Dwersdriever Eens wat betreft de begeleiding rond Pogacar. Maar ik bedoel maar te zeggen dat je die kanttekeningen (in mindere mate maar toch) ook bij Jumbo kan plaatsen.

Overigens reed hij Dumoulin (want daar doel je denk ik op) er vooral bergop af. En ik denk dat dat enerzijds kan worden verklaard door de tijdritfiets van Dumoulin en anderzijds past dat in het beeld dat we al de hele tijd zien deze Tour: Dumoulon behoort tot de subtop bergop.

Porte, Mas, Uran, Van Aert, Dumoulin etc. waren bergop structureel minder dan Pogacar deze Tour.

En over MAL hoeven we het niet te hebben, die kan gewoon niet tijdrijden.

    tsjok janneke141 De grap is: we weten het niet. In andere sporten wordt er lang niet zo intensief gecontroleerd als in het wielrennen.

    Maar de gedachte dat het voordeel van doping in 'technische sporten' minder groot zou zijn vind ik toch altijd een bijzondere. Want wat gebeurt er met je techniek als je moe wordt? Juist... Een sporter met een betere conditie is dus enorm in het voordeel, want hij blijft langer nauwkeurig, is eerder bij de bal, kan een tegenstander 'kapotlopen' etc.

    Kijk eens naar hoe het voetbal zich heeft ontwikkeld de laatste jaren: juist kracht en uithoudingsvermogen zijn veel belangrijker dan vroeger. En er wordt bovengemiddeld vaak gescoord in de laatste 30 minuten van een wedstrijd, juist als spelers vermoeid beginnen te raken. Voetbaltrainers als Klopp leggen niet voor niets een stevige conditionele basis bij hun spelers.

    En dan heb ik het nog niet gehad over de voordelen van vaker kunnen trainen met minder risico's op blessures en het sneller herstellen van blessures.

      Sloggi De grap is: we weten het niet. In andere sporten wordt er lang niet zo intensief gecontroleerd als in het wielrennen.

      Alleen weten we dus best wel wat. Het is niet alsof andere sporten niet gecontroleerd worden, hè? Op het WK voetbal wordt élke speler getest en daarnaast elke wedstrijd ook nog een paar spelers willekeurig. Hoe veel van die tests waren positief in de afgelopen 30 jaar? Welgeteld één (Diego Maradonna, 1994). Kijk ter vergelijking even in de Wikipedia-lijst van rennners betrapt op doping sinds die tijd. En volgens de WADA was in het wielrennen tussen 2003 en 2010 3,7% van alle tests positief (bron). Dat was verreweg het hoogste van alle Olympische sporten (gevolgd door gewichtheffen en boksen). Saillaint detail overigens: voetballers worden juist het meeste getest door de WADA in absolute aantallen.

      Zeker, niemand zal beweren dat elke dopingzondaar gepakt wordt en het is een ontegenzeggelijk feit dat er in het voetbal een stuk minder getest wordt dan in het wielrennen. Maar als je dit soort cijfers ziet kun je gewoon niet met een strak gezicht volhouden dat de epidemie die in het wielrennen heerst(e) ook in andere sporten als schaatsen, tennis en voetbal plaatsvindt.

      • Duke replied to this.

        tsjok

        De pakkans is in het wielrennen dus al laag (allerlei beroemde dopeurs zijn overigens nooit positief getest), laat staan in sporten waar veel minder getest wordt. Daarnaast wordt er veel meer onder het tapijt geveegd, daar kom je in het wielrennen niet meer mee weg.

        Een paar aardige stukjes over dit onderwerp.
        https://www.vice.com/nl/article/wjkgnn/een-oud-profvoetballer-legt-uit-hoe-makkelijk-het-is-om-doping-te-gebruiken
        https://www.ad.nl/home/voetbal-heeft-een-dopingvrij-imago-maar-waarom-is-een-raadsel~ae08611c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
        http://deeconometrist.nl/lionel-messi-gebruikt-doping/

          Sloggi In veel mindere mate, denk ik. Maar je hebt gelijk, in sport in het algemeen en wielrennen in het bijzonder kun je niemand vertrouwen.

          Verder is het al enorme winst dat de Tour daadwerkelijk is uitgereden. Daar waren vooraf toch wel de nodige twijfels over. Het verloop was spannend en we hebben toch wel aantal erg mooie etappes gezien. Kortom, erg fijn dat wielrennen er weer is en schijnbaar redelijk veilig een rittenkoers van drie weken kan afwerken. Ben wel benieuwd wat er gebeurt als de renners nu weer even naar huis gaan.

          janneke141

          Als je daardoor de laatste 10 minuten kan blijven gaan terwijl je tegenstander op apegapen ligt heeft dat wel degelijk invloed. Zeker potjes in de jaren 80 tegen vage clubs uit het Oostblok waren zeer bedenkelijk.

          • Duke replied to this.

            Duke

            Het mooiste voorbeeld blijft Indurain, nooit gepakt maar die zat onder de EPO. Mart Smeets heeft ooit eens verteld dat hij hem 's nachts tegen kwam op een hotelgang. Indurain mocht niet gaan slapen van zijn artsen omdat zijn bloed zo dik was dat ze bang waren dat hij dan zou stikken.

            De Franse politie is op bezoek geweest bij Arkea.

            NOS:

            Gendarmes doorzochten de kamers van Quintana, zijn broer Dayer en Winner Anacona. Ook die van de masseurs en de ploegauto's werden nader geïnspecteerd. De precieze reden van de huiszoeking is nog onduidelijk, maar volgens L'Équipe gaat het om een vooronderzoek.

            Duke De arts van TVM werkte ook met verschillende Limburgse voetbalclubs.

            Dr. Fuentes wilde voor de rechtbank een complete bekentenis afleggen, inclusief een groot aantal voetballers. De rechtbank gebood hem alleen over wielrenners te praten.

              Dwersdriever

              Correct. Zie ook de linkjes een paar Posts terug. Al die sporten waar veel geld rondgaat zijn vermoedelijk rot.

              Dwersdriever De arts van TVM werkte ook met verschillende Limburgse voetbalclubs.

              Ok, maar dan hebben we het wel over Limburg, hè.

              In podcast De Rode Lantaarn werd voor een stukje dezelfde discussie gevoerd als hier over doping in het wielrennen. Met hetzelfde lichte ongemak overigens. Maar daar werd ook nog gerefereerd aan Operatie Aderlass rondom de Duitse arts Mark Schmidt en de bijbehorende Sloveense connectie. Ook interessant.

                Zijn hier trouwens nog deelnemers aan wielerspelletjes? Ik denk eigenlijk dat Fantasy Cycling ook nog wel een belangrijke reden is waarom ik aanhoudend geboeid wordt door de sport. Ik speel al sinds mijn prilste jeugd in allerhande wielerpooltjes.

                Dwersdriever

                Ik was wel blij dat ze het benoemden. Ik snap dat journalisten heel voorzichtig moeten zijn met beschuldigingen, maar met uitzondering van Thijs Zonneveld (hier in Nederland in ieder geval) gaan nu alle commentatoren en journalisten vol voor "JumboVisma heeft tactisch gefaald"/"Roglic kan geen derde week rijden"/"De helm was niet goed!" zodat ze niet de absurditeit van Pogacars tijdrit hoeven te benoemen.

                  Linus Ik weet niet of dat nu het ontwijken van het dopingvraagstuk is, of toch gewoon de oudhollandse afwijking om de Nederlandse prestaties, of het gebrek daaraan, altijd belangrijker te vinden dan de winnaar.