Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.
Amersfoort krijgt een islamitische mavo, Meppel een christelijke basisschool en Achterveld mag een openbare basisschool openen. Het is een greep uit 31 aanvragen voor nieuwe scholen waar onderwijsminister Dennis Wiersma mee heeft ingestemd. Met ingang van augustus 2024 krijgt Nederland daarmee vijfentwintig nieuwe basisscholen en zes scholen voor voortgezet onderwijs. Bij de basisscholen gaat het in negen gevallen om een verzelfstandiging van een nevenlocatie.
overtuiging
In de Grondwet is bepaald dat iedereen die dat wil in Nederland een school mag oprichten en naar eigen overtuiging mag inrichten. Voor het benodigde geld kunnen initiatiefnemers aankloppen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daar wordt gekeken of zekerheid is te verkrijgen over de te verwachten onderwijskwaliteit. De regels hiervoor zijn aangescherpt. Zo bracht de inspectie aanvankelijk meerdere negatieve adviezen uit omdat de plannen voor burgerschapsonderwijs bijvoorbeeld nog niet op orde waren. Verder geldt dat voldoende ouders hun belangstelling voor de nieuw te starten school moeten kenbaar maken. Voor zo'n ouderverklaring geldt een verbod op het uitloven van een beloning. Gebeurt dat wel, dan worden alle verklaringen ongeldig verklaard. Dat is in één geval vast komen te staan, meldt Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer.
De bewindsman toetste ook of de beoogde bestuurders en interne toezichthouders beschikken over de vereiste verklaring omtrent gedrag. Van de vijfentwintig nieuwe basisscholen vallen er twintig in de categorie bijzonder onderwijs, de andere vijf betreffen openbaar onderwijs. In het bijzonder onderwijs draait het om lesgeven vanuit een godsdienst of levensbeschouwelijke overtuiging. Daarbij valt het op dat de dit jaar toegekende aanvragen voor christelijke scholen (protestants-christelijk/rooms-katholiek) met zo'n 6 procent zijn gedaald, vergeleken met een jaar eerder.
In 2024 komen er nu zes bij in onder meer Meppel, Veenendaal en Groningen. Het islamitisch basisonderwijs breidt uit met negen scholen. Dat aantal is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Er komen scholen in onder meer Nijkerk, Amsterdam en Tilburg. De overige elf bijzonder onderwijsscholen zijn niet aan een specifieke geloofsrichting gebonden, en bieden eigen inhoud en didactiek zoals in het Daltononderwijs (Hilversum) of op de Jenaplanschool (Lent). Ook dit aantal nieuwkomers is vrijwel gelijk gebleven. In het voortgezet onderwijs komen er vijf scholen voor bijzonder onderwijs bij. Het gaat om drie scholen op islamitische grondslag in Amersfoort, Amsterdam en Den Haag; een vrije school in Almere en een montessorischool in Maastricht. De openbare school vestigt zich in Kerkrade.
bandbreedte
In totaal ontving het ministerie tot 1 november 2022 49 aanvragen voor bekostiging van de scholen. Vijf aanvragers trokken zich tussentijds terug. De minister wees uiteindelijk zeven initiatieven van de hand. Met een gehonoreerd aantal van 31 valt dit 'binnen de verwachte bandbreedte van 20 tot 50 nieuwe scholen', blijkt uit de Kamerbrief van Wiersma.