In een berucht fragment van Herman van Veen (later belachelijk gemaakt door Hans Teeuwen) bazelt Van Veen wat af, maar stelt Van Veen ook dat charisma niet bestaat. Hij geeft een andere omschrijving die heel interessant is:
Hij vergelijkt het publiek met een kudde antilopen en de artiest met een poema. Alle antilopen weten dat de poema ze allemaal gezien hebben. Toch denkt elke antiloop: "kut, de poema kijkt naar mij". De interviewer (Martin Šimek) vindt het belachelijk dat Herman van Veen het Nederlandse publiek bestempelt als een groep antilopen. Ook Hans Teeuwen die commentaar geeft vond het belachelijk.
Maar zou Van Veen misschien niet gelijk kunnen hebben? Is de kracht van een 'charismatisch' politicus niet dat deze tegen alle Nederlanders spreekt, maar dat zijn fans allemaal denken 'hij heeft het tegen mij persoonlijk'?
En zou dat ook niet betekenen - net als bij Herman van Veen - dat een charismatisch politicus er bewust van is dat hij nooit iedereen kan aanspreken, maar wel een kleine groep mensen allemaal het gevoel kan geven dat de politicus er in het bijzonder staat voor hem of haar?
Als je met die bril op naar de Nederlandse politiek kijkt, merk je dat de politiek gevuld is met heel veel meer (goede) charismatische politici, waarvan geen enkele de ambitie heeft om iedereen te bekoren, maar waarvan de overgrote meerderheid heel goed weet welke antilopen ze wel weten te raken.
Dit is trouwens dat fragment: