Sloggi Ik zeg niet dat je achteraf met de betaalbaarheid en de draagkracht van de burgers geen rekening moet houden, maar de koppeling “wie mag nog wat” wordt nu wel heel direct gemaakt. De overheid gaat ook gewoon over tot niet meer gas uit Groningen en meer geld voor defensie, wat in theorie allemaal herverdelingsissues zijn. Maar ze worden (nog) niet direct aan herverdeling gekoppeld.
Ik denk dat het zinniger is de emissierechten niet ex ante te verdelen of uit te ruilen met een (potentieel) politiek probleem, als er nog geen duidelijke lijnen zijn uitgezet. Koop desnoods als overheid de emissierechten op en ga dan na je burgers voor het rekeningetje, in plaats van eisen dat er een plan moet komen waarbij rijke burgers nog maar 3 ton mogen uitstoten en arme 2, hoeveel frikandellen dit kost en of er onderling gehandeld kan worden. Doet heel erg denken aan de inefficiëntie van de toeslagenaffaire waarbij je burgers weer een apart lijstje laat optimaliseren en uiteindelijk net iets te vaak met een naheffing komt omdat er toch een dag teveel gebarbecued is.
Net als met beursgenoteerde en zwaar winstgevende bedrijven is het met rijke burgers ook zo dat ze zonder veel moeite naar een ander land kunnen verhuizen. Dat hebben Unilever en Shell wel bewezen, maar ook de Franse miljonairstax. Met bedrijven en burgers die aan het staatsinfuus hangen, is die mobiliteit gering.