Klopkoek https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/18/rutte-iv-laat-vermogens-ongemoeid-a4080933 https://www.ewmagazine.nl/nederland/opinie/2022/01/het-verdriet-en-de-boosheid-van-de-afgehaakten-4744w/ Die The Great Reset komt er niet. Nee, de 'pretbox' wordt nog wat prettiger gemaakt. Wat maar weer eens bevestigd dat dit net zo een schimmige plutocratie is als Amerika, zo niet ondoorzichtiger (donaties, lobbyregister, beperkt aantal onderhandelaars). Zie het werk van Wouter Schakel. (Overigens vind ik het idee van Jesse Klaver om box 2 helemaal af te schaffen ook ondoordacht; er moet iets blijven waardoor ondernemers hun vermogen inzetten om te ondernemen, en risico nemen mag best iets lichter worden belast; het verruimen van excessief lenen is echter weer het andere uiterste) Hier worden wat historische voorbeelden van een Reset benoemd en naar verwezen: https://decorrespondent.nl/13042/het-coalitieakkoord-afzien-met-elkaar-en-vooruitschuiven-naar-de-toekomst/6752282771938-094a01d5 De vrienden van Schwab hebben nog maar eens een briefje gedumpt: https://fortune.com/2022/01/19/100-millionaires-billionaires-sign-letter-more-taxes/
Sloggi @sigme Dat past beter hier: https://polcafe.nl/d/599-het-grote-grijze-gevaar (Inmiddels staat 'ie in 3 topics maar soit :') )
Sloggi Eur https://ourworldindata.org/grapher/historic-and-un-pop-projections-by-age?country=~Europe (Europa is niet gedefinieerd maar toch)
sigme Ik had eens een mooie visualisatie gezien van de leeftijdsontwikkeling in de wereld, de mediaan per land, die ik weer kwijtgeraakt was. Nu dan toch maar even m'n best gedaan om 'm terug te vinden. en deze, van dezelfde data-analist:
Ossu sigme Wel maf ook dat er bij ons bijv. in het hele filmpje 18 jaar is bijgekomen en in Zweden maar 6 jaar
sigme In het kader van de problemen op de arbeidsmarkt, nog wel een aardig stukje op het FD met wat vergrijzingscijfers, Nu is een op de vijf Nederlanders een 65-plusser, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 2070 zou dat meer dan een op de vier zijn. Die grijze druk wordt nog duidelijker als gepensioneerden worden afgezet tegenover de werkende bevolking. De bevolking van Nederland blijft de komende vijftig jaar groeien, tot 20,7 miljoen inwoners in 2070. Tegen die tijd is ruim 26% van de bevolking 65 jaar of ouder. In 1950 was dat nog amper 8%. In 1950 stonden tegenover iedere 65-plusser 7,2 Nederlanders in de leeftijd van 20 tot en met 64 jaar. Dat daalde in 1986 onder de 5, was in 2000 4,6 en komt nu uit op 2,9. Tegen 2070 zou dat nog 2 tegenover elke 65-plusser worden. In omliggende landen als Frankrijk en Duitsland is de grijze druk nu groter dan in Nederland. Binnen Europa scoort Finland het slechtst en van alle Westerse landen is dat Japan. Lees het volledige artikel: https://fd.nl/samenleving/1461676/in-2070-een-op-de-vier-nederlanders-is-65-plus
Duke NRC is blijkbaar een serie gestart over de demografie. Het eerste artikel is al best interessant. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/01/nederlandse-groei-was-lang-uniek-in-europa-a4152976
Eur Duke Ja, heb me altijd al verwonderd hoe Nederland uit zo’n demografische achterstandspositie in een eeuw tijd alle Europese landen in soortgelijke situaties heeft gepasseerd op de ranglijst.
Duke Eur Dat de Katholieken via de baarmoeder hun invloed in Nederland probeerden te vergroten heeft daar fors bij geholpen.
Reya Duke Dat was nog eens een echte vijfde colonne. Zestig jaar geleden was papegaai nog heel gewoon, vreemd dat zogenaamde conservatieven dat nu geheel negeren.
Dwersdriever Reya Een structureel achtergestelde en gediscrimineerde groep vooral. Dat veranderde pas bij de invoering van het algemeen kiesrecht, maar de effecten uit het verleden zijn nog steeds merkbaar.
sigme () Elsewhere, across Asia, Europe and Latin America, governments will need to support fast-rising numbers of old and vulnerable citizens. Very few countries have started making the social, political and physical changes needed, even though it is not a challenge that has crept up on politicians. Demographic changes play out in slow motion. Data on birthrates give governments and scientists decades of warning about how their population will shift, barring major catastrophes such as war. “Purposeful planning would work better than after-the-fact patchwork,” said Eileen Crimmins, chair of the University of Southern California, Leonard Davis school of gerontology. () In France last week, workers took to the streets in strikes and protest over government plans to raise the pension age by two years, to 64. “The French situation appears to be an example of making things difficult for yourself,” said Crimmins. The policy change was hitting people already gearing up for retirement, who felt the personal impact on their life plans, she said. https://www.theguardian.com/world/2023/jan/22/ageing-planet-the-new-demographic-timebomb
sigme Weer eens een erg leesbaar stukje erover in het FD. Soms weet de econoom het ook niet. Als mij dat overkomt hanteer ik tegenwoordig deze vuistregel: als ik het niet snap, dan komt het vast door de demografie. Want de bevolkingsontwikkeling wereldwijd is wat de 21ste eeuw zo anders maakt dan de 20ste. () Als je het trucje door hebt, zie het effect van demografie overal. Hele stuk: https://polcafe.nl/d/301-artikelen-uit-kranten-tijdschriften-enkel-voor-leden/823
remlof https://nos.nl/artikel/2545140-spanje-geeft-bijna-miljoen-illegale-migranten-verblijfsvergunning Spanje zal de komende drie jaar bijna een miljoen illegale migranten een verblijfsvergunning geven. Dat heeft de Spaanse minister Saiz van Immigratie bekendgemaakt. Het gaat om 300.000 mensen per jaar in 2025, 2026 en 2027. De maatregel is bedoeld om de beroepsbevolking te laten groeien. De Spaanse economie is de snelst groeiende in de Europese Unie. Maar de bevolking vergrijst, waardoor er in veel sectoren grote personeelstekorten zijn. "Spanje kan een open, welvarend land zijn of een gesloten, arm land. We hebben gekozen voor het eerste", zegt Saiz. Met het besluit kiest de linkse regeringscoalitie in Spanje voor een heel ander beleid dan veel andere Europese lidstaten. Zo streven onder meer Italië, Duitsland en ook Nederland naar een strenger immigratiebeleid. Kijk, het eerste EU-land heeft het licht gezien: met groeiende vergrijzing is immigratie is gewoon nodig om het welvaartspeil te behouden. Het geeft hoop dat dat nu eindelijk eens ergens in de EU in beleid wordt omgezet.