Sloggi Oké, het is niet zo dat de termijn niet bestaat. Kort samengevat heeft iedereen gelijk. Lange antwoord:
Er is een EU-richtlijn (2019/944) die stelt (art 10 lid 4):
- Eindafnemers worden op toereikende wijze in kennis gesteld van ieder voornemen de contractuele voorwaarden te wijzigen en op de hoogte worden gesteld van hun recht de overeenkomst op te zeggen wanneer zij van een dergelijk voornemen in kennis worden gesteld. Leveranciers stellen hun eindafnemers op een transparante en begrijpelijke manier rechtstreeks in kennis van aanpassingen van de leveringsprijs, alsmede van de redenen en voorwaarden voor de aanpassing en de reikwijdte ervan, en doen dit uiterlijk twee weken, en voor zover het huishoudelijke afnemers betreft, uiterlijk één maand vóór de aanpassing in werking treedt. De lidstaten zorgen ervoor dat eindafnemers de mogelijkheid krijgen contracten op te zeggen indien zij de hun door de leverancier meegedeelde nieuwe contractuele voorwaarden of aanpassingen van de leveringsprijs niet aanvaarden.
Maar je kunt je pas beroepen op een EU-richtlijn als die is geïmplementeerd in nationale wetgeving. In Nederland is dat voor zover relevant artikel 95m lid 7 en 9 van de Elektriciteitswet 1998. (zie ook de implementatietabel) Die luiden:
lid 7 Een afnemer als bedoeld in artikel 95a, eerste lid, kan elke overeenkomst tot levering van elektriciteit beëindigen met inachtneming van een termijn van dertig dagen.
(..)
lid 9 Bij ministeriële regeling worden ter implementatie van de richtlijn nadere regels gesteld over bescherming van afnemers als bedoeld in artikel 95a, eerste lid.
De regeling die bedoeld wordt in lid 9 is artikel 4 van de Regeling afnemers en monitoring Elektriciteitswet 1998. En die op zijn beurt luidt weer:
Leveranciers stellen kleinverbruikers rechtstreeks in kennis van elke stijging van de tarieven voor de levering van elektriciteit of gas en wijzen hun daarbij op het bepaalde in artikel 95m, tiende lid, van de Elektriciteitswet 1998 of artikel 52b, tiende lid, van de Gaswet. De kennisgeving wordt gedaan binnen een redelijke termijn na de invoering van de tariefstijging.
Leveranciers stellen kleinverbruikers op toereikende wijze in kennis van elk voornemen de aan de overeenkomst verbonden voorwaarden voor de levering van elektriciteit of gas te wijzigen, en wijzen hun daarbij op het bepaalde in artikel 95m, tiende lid, van de Elektriciteitswet 1998 of artikel 52b, tiende lid, van de Gaswet.
Hier staat helemaal geen termijn in! Alleen maar een redelijke termijn na de invoering van de tariefstijging. Met andere woorden, de EU-richtlijn is door Nederland niet goed/niet volledig geimplementeerd. Als Eneco stelt dat ze zich aan de wet houden, hebben ze dus gelijk. Als de ACM stelt dat uit de EU-richtlijn een termijn van 30 dagen volgt hebben ze óók gelijk. Het arrest dat in het bericht van RTL geciteerd wordt is volgens mij niet direct toepasbaar omdat het veel ouder is dan de richtlijn en enkel gaat over een "redelijke termijn", niet specifiek over een maand/dertig dagen. Nu zou je kunnen betogen dat Eneco's besluit niet binnen redelijke termijn is, dat is de juridische zwakte in hun standpunt. Dat is ook de reden dat ze vanaf nu (iets) eerder van tevoren gaan waarschuwen. Maar op basis van de Nederlandse wet is dat dus niet verplicht.