Wanneer je een systeem bouwt met het maken van winst als uitgangspunt, zelfs als dat indirect moet gebeuren, dan wordt er altijd geprobeerd om exact dat te doen: winst maken. Dus dan mag de 'productie' zo weinig mogelijk kosten en moeten de opbrengsten zo hoog mogelijk zijn.
En dat is er gebeurd. Verzekeringsmaatschappijen zijn de baas geworden over de zorg en die zijn simpelweg niet geïnteresseerd in de kwaliteit ervan. Die zijn geïnteresseerd in rendement. Moraliteit en regels zijn alleen maar lastige obstakels. Tel daar de werking van de farmaceutische industrie bij op en tel uit je economische winst (en je morele verlies).
Sommige zaken lenen zich uitstekend voor een vrije markt, andere veel minder. De zorg en, en laat me even socialistisch doen, de farmaceutische industrie doen dat niet. Ja, het kán wel, maar dan moet je dus ook akkoord gaan met verwaarloosde patiënten, onderbetaalde verpleegkundigen, pervers dure levensreddende medicijnen en failliet gaande ziekenhuizen.
Vaak is het allemaal niet zo zwart/wit, maar in dit geval is het dat wel. Het hangt simpelweg af van het doel dat nagestreefd wordt: het in stand houden en onderhouden van de medische wereld op zich, of het maken van winst.