Dan nog iets heel anders waar je bijna niks over leest in de Westerse media: het concept van 'xiaokang' ofwel een 'gematigd welvarende samenleving in alle aspecten'.
Volgens de Chinese staatsmedia is dit concept bedacht in 1979 door Deng Xiaoping, de opvolger van Mao die de economie liberaliseerde (maar ook de opstand in Peking neersloeg). Door hem geuit als een droom, heeft Xi Jinping het concreet gemaakt in de vorm van de uitbanning van absolute armoede voor het jaar 2021.
Vorig jaar was dus de deadline en Xi's plan kon natuurlijk niet mislukken. Dus werden bijvoorbeeld in de provincie Guizhou zo'n twee miljoen mensen uit dorpen gehaald, die werden platgegooid, en geherhuisvest in grotere steden met een betere arbeidsmarkt.
Hetzelfde geldt voor de provincies Yunnan en Xinjiang. In Yunnan werden ook 1,5 miljoen arme dorpsbewoners geherhuisvest. Xinjiang is natuurlijk bekend vanwege de 'beroepsopleidingscentra' voor moslims. Ook die lijken in hetzelfde overheidsprogramma te vallen: van armoedige, achterlijke plattelandsbewoners deugdzame arbeiders met een modaal inkomen maken. In november kon de vlag uit: ook de allerlaatste districten waren nu boven de armoedegrens uitgekomen.
Zo valt wellicht ook te verklaren waarom de 'opleidingscentra' in 2020 ineens allemaal gesloten waren en de 'scholieren' ineens allemaal 'geslaagd' waren. Dat moest wel, want 2020 was dus de deadline voor het grote nationale armoedebestrijdingsprogramma.