Europese Politiek
- Edited
Er is in ieder geval net een besluit genomen om een "Foreign Investment Screening Framework" op te zetten:
Commission welcomes agreement on foreign investment screening framework
Brussels, 20 November 2018
Today the European Parliament, the Council and the Commission reached a political agreement on an EU framework for screening foreign direct investment.
The package agreed will ensure that the EU and its Member States are equipped to protect their essential interests while remaining one of the most open investment regimes in the world.
remlof Dat is vooral een platform voor informatie-uitwisseling. De beslissing blijft bij de lidstaten. En onder deze omstandigheden lijkt me dat ook alleszins redelijk.
Immers, het zou verwerpelijk en sadistisch zijn om én een land te verbieden om investeringen van buiten de EU te aanvaarden én tegelijk ook investeringen vanuit de EU te dwarsbomen.
Ossu Dat is vooral een platform voor informatie-uitwisseling.
Dat blijkt anders niet uit de omschrijving van de Europese Commissie:
The package agreed will ensure that the EU and its Member States are equipped to protect their essential interests while remaining one of the most open investment regimes in the world.
Het is wel degelijk bedoeld ter bescherming van essentiële belangen.
- Edited
Er komt weer een nieuwe Europese instantie aan. De oorspronkelijke naam, Europese Arbeidsautoriteit, klonk nog wel indrukwekkend, maar bevoegdheden krijgt het Europees Arbeidsagentschap niet. Wel een budget van 50 miljoen en er komen nieuwe baantjes.
De EU-ministers van Sociale Zaken hebben donderdag groen licht gegeven voor de oprichting van een Europees Arbeidsagentschap (ELA). Die naam vinden zij in meerderheid beter dan de eerder voorgestelde Europese Arbeidsautoriteit, omdat de rol van de dienst beperkt is tot het ondersteunen van de lidstaten.
Het agentschap moet ervoor zorgen dat de nationale inspecties niet langs elkaar heen werken, met name bij grensoverschrijdende arbeid. Het gaat risicoanalyses maken, zorgen voor betere uitwisseling van gegevens en bemiddeling bij conflicten tussen landen. Het tot de orde roepen van bedrijven die de regels overtreden, blijft in handen van de lidstaten.
De Europese Commissie stelde in maart voor dat er vanaf volgend jaar zo'n 140 man komen te werken bij de nieuwe dienst. Die zou in 2023 op volle kracht moeten draaien met een jaarlijks budget van 50 miljoen euro. De deelname van lidstaten aan de meeste activiteiten is vrijwillig. Waar het agentschap wordt gevestigd, moet nog worden bepaald.
EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) is blij met de goedkeuring. ,,Een groot stuk van de puzzel om de eerlijkheid van de interne markt te versterken.'' Zij valt volgens haar woordvoerder niet over de naamswijziging.
Minister Wouter Koolmees vind de oprichting ,,grote winst. Inspecties van landen gaan beter met elkaar samenwerken om bijvoorbeeld arbeidsuitbuiting tegen te gaan. Ik denk dat het een goede stap is in het socialer en veiliger maken van Europa.''
De lidstaten, het parlement en de EC moeten nog onderhandelen over de uiteindelijke wetstekst. De bevoegde commissie van het Europees Parlement stemde vorige maand in met de oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zei toen daarin een zwarte lijst voor frauderende bedrijven en een rol voor sociale partners in het bestuur van de organisatie te missen. Vakbond FNV sprak eerder van een ,,tandeloze tijger’’.
Altijd handig als je nog wat werkloze beroepspolitici over hebt die nog graag een zak geld willen vangen voor veel geblaat en weinig wol.
- Edited
Het terrorisme-argument wordt binnen de EU uit de kast getrokken om de privacy verder aan te tasten. Nederland steunt het niet, maar zal er wel aan moeten voldoen.
Opsporingsautoriteiten uit EU-landen krijgen toestemming om digitaal bewijsmateriaal in strafzaken rechtstreeks op te vragen in andere lidstaten zonder tussenkomst van justitie in dat land. De EU-ministers van justitie hebben daar vrijdag in meerderheid mee ingestemd, ondanks verzet van minister Ferd Grapperhaus, zijn Duitse collega en vijf andere ministers. Grapperhaus bracht zijn ,,ernstige zorgen'' over en steunde het voorstel niet.
Internetbedrijven waar aanklagers gebruikersgegevens opvragen worden verplicht binnen tien dagen, of in noodgevallen binnen zes uur, de gevraagde elektronische data aan te leveren. Voorstanders achten dat nodig om bijvoorbeeld terrorisme tegen te gaan.
Het gaat bijvoorbeeld om mail-, Twitter- en Whatsappberichten of het achterhalen van een IP-adres. Internetproviders die niet meewerken kunnen een boete van tot 2 procent van hun jaaromzet krijgen.
Nederland deelt de ,,onmiskenbare behoefte'' voor soepeler uitwisseling van informatie, maar vindt dat in dit voorstel de rechten van verdachten of andere betrokken onvoldoende worden gewaarborgd. Grapperhaus wil in ieder geval op de hoogte worden gesteld als een bedrijf in Nederland wordt verplicht gegevens over te dragen, maar dat is in het voorstel niet bindend geregeld. De voorstanders vinden dat EU-landen elkaar onderling moeten vertrouwen.
Dwersdriever Prima, een volgende stap op weg naar federalisatie.
@Dwersdriever Ik zou het trouwens wel op prijs stellen als je de bron vermeldt van de knipsels uit artikelen die je gebruikt.
remlof Ok, is tenzij anders vermeld altijd ANP.
Dwersdriever Dat weet ik natuurlijk niet.
remlof Het woord ok was bedoeld om aan te geven dat ik het er voortaan bij zou zetten.
Dwersdriever Oké ?
Europa zet een maximum op het gebruik van transvetten in voeding.
De hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks en andere etenswaren in Europa wordt aan een maximum gebonden. De EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met een voorstel om maximaal 2 procent zogeheten transvetten in voedingsmiddelen toe te staan.
De maatregel moet het eten van gezonder voedsel bevorderen. Transvetten zijn nog ongezonder dan verzadigde vetten en verhogen de kans op hartaanvallen, onvruchtbaarheid, alzheimer, diabetes en zwaarlijvigheid. Dergelijke vetten zitten van nature overigens ook in vlees en zuivel.
Studies wijzen uit dat de inname van transvetzuren zo laag mogelijk moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Een op de zeven sterfgevallen in de EU is eraan gerelateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet een volwassene dagelijks niet meer dan 2,2 gram aan transvetten consumeren.
Het Europees Parlement had twee jaar geleden opgeroepen tot een wettelijke limiet. Het heeft het recht om de komende twee maanden het besluit nog tegen te houden, maar de verwachting is dat de maatregel daarna snel in werking treedt.
EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) verwacht dat het besluit leidt tot ,,concrete acties om een einde te maken aan industrieel geproduceerde transvetten’’.
Bron: ANP
Heel goed.
Betutteling to the max. Flikker op, ik bepaal zelf wel wat ik wel en niet wil eten of drinken.
- Edited
Studies wijzen uit dat de inname van transvetzuren zo laag mogelijk moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Als dit zo is, waarom maken ze dan die limiet van 2% ipv een verbod oid?
janneke141 Dat werkt immers in de VS ook zo goed :')
remlof Ik ben geen tegenstander van voorlichting, hè.
ExtraWaskracht Transvetten komen ook van nature voor in veel voedingsmiddelen. Als je ze helemaal zou verbieden kun je geen rundvlees, kaas, boter etc meer verkopen. Het meeste transvet wordt echter door de industrie toegevoegd.