Ossu Hoe een of andere Duitse deelstaat dat doet weet ik niet, en is voor de Nederlandse situatie ook totaal irrelevant. De informatieplicht van de regering in het Nederlandse bestel is vrijwel absoluut. Alle informatie moet desgevraagd verstrekt worden, tenzij die in strijd is met het belang van de staat. Daar vallen enkel staatsgeheimen onder.
Rutte wéét dit natuurlijk. Hij kan niet weigeren om informatie over besluitvorming de Kamer te onthouden als die bestaat. Dus de tactiek is om zo veel mogelijk van de besluitvorming van papier te houden zodat altijd naar waarheid geantwoord kan worden dat informatie er niet is. Maar dit is dus gewoon sabotage van het parlement en van het functioneren van de Rechtsstaat. Onze Grondwet is er niet om naar believen in te vullen met wat de passerende premier op dat moment een goede reden vindt om informatie aan te leveren.
(Overigens ziet de WOB op openbaarheid van bestuur jegens de bevolkig. In dit geval gaat het om de constitionele verhoudingen tussen uitvoerende en wetgevende macht. Ik neem aan zonder de specifieke Grondwetten te kennen dat dit ook in de Duitse deelstaten is gewaarborgd, want het is een basisonderdeel van een continentaal dualistisch stelsel.)