Sloggi Denk ook dat we door de vergrijzing een land te besturen hebben dat steeds meer rigide en gevestigd is in haar belangen. Een optimistisch en toekomstiggericht land besturen is gemakkelijker als de meerderheid van de burgers de toekomst heeft en bereid is in transformationele visieverhalen te stappen. Alleen jongeren zijn in staat te accepteren dat iets op de korte termijn pijn doet, maar op de lange termijn een mooiere samenleving oplevert.
Om een praktisch voorbeeld te geven, stijgende huizenprijzen en ongelijkheid zijn prima te verklaren wanneer de gemiddelde inwoner van Nederland in de jaren ‘90 nog dezelfde leeftijd had als een koopstarter (begin 30) en inmiddels de leeftijd heeft van een doorstromer (rond de 41). Ook kan je dan jaren financieel verstandige keuzes laten compounden of al langer rond de 0-lijn hangen qua vermogen.
De gemiddelde leeftijd van een erfgenaam is inmiddels rond de 60, geloof ik, niet geheel ontoevallig de leeftijd van een babyboomer, waardoor zwaardere successierechten net zo goed politieke zelfmoord is als in de jaren ‘90 de hypotheekrenteaftrek. De grootste groep dicteert de politieke taboes.