Linus Op het gebied van materiaal valt dat eigenlijk wel mee. De grote fietsenfabrikanten innoveren zich te pletter en er is een felle concurrentieslag gaande op een nog altijd heel snel groeiende markt.
In de professionele wielersport gaat eigenlijk relatief weinig geld om voor een sport die zo veel media-aandacht genereert, zo veel uur goedbekeken op televisie is en die zo veel publiek trekt. Terwijl het runnen van een ploeg wel heel arbveidsintensief is. Dat betekent dat het budget voor begeleiding eigenlijk helemaal niet zo hoog is en veelal bestaat uit mensen die bijna rechtstreeks vanuit de koers de auto in zijn gegaan. Een van de kenmerken van de wielersport, het is een individuele sport in teamverband, speelt daarbij ook een rol. 'De ploeg' is eigenlijk zelden compleet bij elkaar en de meeste renners trainen in eigen omgeving.
Dat is echter allemaal al een jaar of vijftien snel aan het veranderen. De toewijzing van de Olympische Spelen aan Londen speelt daarbij een hoofdrol. De Britten hebben een enorm programma opgezet om te zorgen dat ze op hun eigen spelen goed naar voren zouden komen. Daarbij hebben wetenschap, voedingsdeskundigen, coaches en trainers heel nauw samengewerkt. (Baan)wielrennen was een van de sporten waar de Britten dachten goed te kunnen oogsten. Dat programma in het National Cycling Center in Manchester vormde ook de motor achter de opkomst van Team Sly/Ineaos en maakte van redelijk middelmatige renners als Chris Froome en Bradley Wiggins tourwinnaars.
De marginal gains waar @Duke het over heeft impliceren een soort verdachtmaking. Maar het rijden op waarden, de professionele voeding, het gebruik van ketonen om snel te herstellen en meer van dat soort zaken hebben het wielrennen wel degelijk structureel veranderd.
Dat staat wat mij betreft ook los van het feit dat organisatoren van wielerwedstrijden echt nog wel ouderwets zijn en dat de macho-cultuur van het altijd maar doorfietsen als je nog op de fiets kunt zitten nog altijd prevalent is in het peloton.
Tenslotte moet je de professionaliteit van veel andere sporten ook niet overschatten. Zelfs in het miljardenbal voetbal hebben veel trainers amper kennis van fysiologie en geven ze gewoon de trainingen die ze vroeger zelf hebben gehad.