Even een ergernisje van mij afschrijven om zo opgelucht aan het weekend te kunnen beginnen. 😉 Al maanden komen er dit soort berichten voorbij:
Economie groeit sterk ondanks inflatie en energiecrisis
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal verrassend sterk gegroeid. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, in weerwil van de energiecrisis, de hoge inflatie en het afnemend consumentenvertrouwen. Handel, investeringen en consumentenbestedingen droegen het meest bij aan de groei.
Ook diverse bedrijven, zoals energieleveranciers, kunnen groeicijfers overleggen (soms pleit men zelfs voor een 'bofbelasting' op 'excessieve' bedrijfswinst). Shell bijvoorbeeld:
Wat velen lijken te vergeten is dat het hier juist om een effect van de hoge inflatie gaat, het gaat hier namelijk om geld in nominale termen! Was het nominale bruto binnenlands product (bbp) in het voorgaande jaar 100, dan is het nominale bbp nu, bij een inflatie van ongeveer 8 % op jaarbasis, automagisch 108. Terwijl de productie van de economie helemaal niet toegenomen is!
Economen hebben daarom bedacht dat het beter is om naar het reële BBP te kijken. Een groei van 2,6 % van het nominale bbp bij een inflatie van 8 % geeft een forse krimp van het reële bbp. Het gaat dus helemaal niet goed met de economie, de productie krimpt fors (niet zo gek ook nu energie en arbeid zo duur zijn). Precies daarom hebben zoveel mensen problemen om rond te komen.