• Politiek
  • Kabinet-Schoof deel 3: Een goed begin...

Sloggi Natuurlijk werkt het wel zo, het is al bijna campagnetijd. D66 riep vorige week dat ze het defensie budget willen opschroeven naar 3% en nu overtoept Yeşilgöz met 3,5%. Het is geen regeringsbesluit, het is een partijstandpunt. En die komen zelden letterlijk in een regeerakkoord te staan, daar moet eerst over onderhandeld worden met een stuk of drie coalitiepartners en bij het beklinken kan ook nog gekeken worden naar de huidige situatie op dat moment.

En 'structureel' betekent alleen maar 'meerjarig', of eigenliojk meer: 'iig voor de zittingsduur van dit kabinet'. Het betekent in de politiek nooit 'voor eeuwig'.

janneke141 We hadden een afspraak met Amerika die voor langdurige vrede in Europa zorgde, in ieder geval voor de NAVO-partners. Met die afspraak is Trump nu enthousiast het onderste uiteinde van zijn darmkanaal aan het reinigen.

Ipsos I&O-zetelpeiling: voorzichtig herstel politieke midden bij geopolitieke crisis
In de Ipsos I&O-zetelpeiling van maart 2025 tekenen we een verschuiving naar het politieke midden op, als gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen. De PVV verliest virtuele zetels, terwijl VVD, GL-PvdA en CDA electoraal worden beloond voor hun steun aan Oekraïne en het Europese defensieplan, ReArm Europe.

https://www.ipsos-publiek.nl/actueel/ipsos-io-zetelpeiling-voorzichtig-herstel-midden-bij-geopolitieke-crisis/

Nederlanders zullen in de toekomst vaker banen moeten combineren: naast een baan bij een bedrijf bijvoorbeeld ook een paar uur per week voor de klas staan of in de zorg werken. Dat is een van de oplossingen die het kabinet ziet om de enorme personeelstekorten op te lossen.

Even in de veronderstelling dat niet veel mensen zin hebben om 3-4 jaar een opleiding te doen om een middagje per week les te geven of te verplegen gaan we dus allerlei willekeurige onbevoegde hobbyisten voor de klas zetten. Klinkt echt als een topplan om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

    De marechaussee heeft niet genoeg mensen om bij elke grensovergang te staan. Daarom ligt de nadruk op ‘risicoplekken’. „Informatiegestuurd werken”, noemt Hofman dat. Een collega: „Het is ook maar net wie beschikbaar is. We worden uit alle krochten van de brigade gehaald en ergens neergezet.” Of het nodig is om hier, op dit tijdstip, met dertig man te staan, betwijfelt hij.

    De marechaussees blijken verdeeld over het nut van de controles. „U vraagt, wij draaien”, zegt een van hen, verwijzend naar minister Faber. Een ander ziet het als het verleggen van het probleem: „Wij sturen mensen terug naar Duitsland, zij sturen ze weer naar ons.”

      janneke141 En niemand bekommerd zich om de mensen die heen en weer gepingpongd worden.

      janneke141

      We moeten eigenlijk gewoon af van heel veel banen in Nederland en vooral veel slimmer gaan werken. Maar dat idee is nog even wennen…

        janneke141 Aangezien de gemiddelde Nederlander 20-ish uur werkt lijkt me twee banen een prima oplossing. Ik zou zeggen: arbeidskorting toekennen per baan.

        janneke141
        Kan me voorstellen dat het voor sommige meer beroepsgerichte opleidingen/vakken wel mooi te combineren is, die ervaring uit de praktijk en het onderwijs. Maar zoiets abstracts als wiskunde moet je vooral door didactisch begaafde docenten laten doceren.

          Drietebuul wiskunde moet je vooral door didactisch begaafde docenten laten doceren.

          Nog even en je bepleit dat alle makelaars integer moeten zijn.

            Drietebuul Ja, voor vakmensen als lassers of koks die een paar dagdelen in het mbo gaan lesgeven moet je ook geen hele lerarenopleiding verplicht willen stellen - maar die mogelijkheden bestaan al lang. Dit voorstel behelst mensen die 4 dagen per week op een of kantoor zitten en dan op dag 5 nog een dagje groep 6 gaan doen. Dat werkt natuurlijk niet.

            Maar zoiets abstracts als wiskunde moet je vooral door didactisch begaafde docenten laten doceren.

            Dat zou wel moeten, ja. Maar loop een willekeurige middelbare school binnen en je komt er vrij snel achter dat zelfs dat een illusie is.

            Reya We moeten ergens een grens trekken.
            Amorele types verdienen ook een baan.

            Drietebuul In een ideale wereld: ja. Maar in de praktijk is het kiezen tussen een gefaalde academicus voor de klas via een zij-instroomtraject met matig enthousiasme en lesuitval. Er is dus nog hoop voor iemand als u, maar een P is wel een harde eis.

              GSbrder
              15 jaar ervaring in het propedeusejaar: zou zeggen dat dat toch ergens voor moet tellen.

              Drietebuul Ik kan je ook mededelen dat ze daar op universiteiten heel anders over denken.

              https://www.trouw.nl/binnenland/minister-faber-negeerde-eigen-inspectie-bij-vorming-asielwet~b2b28886/

              Tegen de regels in is de Inspectie Justitie en Veiligheid door minister Marjolein Faber niet betrokken bij de ontwikkeling van haar nieuwe asielwet.

              Het had gemoeten, maar minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie deed het niet. Bij de vorming van haar nieuwe asielwetten liet minister Faber (PVV) de Inspectie Justitie en Veiligheid, die toeziet op de asielketen, links liggen. De Inspectie werd op geen moment geconsulteerd, terwijl dat wel vereist is op grond van de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties en het Relatiestatuut van het ministerie.

              Die reglementen schrijven voor dat de ontwerpen van wet- en regelgeving, zoals de asielwetten van Faber, ‘in een vroeg stadium’ worden voorgelegd aan de betrokken rijksinspectie. De Aanwijzingen zijn bindend, laat de Inspectie Justitie en Veiligheid weten, al heeft het negeren ervan geen directe consequenties.

              Het kabinet-Schoof zegt zelf veel belang te hechten aan de rol van de rijksinspecties, en wil die ook wettelijk verankeren. In het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB is daarom afgesproken dat er een Kaderwet rijksinspecties komt, die valt onder de verantwoordelijkheid van minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC). De wet bevat een apart artikel waarin voortaan ook wettelijk wordt vastgelegd dat rijksinspecties vroegtijdig worden betrokken bij de totstandkoming van wet- en regelgeving.

              emo.gif

              Er moet een nieuw kiesstelsel komen: voortaan worden in totaal 125 van de 150 Tweede Kamerleden per provincie gekozen. Dat moet leiden tot meer Kamerleden die binding hebben met een regio. Dat plan van minister Uitermark (Binnenlandse Zaken) staat in een nog vertrouwelijke brief in het bezit van de politieke redactie van RTL Nieuws.

              Volgens Uitermark wordt met haar plan de 'worteling van de volksvertegenwoordiger in de samenleving vergroot'. Zij stelt voor het land in te delen in twaalf regionale kiesdistricten die overeenkomen met de huidige provincies.

              Bij het NSC hadden ze nog wat tijd over. Maar dit is toch een oplossing op zoek naar een probleem?