Er is niet zo veel mis mee dat een ziekenhuis dat de zaakjes niet op orde heeft, failliet gaat. Ook in een zorginstelling moet gewoon budgettair gewerkt kunnen worden en kennelijk ging dat daar gewoon niet goed.
Voor een regionaal centrum als Lelystad is het wel van belang dat daar een ziekenhuis aanwezig is voor de mensen in die omgeving, Iets van een doorstart zou daarom wel gewenst zijn. Dan kan ook het gros van het personeel weer gewoon aan de slag, maar met een ander beleidskader erboven.
Breder gezien zitten we opgescheept met een zorgstelsel dat de slechte eigenschappen van overheidsregulering combineert met de nadelen van een vrije markt in een publieke sector. Het is een van de meest lelijke hybrides die je je kan voorstellen, met de zorgverzekeraars als financiële middelpunt. Door de manier waarop het systeem in elkaar zit, en de manier waarop het gebruikt wordt, is in feite binnen korte tijd een heel groot kartel ontstaan waar geen enkele partij omheen kan - zorgconsument, zorgverlener, aanbesteder. Daar moet echt iets mee, want dit gaat alleen maar lelijker worden.
Uiteindelijk kunnen we er overigens niet omheen dat een steeds groter deel van ons geld naar de zorg gaat, direct of indirect en genivelleerd of niet. De zorgvraag wordt steeds hoger en de technische mogelijkheden steeds groter, en dat is wat het zorgstelsel uiteindelijk onhoudbaar maakt (en niet het geld dat bij de verzekeraars of andere 'graaiers' blijft hangen). We zullen de discussie over welke zorg we wel en niet uit de collectieve middelen blijven betalen dus wel degelijk moeten voeren, ook al wil niemand dat.