GSbrder Ik zou het niet cynisch willen noemen. Die term lijkt me eerder van toepassing op mensen die nog maar eens een twaalfde paar Yeazies kopen want in zwart met zilver had hij of zij ze nog niet of die voor een lang weekend naar New York vliegen om te shoppen en koffie te drinken bij die leuke tent waar een collega het over had.

Mijn visie is eerder pessimistisch. Ik geloof best dat technische vooruitgang een deel van de oplossing is, alleen is er denk ik veel meer nodig. Technische vooruitgang en verandering in gedrag versterken elkaar.

Ik ben zelf overigens verre van een heilige. Dus ik snap de verleidingen van de consumptiemaatschappij en de verlokkingen van het eeuwige groei-mantra heel goed.

Melkveehouder René vindt onteigening van grond een slecht plan: ‘Hoe halen ze het in hun hoofd?’
https://www.trouw.nl/economie/melkveehouder-rene-vindt-onteigening-van-grond-een-slecht-plan-hoe-halen-ze-het-in-hun-hoofd~bdee3eb0/

Dit interview is wel een pareltje zeg.

Stel je laat je uitkopen, wat moet je met al dat geld? Je kunt niet wonen in een koffer met geld.”

Je zou er een huis van kunnen kopen. Daar kun je wel in wonen.

maar van geld kun je niet eten.”

Je zou er eten van kunnen kopen. Dat kun je wel eh... eten.

Maar ze zitten in de verkeerde vijver te vissen. Ja, wij zijn als melkveehouders verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van stikstof, verkregen uit ammoniak. Maar er zijn al duizenden jaren koeien in Nederland en nu opeens is ammoniak het grootste probleem.

Vroeger pisten koeien in de wei, nu staan ze tot hun enkels in hun eigen stront wat ze vervolgens volzeiken. Stront + pis = veel meer ammoniak dan los van elkaar. Zou deze boer moeten weten.

Wij worden gezien als de veroorzaker van het probleem. Maar in feite zijn we de oplossing van het probleem. Onze gewassen, zoals klaver, nemen stikstof op en halen CO2 uit de lucht. Meer dan we uitstoten. Per saldo is de melkveehouderij CO2- en stikstof-negatief.

Mag ik even lachen. Stikstof maakt de natuur kapot. Het is niet zo dat een grasveld van een boer alle stikstof netjes opvangt en daarmee het naastgelegen Natura 2000-gebied beschermt.

“Als je gaat onteigenen maak je de weg vrij voor import van landbouwproducten uit andere landen. Alsof dat zo schoon is.

Stikstofproblematiek is lokaal. Het maakt voor onze natuurgebieden niks uit wat er in China wordt uitgestoten. Meneer haalt - net als W. Hoekstra - stikstof- en klimaatproblematiek door elkaar.

Overigens legt de man in het tweede interview - onbedoeld - wel de vinger op de zere plek: boeren krijgen geen eerlijke prijs voor hun producten. Aan dat probleem moet tegelijk met de stikstofaanpak iets gebeuren. Inzette op kleinschalige en kwalitatieve veeteelt zodat boeren een fatsoenlijke boterham verdienen zonder vernietigingskampen te moeten bouwen.

  • Duke replied to this.

    Duke Interessant!

    Dat culinair patriottisme herken ik wel uit verschillende landen. In Oostenrijk kom ik nooit, maar je ziet het heel veel in Zwitserland en Frankrijk. Daar maken supers gewoon reclame met 'produit en France' etc.

    Hier zit volgens mij de kern:

    Wat Ludwig Rumetshofer betreft draait alles om bewustwording, zegt hij op het terras van zijn boerderij in Braunau. ‘We moeten consumenten duidelijk maken waarom biologisch beter is voor de bodemvruchtbaarheid, het klimaat en de biodiversiteit.’

    In de winkel zijn biologische producten duurder dan gangbare. In werkelijkheid is het andersom, betoogt Rumetshofer. De schade die de gangbare landbouw veroorzaakt aan de omgeving in de vorm van klimaatkosten en maatregelen voor natuurherstel wordt nu afgewenteld op de gemeenschap. Dat is in feite óók subsidie, zegt hij.

    We moeten verborgen kosten veel meer gaan belasten. Waar we het bij de frisdranken over een suikertaks hebben moet hier een CO2-taks en een stikstoftaks komen. Maak conventioneel duurder en bio goedkoper door deze eerlijke belastingen. Met oog voor de koopkracht van consumenten.

    Ik ben trouwens wel benieuwd in hoeverre een hoge grondprijs in Nederland nog meespeelt als het gaat om biolandbouw.

      Onder invloed van corona is de verkoop van biologisch in Nederland wel flink gestegen. Ook hebben Boerderijwinkels en speciaalzaken absolute topomzetten gedraaid. De grote supermarktketens experimenteren allemaal met lokaal en een formule als Lidl brengt de voedselverspilling volgend jaar bijna terug naar nul. Dat laatste is ook nog een wat verborgen fenomeen, de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt, maar uiteindelijk om verschillende redenen in de keten niet wordt geconsumeerd.

        Dwersdriever Dat laatste is ook nog een wat verborgen fenomeen, de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt, maar uiteindelijk om verschillende redenen in de keten niet wordt geconsumeerd.

        En ook een sector waar je met weinig investeringen hele grote winsten kunt boeken. Als je een kilo vlees moet weggooien zitten daar tonnen verspilde CO2 aan. Minder verspillen = minder hoeven produceren.

        • Duke replied to this.

          Sloggi Ik ben trouwens wel benieuwd in hoeverre een hoge grondprijs in Nederland nog meespeelt als het gaat om biolandbouw.

          Wel een interessante, je zou denken dat dit de keuze voor een duurder product met een hogere winstmarge interessanter maakt. Aan de andere kant is de keuze voor (kapitaal)intensieve landbouw daardoor ook best een logische. Met een hoge opbrengst zijn de kosten per product laag genoeg voor de wereldmarkt.

          tsjok

          Eens en tot mijn schande moet ik bekennen dat toch met enige regelmaat voedsel weggooi…

            Duke Ik ook hoor. Vooral omdat het in mijn ervaring heel moeilijk is om goedkoop in te kopen en weinig te verspillen. Óf ik doe bijna elke dag boodschappen en koop kleine hoeveelheden (is allebei duur), óf ik houd een heleboel over als de plannen iets wijzigen en moet veel weggooien.

            Ik heb daar nog niet echt een balans in gevonden en er gaat dus helaas meer weg dan ik graag zou willen.

            • Duke replied to this.

              tsjok

              Ik doe ook dagelijks boodschappen maar mijn planning wijzigt nog wel eens 🤣. Waarbij ik maar beperkt op de kosten let, al kies ik nog wel eens voor de aanbieding ((waarbij een deel nog wel eens sneuvelt…)

              Bij supermarkten en restaurants wordt ook voor kapitalen aan voedsel vernietigd. En helaas is het vaak nog bruikbaar eten ook.

              Het enige dat ik zelf nogal eens weggooi is brood, want ik heb eigenlijk nooit zin om die dikke korsten te knagen. Maar op maandag eet ik meestal Menu de la Weekoverzicht, dus daar probeer ik zo veel mogelijk in te mieteren wat ik anders overhoud/weg moet gooien.

                janneke141 In sommige landen is dat gewoon verboden en/of is het verplicht om zulk voedsel te doneren.

                Er is ook gewoon winst te halen in hoe we omgaan met THT-data. Nee, filet americain over datum moet je niet eten. Maar voor 95% van de producten kan dat dagen of zelfs maanden later helemaal geen kwaad.

                  tsjok Een pak stroopwafels dat over datum is mag je gewoon verkopen. Er is alleen geen winkel die dat doet, want het gaat ten koste van het kwaliteits-imago.

                  tsjok
                  Trof op een fles bubbelwater van de AH laatst een bericht aan dat je na de THT vooral zelf moet kijken, proeven en ruiken voordat je het consumeert. Dat vond ik wel een aardige.

                    Duke Volgens mij staat dat tegenwoordig op alle producten van de Ah. En hoeveel mensen het lezen weet ik niet, maar het is inderdaad een goede stap.

                    janneke141 Supermarkten hebben er de afgelopen jaren echt wel hard aan gewerkt om dit terug te dringen. Too Good to Go heeft hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in gespeeld. Dat is echt weergaloos populair onder bijvoorbeeld studenten. Ook kortingsstickers zijn in Nederland een buitengewoon effectief middel om producten toch te verkopen. Lidl laat inmiddels uitzoeken of wat er nog overblijft kan worden verwerkt tot veevoer. De Verspillingsfabriek is ook een boeiend bedrijf. Het is toevallig de week tegen voedselverspilling en Albert Heijn breidt zaken als dynamisch prijzen, brood van gisteren uit en lanceert zakken met groente en fruit voor 1 euro.

                    Wie echt niet wil verspillen, kan overigens naar maaltijdboxen kijken. Ik raad Boerschappen van harte aan.

                      Dwersdriever Wie echt niet wil verspillen, kan overigens naar maaltijdboxen kijken.

                      Hmm tsja, toevallig weet ik nu wat van de bevoorrading daarvan. Die maaltijdboxverpakkers doen de verspilling voor u. Letterlijk hele opleggers vol uitstekende verse waar, die om een of andere reden toch niet van pas kwam. Blijkbaar zijn de marges groot genoeg, want dat wordt domweg het pakhuis weer uitgerold.

                      (Ok, waarheid gebiedt te zeggen dat de leveranciers het dan weer mee terug mogen laden, als ze ruimte en zin hebben. Gratis, dus via dat afvoerkanaal gaat er toch weer een hoop terug de keten in, het gaat niet werkelijk allemaal de prullenbak in.)

                        sigme Dat klopt wel. Al worden veel producten inderdaad alsnog verwerkt in andere producten. Boerschappen is wel een interessante partij.