezen kan elke leerling als het goed is op elke school terecht, waar het vervolgens hetzelfde leert. Waarom wel/niet?

janneke141
Ja, je herhaalt keer op keer, op keer wat de taak van de overheid is. Verder niet ontzettend ingewikkeld. Dan nog dat er goede christelijke scholen zijn en slechte openbare, dat je op veel religieuze scholen helemaal niet zoveel merkt van die religieuze achtergrond en dat afschaffing van het bijzonder onderwijs een beperking van de vrijheid is.

Overigens heb ik zelf op een Montessori-school gezeten, dát is pas slecht onderwijs. Zou echt stante pede verboden moeten worden en ik vraag me ernstig af hoe het dan wel niet op Dalton-scholen er aan toe gaat. :')

Nou, onderaan de streep kunnen we vaststellen dat we het op inhoud voorlopig nog niet van FOK! winnen.

    Pffff jezus man.

    Met Jan moet je ook helemaal niet over onderwerpen discussiëren die een raakvlak hebben met religie, haha. Dat was op FOK! al duidelijk.

    • Jan replied to this.
    • Jan likes this.

      Jan Onnodig wmb. Dat de discussie over openbaar vs bijzonder onderwijs niet op forum.fruk.org beslist wordt is geen wonder.

      Jammer dat Mutant01 hier niet zit. Dat had wel mooi vuurwerk opgeleverd.

      • Jan replied to this.

        Tem

        Yep. Hardcore atheïst.

        Maar met de jaren ben ik veel milder geworden hoor. Dat voorbeeld van hierboven, over dat verbieden van religieuze partijen, daar zou ik tien jaar geleden rustig voor gepleit hebben. Nu vind ik dat niet alleen onhaalbaar, maar eigenlijk ook tamelijk ridicuul. We hebben nu zelfs een politieke partij die gebaseerd is op extreemrechtse complottheorieën. Nou, dan kan dat jezusgedoe er ook wel bij.

        Maar inderdaad: ik zie de scheiding tussen kerk en staat liefst zo volledig mogelijk. Dat zeker.

        • Tem likes this.

        Tem

        Die stuurde me altijd boze berichten toen ik nog op de FP schreef. Geblokkeerd. Met dat gescheld en getier kan ik helemaal niks.

        André Postema mag nog minimaal twee jaar aanblijven als bestuursvoorzitter van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Het contract van de bestuurder is verlengd, ondanks alle problemen met de eindexamens van Maastrichtse vmbo-leerlingen afgelopen zomer.

        De eindexamens van 353 leerlingen van VMBO Maastricht werden ongeldig verklaard door de onderwijsinspectie. Sommige toetsen waren tijdens het schooljaar niet afgenomen en de scholieren hadden daardoor niet aan het centraal examen mogen deelnemen.

        243 leerlingen kregen vorige maand na het maken van een hersteltoets alsnog hun diploma, 42 leerlingen kregen hun diploma zonder een hersteltoets te hoeven maken.

        Druk vanuit eigen partij
        Na het uitkomen van de fout werd er vanuit de Tweede Kamer en zijn eigen partij PvdA druk uitgeoefend op Postema om zijn functie neer te leggen. Postema weigerde dit. Wel trad hij terug als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, maar hij bleef daar Kamerlid.

        Wij hebben de overtuiging dat juist in deze woelige periode zijn ervaring van grote betekenis is.

          janneke141

          Intens falen maar gewoon blijven zitten voor een kulreden. Bijna hilarisch als het niet zo triest was.

            Porta Ja, als je als docent een slechte grap maakt dan kun je wieberen, maar als je een zelfbedachte reorganisatie waar geen docent achter staat tot een grote ramp weet te brengen dan mag je blijven zitten, en dan waarschijnlijk voor een jaarloon waar je vier leraren van kan aanstellen. Ik zou bijna sympathie voor de SP gaan krijgen.

              janneke141 Over dat salaris:

              In de publiciteit rondom VMBO Maastricht werd in herinnering geroepen dat Postema als collegelid van de Universiteit Maastricht (van 2005 tot 2014) 16 duizend euro meer verdiende dan de balkenendenorm van 188 duizend euro, en daarmee de ‘erecode’ van zijn partij zou hebben geschonden dat PvdA’ers niet meer mogen verdienen dan de minister-president. ‘Ik zou de universiteit kunnen vragen of ik net één euro onder de norm mag zitten. Maar dat is ook huichelarij’, zei Postema destijds in NRC Handelsblad. ‘Je kunt het niet gauw goed doen.’

              Uiteindelijk concludeerde de partij zelf dat dat Postema niet in strijd handelde met de code, omdat zijn salaris zonder pensioenafdrachten wel onder de norm uitkwam. Als bestuursvoorzitter van LVO ging hij 178.999 euro per jaar verdienen. Eén euro onder de balkenendenorm.

              https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vmbo-bestuurder-andre-postema-koel-hard-en-nu-ook-de-boeman~be807c04/

                Jan In de afgelopen jaren ben ik steeds meer voorstander geworden van bijzonder onderwijs, met name in het aspect dat het leerlingen enigszins bijbrengt in welke traditie zij staan en hen dat de mogelijkheid geeft om zich ertoe te verhouden. Dat zie je concreet terug in de lessen levensbeschouwing/godsdienst op dergelijke scholen. Openbare scholen zie ik daar doorgaans weinig mee doen, op enkele mooie woorden na in de brochures dat zij kinderen ‘Bildung’ en ‘levenskunst’ bijbrengen (zonder concreet te maken hoe precies).

                Mijn angst bij zuiver openbaar onderwijs is dat juist dàt aspect (het zich leren verhouden tot een traditie) compleet verloren gaat. Want betekent openbaar onderwijs juist niet dat zij niet gekoppeld is aan specifieke levensbeschouwelijke tradities en opvattingen? En reken maar niet dat schoolbesturen uit zichzelf voor zoiets ‘vaags’ als algemene ontwikkeling en vorming geld gaan betalen in vorm van concrete docenten die zoiets vormgeven.

                Het enige kwalijke aan bijzonder onderwijs is dat zij zonder pardon mogen discrimineren in hun personeelsbeleid. Heeft de solliciterende docent een religieuze overtuiging of seksuele oriëntatie die ons niet bevalt? Dan kunnen wij hem mooi discrimineren en de grondwet geeft ons nog eens gelijk ook.

                  Friek Misschien is het een uitzondering, maar op mijn openbare basisschool werd godsdienst en humanistische vorming onderwezen op vrijwillige basis. Wat ik vooral erg waardevol vindt is dat er geen pretentie is dat één godsdienst meer waarde heeft dan een ander. In het algemeen is levensbeschouwende vorming zeker waardevol.