remlof De SP is niet zo links als dat PVV/FvD/JA21 rechts zijn, en de internationale expert surveys zijn het daarmee eens. Internationaal radicaal linkse stokpaardjes zoals (onmiddelijke) afschaffing Koningshuis en uit de NAVO stappen zijn afgezworen, net zoals arbeiderszelfbestuur en onmiddellijke nationalisatie van de semi-overheid. Qua monetair beleid zijn ze traditioneel eerder conservatief, in de jaren 90 al, en tegen de pensioenen vernietigende geldpers.
Sommigen zouden zeggen dat de wijziging van het NAVO standpunt bovenal een tactische zet was, maar daar geloof ik niet zo in. Het standpunt werd namelijk al ver voor de heropleving van Rusland en het hameren op de 2% norm gewijzigd.
Het argument tegen de NAVO was eerst dat het zijn functie heeft overleefd, en de Amerikanen het speeltje te agressief over de wereld inzetten. Dat de SP van inzicht wijzigt, nog voordat de publieke discussie weer echt oplaaide, lijkt me eerder een bewijs dat het met de dogmatisme en extremisme mee valt. De soms populistische en simplistische toonzetting verhult en misleidt.
"We streven nu naar een verandering van de Navo", zei Van Bommel. De SP blijft bij haar standpunt dat de Navo niet zou moeten veranderen van een klassieke verdedigingsorganisatie naar een soort internationale politiemacht. De SP zou graag zien dat de nieuwe koers van de Navo, eerder vredebewarend is dan agressief en aanvallend."
Extremistische elementen zoals de jongerenorganisaties worden snel weggesneden en geëlimineerd. Het is een mede-oorzaak voor dalende ledenaantallen, maar dat wordt voor lief genomen. De interne partijdemocratie is getrapt/gestaffeld georganiseerd, waar ook enige ballotage komt kijken (het zittende afdelingsbestuur draagt/beveelt nieuwe bestuursleden aan). Daar kun je wat van vinden maar het is geen dictatuur en er is meer ledendemocratie dan op extreem-rechts, en meer organisatie dan de daadwerkelijk radicaal linkse partijen in Europa. Veel klassieke partijen waren lange tijd eveneens getrapt georganiseerd ('partijbaronnen').
Wanneer ze mee besturen in de provincie en gemeentes valt de gekkigheid enorm mee (verg. stabiel SP in Noord-Brabant tov van FVD in het provinciebestuur); Emile Roemer als gouverneur in Limburg zal minder op Moskou gericht zijn dan sommige van de landverraders op extreem-rechts. Wordt interessant wat hij qua 'bestuurscultuur' en integriteit voor elkaar gaat krijgen. Zal echt geen Varoufakis zijn, en zal niet zoals de communistische burgemeesters van vroeger ontslagen worden.
PolitiekGeaard Eens, en de PvdD heeft in de praktijk ook wat (kleine) extremistische/radicale trekjes in de kern van haar partij. Heeft soms wat weg van een sekte.