Problemen op de woningmarkt
Loveless Ik zou toch echt liever in Purmerend gaan wonen dan in Arnhem.
janneke141 Hoe verder van Nimwegen hoe beter in principe, daar heb je gelijk in.
janneke141 is Arnhem echt zo vreselijk of is het meer "hoe verder weg bij Remlof, hoe beter"?
En nog even deprimerend berichtje:
Starter moet minstens 71.000 euro verdienen om een huis te kunnen kopen
Tussen 2003 en 2015 hadden starters nog een bruto inkomen van ongeveer 40.000 euro nodig om de woningmarkt te betreden. Maar sindsdien is dit bedrag omhooggeschoten naar 71.000 euro.
Een doorsnee starterswoning is tussen 2003 en mei dit jaar met 90 procent in prijs gestegen tot 380.000 euro, becijfert Rabobank-econoom Stefan Groot.
Verdien je niet genoeg, dan moet je maar de zakken blijven vullen van de vastgoedbeleggers.
- Edited
Drietebuul 71.000 euro, daar kun je net lekker van uiteten (excl. wijnarrangement). Beetje vastgoedboef is dat bedrag kwijt aan de afkoop van de erfpacht voor z'n Amsterdamse studio.
"Meer nieuwbouw zal de prijsstijgingen van het afgelopen decennium niet ongedaan maken, maar kan de toegankelijkheid van koopwoningen voor starters wel weer terugbrengen naar een niveau dat aansluit bij hun inkomens", zegt Groot. Het gemiddeld besteedbaar inkomen is nu ruim 48.000 euro.
Is dat gemiddeld onder starters? Wow.
janneke141 Het wordt me niet helemaal duidelijk of dit op individuele basis is of het gemiddelde over starters, of ze nou alleen of samen een hypotheek aanvragen.
Drietebuul Huilen.
Maar op dit moment worden de vrijkomende huizen met name gekocht door de mensen die het geld wél hebben (en er zelf willen gaan wonen) - en door grote of kleine beleggers die de woningen vervolgens verhuren. Dat laatste willen ze volgens mij redelijk onmogelijk gaan maken. Zouden de prijzen dan, ondanks het absolute woningentekort dat door de stikstofcrisis nog wel een decennium blijft bestaan, eindelijk gaan dalen of gebeurt er dan toch weer iets anders waardoor e.e.a. hoog blijft?
janneke141 Dalende leencapaciteit kan flinke invloed hebben op de huizenprijzen. Maar daar hebben starters net zo goed last van. Het verband tussen prijs en aanbod is bij mijn weten altijd twijfelachtig geweest.
janneke141 Dalende prijzen hebben eerder te maken met rente dan met beleggers. Dat kleine deel van <10% van de markt kan nu 4% pakken op obligaties. Waarom dan 4% pakken op huur met alle kopzorgen?
- Edited
GSbrder Maatschappelijk is dat sociale huur arbeidsmobiliteit verlaagt, de armoedeval vergroot, investeringen in verduurzaming van de voorraad bemoeilijkt en het wachtlijstensysteem een inefficiënte manier is om de meest behoeftige/kwetsbare burgers in goedkope woonruimte te voorzien.
Bekend is wel dat corporaties het kleinste aandeel woningen (10 procent) met een slecht energielabel bezitten. Bij eigen woningbezitters is dat 19 procent. Wel begint het bij huiseigenaren, mede vanwege de torenhoge energieprijzen, steeds meer te kriebelen. Ze investeren steeds vaker in betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.
“Wie het echt laten afweten, zijn de particuliere verhuurders”, zegt van Tilburg. Die groep verhuurt naar schatting 475.000 huizen, als zelfstandige uitbater. Hun aanbod heeft veel slechte energielabels, aldus Natuur & Milieu. Van de particuliere huurwoningen is 22 procent flink onzuinig (label E, F of G).
Goh.
Om af te dwingen dat ook huisbazen aan het verduurzamen gaan, wil minister Hugo de Jonge (wonen) per 2030 verbieden dat ze nog huizen kunnen verhuren met label E, F of G. “Hoe sneller hoe beter”, oordeelt Van Tilburg. Het kabinet moet wat Natuur & Milieu betreft snel invulling geven aan het beoogde verbod op tochtige huurhuizen.
Bij hoge uitzondering: #TeamHugo.
- Edited
Sloggi Particuliere verhuurders, geen institutionele huurders, inderdaad:
https://www.ivbn.nl/viewer/file.aspx?FileInfoID=1449
86% van de geliberaliseerde huurwoningen heeft in 2021 een groen energielabel. Dus het zijn de louche vastgoedboefjes met één bovenwoning uit het jaar 0 die inderdaad aangepakt mogen worden.
Raad van State zet streep door nieuwe woonwijk bij Schiphol
Uitspraak Badhoevedorp mag voorlopig niet beginnen aan de bouw van een nieuwe woonwijk ten noorden van luchthaven Schiphol. De Raad van State oordeelt dat onvoldoende onderbouwd is dat er een „goed woonklimaat” komt.
Als de politiek het niet doet doet de rechter het wel: opkomen voor de belangen en gezondheid van burgers. Het wordt wel duidelijk dat de huidige manier van ruimtelijk ordenen zijn uiterste houdbaarheidsdatum nadert.
Keuzes, keuzes...