- Edited
De maatschappelijke zorg in de gemeente Nijmegen blijkt een puinhoop, de Sociale Wijkteams zijn 'een nachtmerrie', aldus de Gelderlander:
De sociale wijkteams in Nijmegen zijn een faliekante mislukking. Die conclusie trekken burgemeester en wethouders vier jaar na de introductie van de teams. Zo zijn de wachttijden te lang en lopen de kosten enorm uit de hand. En direct en dichtbij hulp bieden aan mensen in de wijk, komt er nauwelijks van.
In plaats van snel en slagvaardig de juiste zorg bieden aan kwetsbare wijkbewoners, blijken de teams vooral druk met bureaucratie en het indiceren: keukentafelgesprekken voeren om te bepalen of iemand recht heeft op hulp en hoeveel en welke.
Het doel om snel hulp te kunnen bieden zodat de problemen niet verder oplopen wordt totaal niet bereikt. De wachttijd voor het keukentafelgesprek, een inventariserend gesprek om te bepalen wat er nodig is, bedraagt gemiddeld twee maanden en kan zelfs oplopen tot 10 maanden. En dan is er nog geen enkele vorm van zorg geboden. Degenen die dat moeten doen zijn namelijk druk met bureaucratische handelingen:
Voordat ze in de sociale wijkteams zaten, verleenden de hulpverleners zorg. Maar nu zijn ze verreweg de meeste tijd bezig de vraag daarnaar in kaart te brengen. Om vervolgens te regelen wie de benodigde hulp kan bieden. Voor zelf hulp bieden, bleef geen tijd meer over. Kortom: een bureaucratische nachtmerrie. Zo krijgt op dit moment 80 procent van de cliënten na een indicatiegesprek een doorverwijzing naar andere, dure hulpverleners.
Gelukkig heeft de gemeente een oplossing. We schrappen alle Sociale Wijkteams en voeren Brede Basisteams in met exact dezelfde doelstelling.
Burgemeester en wethouders hebben nu besloten dat het roer om moet. Er gaat waarschijnlijk al komend jaar een streep door de sociale wijkteams in alle tien stadsdelen. In plaats daarvan komen er 'brede basisteams', die anders zijn georganiseerd en waarvan meer slagkracht wordt verwacht. Een nieuwe zorgorganisatie, al dan niet binnengehaald met een openbare aanbesteding, moet daarvoor garant staan. Uitgangspunt in een deze week gepresenteerd voorstel van het college van B en W is het optuigen van twee soorten basisteams: één voor volwassenen en één voor jeugd en gezin.
Misschien moeten de Nijmeegse gemeenteambtenaren even op de fiets stappen en in Wijchen gaan kijken. Daar loopt het namelijk prima met die sociale wijkteams - het kan dus wel.