tsjok Tegelijkertijd is het wel enige cherry picking, al helemaal bij bedrijven die anticiperen op hogere prijzen maar nu rapporteren over de periode 2021 (of Q1/H1 2022) waarmee de illusie zou kunnen worden gewekt dat de winstmarges permanent hoger liggen, terwijl dit een aanpassingsperiode was van goedkopere kostprijs en personeelslasten dan het nieuwe prijsequilibrium.
De prijzen die je in de schappen ziet zijn deels voorraadgoederen die nog op een lage inkoopprijs liggen, maar al wel zijn aangepast om hogere loon-, energie-, transport-, en huurprijzen te reflecteren die vanaf nu nodig zijn om dit te kunnen aanbieden.
Ik denk dat we in 2023 pas echt de koopkracht van bedrijven kunnen waarderen en zien of AD en RDSA met blijvend hoge marges werken. Waarbij de rendementseis voor een firma als Shell ook is gestegen, omdat het aantal kopende aandeelhouders is gedaald en de resterende beleggers beloning willen voor het stranded asset risico. Vijf jaar geleden vonden aandeelhouders 6% dividend op Shell (‘sinds WOII altijd het dividend betaald’) veel mooier dan in de huidige omgeving.