Melkveehouder René vindt onteigening van grond een slecht plan: ‘Hoe halen ze het in hun hoofd?’
https://www.trouw.nl/economie/melkveehouder-rene-vindt-onteigening-van-grond-een-slecht-plan-hoe-halen-ze-het-in-hun-hoofd~bdee3eb0/
Dit interview is wel een pareltje zeg.
Stel je laat je uitkopen, wat moet je met al dat geld? Je kunt niet wonen in een koffer met geld.”
Je zou er een huis van kunnen kopen. Daar kun je wel in wonen.
maar van geld kun je niet eten.”
Je zou er eten van kunnen kopen. Dat kun je wel eh... eten.
Maar ze zitten in de verkeerde vijver te vissen. Ja, wij zijn als melkveehouders verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van stikstof, verkregen uit ammoniak. Maar er zijn al duizenden jaren koeien in Nederland en nu opeens is ammoniak het grootste probleem.
Vroeger pisten koeien in de wei, nu staan ze tot hun enkels in hun eigen stront wat ze vervolgens volzeiken. Stront + pis = veel meer ammoniak dan los van elkaar. Zou deze boer moeten weten.
Wij worden gezien als de veroorzaker van het probleem. Maar in feite zijn we de oplossing van het probleem. Onze gewassen, zoals klaver, nemen stikstof op en halen CO2 uit de lucht. Meer dan we uitstoten. Per saldo is de melkveehouderij CO2- en stikstof-negatief.
Mag ik even lachen. Stikstof maakt de natuur kapot. Het is niet zo dat een grasveld van een boer alle stikstof netjes opvangt en daarmee het naastgelegen Natura 2000-gebied beschermt.
“Als je gaat onteigenen maak je de weg vrij voor import van landbouwproducten uit andere landen. Alsof dat zo schoon is.
Stikstofproblematiek is lokaal. Het maakt voor onze natuurgebieden niks uit wat er in China wordt uitgestoten. Meneer haalt - net als W. Hoekstra - stikstof- en klimaatproblematiek door elkaar.