- Edited
https://nos.nl/artikel/2499299-van-plots-ontslag-tot-personeelsopstand-106-uur-crisis-bij-openai
Nou dat waren 5 intense dagen, maar Altman is terug bij OpenAI
https://nos.nl/artikel/2499299-van-plots-ontslag-tot-personeelsopstand-106-uur-crisis-bij-openai
Nou dat waren 5 intense dagen, maar Altman is terug bij OpenAI
Haal hem dan maar even hier naartoe.
Volgens mij zit de wow-factor van de tekst-en-plaatjes-generatoren niet zozeer in het feit dat we nu zo'n hoge pet op hebben van de menselijke creativiteit. Voor een beetje copywriting of het maken van een schetsje hoef je geen genie te zijn. Maar de moeilijkheid was - voor zover ik begrijp- altijd dat er in dat soort werken allerlei moeilijk te duiden geïmpliceerde kennis zit. Lichtbreking, scherptediepte, perspectief, anatomie, ruimtelijk inzicht, en voor teksten een begrip van woorden binnen een bepaalde context (zoiets)
Ben het met je eens dat we van dit soort speelgoedjes niet direct revoluties hoeven te verwachten. Niemand zit te wachten op AI-klantenservice of zo.
Maar als ik dan zie wat men bijvoorbeeld stelt te kunnen met simulatie van eiwitstructuren, dan biedt dat toch een hoop perspectief op medische doorbraken.
Drietebuul Ik kan al best eenvoudig meetings samenvatten met MS Co-Pilot.
Dat is ook geen rocket science, maar kan wel voor efficiëntie zorgen (niet meer meetikken in Teams calls).
https://notebooklm.google kan zelfs een podcast voor je maken op basis van de gegeven input.
Drietebuul Dit is misschien een betere plek inderdaad. In zekere zin heeft het 'overschatten van de menselijke creativiteit' ook te maken met wat jij hier schetst. Wij gaan er namelijk vanuit dat de zaken die jij hier noemt randvoorwaardelijk zijn voor het resultaat, terwijl een LLM feitelijk niets meer doet dan het volgende element in een sequentie voorspellen op basis van een hele grote trainingsset (goed, er zijn ook al wel wat modellen die dat combineren met andere technieken, maar dan nog). Nog een stap verder zie je vaak dat mensen toch min of meer lijken te denken dat de technologie ook daadwerkelijke die vaardigheden bezit, maar een LLM heeft werkelijk geen flauw besef van wat ie uitspuugt in de zin dat mensen dat hebben. Daarom kunnen die modellen vaak al niet eens fatsoenlijk aangeven hoe vaak de letter R voorkomt in een woord om maar wat te noemen, een taak die voor mensen letterlijk kinderlijk eenvoudig is.
GS noemt het samenvatting van meetings, misschien geldt dat als nuance en detail er niet al te veel toe doet en het simpelweg gaat om het feit dat Henry de bitterballen regelt en David het bier. Maar ik merk toch vaak dat als mensen vol trots met zo'n samenvatting komen en dat er best wat elementen van herkenning inzitten, dat het voor mij persoonlijk een veel te hoog klok-klepel gehalte heeft, de cruciale details gemist worden terwijl er zaken bijgehallucineerd worden en ga zo maar door.
Ons eigen vakgebied is natuurlijk het eerste aan de beurt waar het aankomt op potentieel productiviteitsverhogende zaken. Ik heb zelf wel een tijdje gewerkt met een AI assistent die dingen kan doen als suggesties voor code fragmenten, wijzigen analyseren en een samenvatting in natuurlijke taal genereren, voorstellen voor verbetering doen, bestaande code uitleggen en ga zo maar door. In het begin was ik heel enthousiast, maar na een half jaartje moest ik toch ook wel bekennen dat de echte productiviteitswinst daar niet behaald wordt. Zeker niet voor mensen zoals ik met al 20 jaar ervaring.
En vooropgesteld AI is veel breder dan de enorme hype die we hebben omtrent generatieve AI natuurlijk, maar dat is wel waar het grote geld naartoe gaat vandaag de dag.
mono Uiteindelijk is 80% van de meetings 'wie regelt x, wie doet y' en is het niet heel belangrijk (of: alternatief, je loopt het zelf na en kijkt of het klopt wat er is gezegd). De 20% hoog-technische meetings waar het gaat om de letter wat iemand zegt, in plaats van grote lijnen, zul je wellicht nog zelf moeten doen. Maar ik heb ook genotuleerde vergaderingen bijgewoond waar er gewoon aantoonbare onwaarheden in de minutes zaten, in het kader van 'wie schrijft, die blijft'. Dus uiteindelijk is het product zo goed als de notulist die het vervangt.
Grootste voordeel voor mijn branche is dat ChatGPT 5-10x meer stroom & data kost dan een Google search, dus alle studenten die hun werk doen, boosten de vraag naar mijn datacenters.
Maar even van het Evil Big Tech topic naar hier:
Myst Ik ben het hier helemaal mee eens. Voor jezelf nadenken is gewoon een zinvolle skill. Alles aan een AI vragen leidt tot mentale luiheid. Ik zal ook wel een boomer zijn, maar dat is niet gezond. Neem een beetje verantwoordelijkheid voor je eigen leven en eigen keuzes. Het algoritme hoeft niet alles voor je te bepalen.
Ik ben het hier ook mee eens hoor, en zeker voor je werk en in je eigen vakgebied. Maar als ik ergens echt heel weinig verstand van heb (zoals bijv. Recht of Reptielen) merk ik dat ik toch wel heel veel tijd bespaar door dit te vragen aan een chatbot ipv aan een zoekmachine die ook een hoop bagger oplevert.
Maar als je ergens een beetje verstand van hebt dat zie je heel snel dat die AI bijvoorbeeld bij juridische vraagstukken de Amerikaanse wetten/jurisprudentie gewoon over andere wetboeken uitsmeert.
remlof Dat is alleen maar echt relevant als je weet dat de trainingdata verschilt. Volgens mij - maar corrigeer me gerust - schrapen de LLM's ongeacht land van herkomst gewoon webpagina's leeg. Het is niet te verwachten dat een Franse AI meer verstand heeft van Nederlands recht dan een Amerikaanse (of van Frans recht).
tsjok Ik vermoed toch wel dat Mistral Europese bronnen een veel hogere relevantie toebedeelt dan Amerikaanse. Toen ik ook nog ChatGPT gebruikte viel het me al op dat Le Chat veel betere en uitgebreidere antwoorden gaf op vragen over Europese kwesties dan de Amerikaanse bot.
Maar probeer het gerust zelf op https://chat.mistral.ai/chat of met de Le Chat app.
Ook Mistral AI klaagt over dat gebrek aan infrastructuur in Europa en schijnt zelfs te overwegen naar de VS te verhuizen. Zo zou Frankrijk zijn Europese AI-uithangbord kunnen verliezen.
Al die techbedrijven worden ook geleid door minzame kutnerds die alleen maar denken aan geld harken. De rest van de wereld mag lekker naar de kanker gaan.
Jarenlang hebben we techbro's en goeroe's de hemel in geprezen, maar geen van hen heeft een moreel kompas.
tsjok Precies dit. Hier, nog zo'n turbolul:
Alles voor het Grote Geld. Want ja, disruptie is de weg naar vooruitgang.
Ook de ontslagregels zijn volgens Vis niet toegesneden op de noden van de techindustrie. “In de tech veranderen zaken binnen een dag, een week, een maand. Daar moet je op kunnen inspelen door het personeelsbestand aan te passen. Alleen is dat in Europa bijna onmogelijk.”
Ja, echt een groot probleem dat je in Nederland niet op dagelijkse basis je personeelsbestand mag aanpassen. Ajuus!
“In de tech veranderen zaken binnen een dag, een week, een maand. Daar moet je op kunnen inspelen door het personeelsbestand aan te passen. Alleen is dat in Europa bijna onmogelijk.”
‘We betalen medewerkers fors, mede vanwege het risico dat ze weleens van baan moeten veranderen’
Vis is niet tegen regels, maar vindt dat die moeten worden toegespitst per sector. “Je moet de onderkant van de arbeidsmarkt aan alle kanten beschermen. Zodat je niet, zoals in de VS, van de ene op de andere dag kunt worden ontslagen of drie banen nodig hebt om rond te komen.”
Deze man zegt tegenstrijdige dingen.