De man die in 2015 als eerste de naam van Ridouan T. in een getuigenverhoor bij de politie liet vallen, is geliquideerd in Spanje. Dat schrijft Het Parool vrijdag. Ebrahim B. zou in een uitgebrande auto zijn gevonden.

Volgens Het Parool is het lichaam van B. gevonden in de omgeving van Chiclana de la Frontera, een plaatsje vlak ten zuiden van Cádiz. Hij zou door zijn hoofd zijn geschoten, aldus de krant.

B. meldde zich in 2015 uit angst bij de politie omdat hij vermoedde dat hij achtervolgd werd met als doel hem te vermoorden. Hij begreep dat T. hier mogelijk achter zou zitten.

Toen de politie wilde weten wie T. is, deed B. uit de doeken dat de man een grote drugshandelaar is en samenwerkt met Saïd R. Beiden zijn nu hoofdverdachten in het Marengo-proces.

De kroongetuige in datzelfde Marengo-proces heeft verklaard dat T. inderdaad plannen had om B. om te brengen. Toen T. de beschikking kreeg over het politieverhoor van B., werd de jacht op de man geïntensiveerd , aldus de kroongetuige.

Toen B. onvindbaar bleek, richtte de criminele organisatie van T. zijn pijlen volgens het Openbaar Ministerie (OM) op personen in de omgeving van B. Een van hen is Ranko Scekic, die in juni 2016 in Utrecht werd doodgeschoten. Ook de broers El M. zouden op een dodenlijst staan, verdenkingen die onderdeel zijn van het Marengo-proces. https://www.nu.nl/buitenland/6179615/getuige-die-als-eerste-verklaarde-over-ridouan-t-vermoord-in-spanje.html

Benieuwd of dit alsnog Taghi is vanuit de cel, of dat de beste man nog meer vijanden had gemaakt.

5 days later

Laatst in een ander topic een zijdelingse bespreking over de strafmaat in verkeersongevallen, met @tsjok en @Reya. Daarover wil ik ook nog wel een duit in het zakje doen. Kwam in dat kader zojuist dit nieuwsbericht tegen:

Man die agent doodreed bij Nuenen krijgt twee maanden cel en taakstraf
[...]
De bestuurder keek tijdens het rijden naar een vechtsportwedstrijd op zijn telefoon en stuurde daarna appjes over de uitslag. Vlak voor het ongeluk was hij ook actief op Instagram, zegt de rechter. "Dit is zeer onverantwoordelijk rijgedrag."

Dus heb ik de uitspraak er even bijgepakt en naast de LOVS-richtlijn gelegd:

Voor de citaten is van belang dat hierbij ook mee wordt gewogen dat er een tweede slachtoffer is dat "slechts" zwaar lichamelijk letsel heeft geleden ten gevolge van het ongeluk, en dat daar af en toe naar wordt verwezen. Het gaat mij echter voornamelijk om de strafmaat ten aanzien van het veroorzaken van het dodelijke slachtoffer. Eerst wordt heel mooi aansluiting gezocht bij deze richtlijn:

Bij haar beslissing over de strafsoort en de hoogte van de straf heeft de rechtbank aansluiting gezocht bij de binnen de rechtspraak ontwikkelde oriëntatiepunten. Deze oriëntatiepunten zijn ten aanzien van overtreding van artikel 6 WVW vervat in een tabel met verschillende gradaties van schuld in samenhang bezien met de gevolgen voor het slachtoffer. Hoewel voor roekeloosheid in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet geen afzonderlijke oriëntatiepunten zijn vastgesteld, heeft de rechtbank in de aard en de ernst van het verwijt dat verdachte wordt gemaakt en de omstandigheden van het geval aanleiding gezien ten aanzien van de strafmaat aan te sluiten bij hetgeen geldt voor de in de oriëntatiepunten genoemde zeer hoge mate van schuld. Hierbij heeft de rechtbank tevens acht geslagen op het feit dat de oriëntatiepunten voor 6 WVW niet zijn aangepast na de hiervoor besproken wetswijziging. Het oriëntatiepunt bij een zeer hoge mate van schuld en een dodelijk slachtoffer betreft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden en een rijontzegging voor de duur van 3 jaren. Bij zwaar lichamelijk letsel als gevolg is dit een gevangenisstraf voor de duur van 4 maanden en een rijontzegging voor de duur van 2 jaren.

Dan volgt een alinea waarin eventuele correctiegronden worden benoemd:

Daarnaast merkt de rechtbank nog het volgende op. De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele op te leggen straf het leed van de nabestaanden en partner van [slachtoffer 1] en de gevolgen voor [slachtoffer 2] zal kunnen verzachten of wegnemen. Gelet op de aard van het verwijt en de ernst van de gevolgen is een zware straf passend. Verder dient ook uit het oogpunt van de generale preventie naar het oordeel van de rechtbank een behoorlijke straf te volgen. Het moet ook andere verkeersdeelnemers duidelijk zijn dat het vasthouden (en gebruiken) van een mobiele telefoon tijdens het rijden -een gedraging die in artikel 5a WVW in hetzelfde rijtje wordt opgesomd als rijden onder invloed- uit het oogpunt van de verkeersveiligheid zeer strafwaardig rijgedrag betreft. Anderzijds heeft de rechtbank ook rekening te houden met de gevolgen die deze strafzaak voor verdachte heeft en die de op te leggen straf nog zal hebben. Hierbij denkt de rechtbank aan de mogelijkheid dat verdachte zijn baan zal verliezen en de hoge vorderingen benadeelde partij die zijn ingediend.

Nu is het dat de titel van het nieuwsbericht alles al heeft gespoild: we gaan dus niet op de acht maanden onvoorwaardelijk uitkomen (ondanks dat de rechtbank al tot de conclusie is gekomen dat er sprake is van roekeloos(!) rijgedrag, een zwaardere gradatie van schuld dan "zeer hoge mate van schuld". En hoe komt de rechtbank tot die conclusie?

De rechtbank is dit alles overziende van oordeel dat in verband met een juiste normhandhaving niet kan worden volstaan met het opleggen van een andersoortige of geringere straf dan een gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden. De rechtbank zal deze gevangenisstraf voor een gedeelte van 6 maanden voorwaardelijk opleggen om verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Daarnaast zal de rechtbank aan verdachte de maximale taakstraf voor de duur van 240 uren opleggen.

Tot slot is de rechtbank van oordeel dat, gelet op het gevaarzettende verkeersgedrag van verdachte, aan verdachte een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van lange duur - te weten 3 jaren - dient te worden opgelegd. Dat een ontzegging van de rijbevoegdheid voor verdachte ongemak met zich brengt in verband met vervoer van en naar zijn werk, is in dit verband onvoldoende zwaarwegend.

De rechtbank legt hiermee een lichtere straf op dan de door de officier van justitie gevorderde straf, nu de rechtbank van oordeel is dat de gevorderde straf in vergelijking tot de straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd te hoog is en de rechtbank bovendien van oordeel is dat de straf die de rechtbank zal opleggen de ernst van het bewezen verklaarde voldoende tot uitdrukking brengt.

Dat de gevorderde straf (2,5 jaar gevangenisstraf) te hoog is in vergelijking met soortgelijke gevallen lijkt ook al te blijken uit de LOVS-richtlijnen: daar wordt immers 8 maanden onvoorwaardelijk voorgeschreven. Weliswaar bij een lichtere vorm van schuld (voor roekeloosheid is geen richtlijn opgenomen: kennelijk heeft men daar ruimte willen bieden aan maatwerk), waardoor je nog iets hoger dan 8 maanden zou verwachten als strafmaat.

Maar wat hier gebeurt is dat er lager wordt gestraft dan de richtlijn voorschrijft, nota bene voor een lichtere kwalificatie, zonder dat ik daar nou gronden voor zie terugkomen in de onderbouwing van de strafmaat. En dat vind ik best gek!

Ik kan me voorstellen dat je, ter preventie van recidive een voorwaardelijke straf op wil leggen. In plaats van een gedeelte van de door de richtlijn voorgeschreven straf voorwaardelijk te maken, zou ik dan voorstellen een voorwaardelijke straf bovenop de voorgeschreven 8 maanden te leggen: je hebt immers toch 'ruimte naar boven' omdat de rechtbank heeft geoordeeld dat sprake is van roekeloosheid (de overtreffende trap van verwijtbaarheid!) en je naast het overleden slachtoffer óók nog een slachtoffer met zwaar lichamelijk letsel hebt.

Bij dezen mijn duit in het zakje: de richtlijnen zijn af en toe gevoelsmatig al aan de lage kant, maar met rechters die zo met de strafmaat omgaan blijft er helemaal niet veel van over. Ik, als niet-strafjurist, zou hier een kansrijk beroepszaakje voor het OM in zien.

    Drietebuul Je ziet dat de LOVS-richtlijnen gewoon erg verschillend worden geïnterpreteerd. Veel rechters pakken steevast de straf uit de richtlijn waarvan een deel voorwaardelijk en zeggen dan dat ze aansluiting zoeken bij de richtlijn. Terwijl de richtlijn - zoals je ook ongetwijfeld al opgevallen was - nooit een voorwaardelijke straf als oriëntatiepunt geeft. Daardoor is de praktijk ontstaan dat het eigenlijk van de persoon van de verdachte afhangt welke deel van de straf uit de richtlijn (on)voorwaardelijk wordt opgelegd.

    Tegelijk moet je ook realiseren dat de richtlijn echt een oriëntatiepunt is en zeker geen dwingend voorschrift. Het is in zekere zin de bedoeling dat ervan wordt afgeweken. De uitleg vermeldt ook:

    Oriëntatiepunten geven de straf weer die rechters voor het modale feit (de meest voorkomende verschijningsvorm
    van het strafbare feit) plegen op te leggen. [..] Oriëntatiepunten vormen een vertrekpunt van denken over de op te leggen straf. Zij bieden de rechter een handvat en de mogelijkheid om bij de straftoemeting te wijzen op een landelijke praktijk.

    Enerzijds zijn de richtlijnen dus ook deels beschrijvend en niet normstellend; als de rechtspraak consequent van de richtlijn afwijkt, dan past de richtlijn zich daar (als het goed is) op aan. Anderszijds heeft een rechter ook volledige vrijheid om af te wijken van de richtlijn, als omstandigheden daarom vragen. Af en toe heb je bijvoorbeeld dat rechters van één rechtbank afspreken de richtlijn naast zich neer te leggen omdat die niet toereikend is in hun arrondissement (dat gebeurde in 2019 in Amsterdam bijvoorbeeld bij het bezit van (vuur)wapens).

      "Zo ging een beschonken bankmanager vrijuit die tijdens een borrel in een Amsterdams café zijn handen meermaals naar de billen van een collega liet afdwalen en van een andere medewerker het oor likte. Volgens de rechter was het niet intimiderend omdat slachtoffers de kans hadden gehad om te ontkomen."
      https://www.volkskrant.nl/economie/is-er-na-metoo-dan-niets-veranderd-op-de-werkvloer~ba06faeee/

      Wat is dit voor land... 😠

        Klopkoek Jezus man, ga je nu elke discussie gebruiken om te bitchen op Nederland? Denk je dat MeToo een Nederlands probleem is? Flikker ff een eind op.

          Helsinki De wijze waarop het is geïmplementeerd zeker wel. Er zijn landen waar dat gewoon tot een veroordeling leidt en het artikel zelf zegt ook dat ILO verdragen in Nederland (nog) niet zijn geïmplementeerd, vertrouwenspersonen niet wettelijk verplicht zijn (papieren tijger), en dan zijn er ook zaken die het artikel niet op somt zoals de slechte klokkenluidersregeling (in o.a. Frankrijk en VS veel sterker verankert; met name Frankrijk). Lees het artikel even.

          -- Ik (Ossu) zei: geen flame-bait --

          Klopkoek Wat is dit voor land...

          Want in Klaagkoek's wereld kunnen dit soort zaken alleen voorkomen in het land wat hem van gratis geld voorziet maar waar verder niks van deugt, de rest van de wereld heeft het blijkbaar allemaal veel beter begrepen maar die geven klaagkoek geen gratis geld.

          En wanneer ga je je een keer aan je beloftes houden?

          Klopkoek Weet je, jullie zien me niet meer terug hier. Geniet lekker van jullie eigen kwaadaardigheid en cynisme (gsbrder).

          Dit soort uitbarstingen kennen we ook al 1,5 decennia van je

            Om het even terug op het onderwerp te brengen. Als ik een collega had die aan mijn billen zit en aan mijn oor aan het likken is tijdens een bijeenkomst die onder gezag van de werkgever valt, zou ik zeker verwachten dat de werkgever maatregelen neemt en dat de wetgever dat steunt.

              Chewie En alweer maak je het persoonlijk natuurlijk... Bewijst alleen maar dat ik op het goede spoor zit en vaag aan voel wat er werkelijk aan de hand is. Of dat nu weggehaald wordt (zat helamaal niets van een persoonlijke sneer in) door handlanger Ossu of niet.

              MeToo was ruim vier jaar geleden, dat dit in de wereld speelde. Van Amerika tot Japan. Hier kon dat zogenaamd niet. De gebruikelijke bezweringsformule.

              Geeft allemaal maar weer aan dat de structuren geheimhouding in de hand werken. Het blijft jarenlang onder de pet, ook als het buiten de poorten op springen staat. De oplossing bestaat uit vrijblijvende vertrouwenspersonen, zonder wettelijke bescherming, en wat gesprekjes met de media.

              Jullie, de weldenkenden, willen het niet zien.

                Dwersdriever Op een iets abstracter niveau hoort een werkgever daar volgens mij ook gewoon beleid te hebben als onderdeel van de RI&E. En daar moet in jouw voorbeeld ook naar gehandeld worden.

                Klopkoek MeToo was ruim vier jaar geleden, dat dit in de wereld speelde. Van Amerika tot Japan. Hier kon dat zogenaamd niet.

                Hoe speelde dat hier precies niet volgens jou?

                De rest van je reactie is weer te zuur voor woorden, ga verdomme eens wat doen met je leven, je langspeelplaat hangt al 15 jaar vast op hetzelfde stuk, geen enkele inhoud of onderbouwing alleen maar klagen terwijl je volledig afhankelijk bent van degene waar je op klaagt en uiteraard de reden dat je geen enkele behoefte hebt om dit land te verlaten.

                Helsinki Denk je dat MeToo een Nederlands probleem is? Flikker ff een eind op.

                Vier jaar geleden... Hier blijft dat met een beetje geluk onder de pet, niets aan de hand, zong de politiek en CBS in koor. De regentenklasse in optima forma (afgekeken van koloniale systeem om met een klein groepje mensen de totale controle uit te voeren; vermogensongelijkheid is macht).

                Zolang de VVD aan de macht is en allerlei vrijblijvende zelfregulering de usance blijft, verandert er niets. En zeker niet voor de 'machtelozen' die ver af staan van de Heleen Mees powervrouwen (staat ook in artikel).

                  Klopkoek 5 jaar geleden Gosschalk vergeten, dat werd duidelijk gekoppeld aan me too.

                  Dat jij nu boulevard journalistjes aan het nablaten bent dat we nu "eindelijk" ook een me too zaak hebben na aanleiding van the Voice zegt wel weer genoeg of hoe selectief jij bezig bent om maar je absurde punt vast te kunnen houden.

                    Ruud Lubbers, niet te vergeten. Dat was alweer een jaar of vijftien geleden.

                      Chewie 5 jaar geleden Gosschalk vergeten, dat werd duidelijk gekoppeld aan me too.

                      Nooit veroordeeld. Topje van de ijsberg waar andere gelieerde namen nooit naar buiten kwamen. Zowel daders als slachtoffers.

                        Reya 'Ontdekt' door het buitenland, speelde zich af in New York. Niet door de Nederlandse pers of wat dan ook.

                        Klopkoek Ik denk eigenlijk eerder dat het komt omdat wij een misplaatst gevoel van exceptionalisme hebben. Nederland is zo'n mooi land, alles is goed georganiseerd en loopt op rolletjes, armoede bestaat niet. Zie ook het KPMG-rapport over de coronabestrijding. Dan komt seksuele intimidatie, laat staan misbruik, hier toch ook niet op grote schaal rond?

                        Dat een cultuur waarin dergelijk gedrag kan bestaan in stand wordt gehouden door een cultuur van deregulering daar wil ik ook nog wel in meegaan. Maar het is natuurlijk niet zo dat er een complot bestaat waarin iedereen tot aan de politiek elkaar de hand boven het hoofd houdt. Dan overschat je onze politici een beetje vrees ik.

                          Waarom is iemand als Andre Hazes eigenlijk nog nooit 'gecancelled'? Want die man was al lang en breed volwassen toen hij aan minderjarige meisjes zat.

                            Pompom Andere tijden hè. In de jaren '70 kregen mensen die seks met minderjarigen wilden legaliseren nog een serieus podium.