Loveless
Dat lijkt me ook. Er komt nog wel een uitstelletje of twee.

    Duke Probleem is wel dat er een deadline van 1 juli in het uittredingsakkoord staat.

    • Duke replied to this.

      freako

      ook eerdere deadlines waren vastgesteld. Politiek maakt afspraken vloeibaar...

        Duke Die eerdere deadlines werden uitgesteld omdat beide partijen dat wilden. Dat is niet langer zo.

        Kati Piri over de moeizame onderhandelingen met de Britten: “De onwil spat ervan af“.

        De Britten blijven vol op ramkoers. Ze gaan met of zonder akkoord op 31 december uit alles wat maar riekt naar de Europese Unie. De belangrijkste brexit-onderhandelaar van het Europese Parlement, de Nederlandse Kati Piri, heeft weinig vertrouwen in de lopende brexit-onderhandelingen. “We zijn halverwege de gesprekken over de handelsdeal en wat hebben we bereikt?” Ze beantwoordt de retorische vraag zelf: “Ik denk dat we ons moeten voorbereiden dat er geen akkoord komt.”
        Morgen ontmoeten Johnson en de ‘drie presidenten, Michel (Raad), Von der Leyen (Commissie) en Sassoli (Parlement), elkaar via een videoverbinding.
        De EU heeft aangeboden om vanaf nu elke dag te onderhandelen en niet om de twee weken. Maar de handen gaan in Londen nog niet op elkaar. “Je hoort geluiden uit het Verenigd Koninkrijk dat Johnson denkt dat bovenop de economische klap de Britten net zo goed de brexit-klap maar gewoon mee kunnen pakken,” aldus Piri.
        Je ziet het volgens haar ook aan de gesprekken. De onwil spat ervan af. “Er is geen enkele wil aanwezig om afspraken te maken over de verdeling van de visrechten in de Noordzee. Terwijl juist de visserij zo’n groot knelpunt is,” zegt ze. “De belangrijkste visvangst voor Nederlandse vissers, en voor zeven andere lidstaten, is in Britse wateren. Daar moeten afspraken voor komen, anders riskeren we grote problemen voor de visserijsector, maar ook voor de biodiversiteit. We moeten ook denken aan het risico van overbevissing als er uiteindelijk geen afspraak is.”
        Maandag is een dag om elkaar diep in de ogen te kijken. Doen we het goed, moet er bijgestuurd worden? Werken we nog steeds volgens dezelfde politieke verklaring die door iedereen in januari is ondertekend?
        “Johnson heeft zijn handtekening gezet onder dezelfde verklaring als het Europees Parlement en alle lidstaten. En dan komt hij opeens met hele andere dingen. Ik denk dat we echt terug moeten naar de basis.“

        Uit de Brussel Inside nieuwsbrief van de NOS.
        https://www.getrevue.co/profile/Brusselinside

        The UK will have to “live with the consequences” of Boris Johnson ditching Theresa May’s plan to maintain close economic ties with the EU after Brexit, Angela Merkel has said, hardening her tone over the prospect of a no-deal scenario at the end of the year.

        After more than three years in which the German chancellor repeatedly emphasised her openness to a deal that would maintain the UK’s current flows of trade with the bloc, she suggested the door leading to such a compromise had now closed.

        https://www.theguardian.com/world/2020/jun/26/angela-merkel-uk-must-live-with-consequences-of-weaker-ties-to-eu-brexit

        Ze zijn er nog niet uit of ze hebben alweer spijt. Nee prima middel zo'n bindend referendum :')

        • Duke replied to this.

          remlof

          Dat was ondanks verklaringen vooraf van de partijen dat ze het over zouden nemen formeel niet bindend.
          Alsnog wel een idioot onderwerp voor een referendum uiteraard.

          Met die halve harries die er nu ineens achterkomen dat hun pro-Brexitstem nogal in hun eigen nadeel werkt heb ik niet zo veel medelijden. Probleem is alleen dat de gemiddelde (en vaak jonge) Brit die wel vanaf het begin tegen was nu ook met de gebakken peren zit.

            Boris is weer topfit. Tijdens een interview met de Mail on Sunday drukte hij zich een paar keer op om te bewijzen dat hij weer zo fit is als een hoentje. Hij is door zijn besmetting met het coronavirus wel flink afgevallen.

            https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bedrijven-slechter-dan-voorheen-voorbereid-op-gevolgen-brexit~b9177d81/

            De afgelopen drie jaar waren ongeveer vier van de vijf bedrijven (82 procent) die zaken doen met het VK redelijk tot zeer goed op de hoogte van Brexit. Nu is dat gedaald tot ongeveer de helft (49 procent). Het aantal bedrijven dat zich een beetje tot in zeer grote mate voorbereidt op de Brexit is gedaald van 76 naar 60 procent. Nog steeds is iets minder dan eenderde van de bedrijven wel goed voorbereid.

            Bizar dit, nu de kans op een hard brexit alleen maar toeneemt.

            14 days later

            remlof Dit artikel komt wel redelijk overeen met wat ik hoor van vrienden en familie in Engeland, zie in de Britse pers en van pundits. De rol van de Britse pers en academia daarin heeft de brexit process niet geholpen en helpt het bij elkaar houden van de unie niet echt.

            Wat opvalt is Wales en Schotland, ze kosten de Britse schatkist elk jaar miljarden om hun balans goed te krijgen en zijn afhankelijk van Westminster om dat gat te dichten. Schotland is effectief in handen van de Scotish National Party, sociale democraten die intersectionaliteit hebben omarmt en elke keer een stukje verder naar links lijken te glijden. We gaan hier nog wat rare dingen van zien aankomende tijd.

            Gezien de geschiedenis van Wales verbaast mij die 63.5% niet. :-)

            Wat meer opvalt is dat blijkbaar de helft van de Engelsen ook vanuit het VK af wil...

            a month later

            Voor wie de Brexit - net als ik - een beetje uit het oog was verloren de afgelopen maanden heeft TLDR News wel een goede samenvatting van de huidige stand van zaken.

            Als je meer wil lezen, er zit een hele ruime bronnenlijst in de beschrijving van die video.

            TL;DR:
            De deadline om de transitie-periode te verlengen is verlopen, het VK gaat dus sowieso per 31 december geheel uit de interne markt en douane-unie. Voor die tijd moet er nog een akkoord gesloten én geïmplementeerd worden. Grootste struikelblokken zijn de rol van het Hof van Justitie in het VK en de regeling van visserijrechten. Praktisch gezien is de kans dat ze daar nog uitkomen vrijwel nihil. Een no-deal brexit lijkt onafwendbaar.