Ik kom met regelmaat artikelen / nieuwsberichten tegen die gaan over diverse pogingen om reeds uitgestorven dier- en plantsoorten weer tot leven te wekken. Aangezien dit wat mij betreft een buitengewoon interessant onderwerp is, zowel wetenschappelijk als filosofisch, bij deze een topic over dit onderwerp en diverse interessante nieuwsberichten hierover.
Maar om te beginnen mijn standpunt over de onvermijdbare vraag: zouden wij dit wel of niet moeten doen? Daarin ben ik eigenlijk best makkelijk: fuck it, waarom niet? Jurassic Park!
Ok, nu dat eruit is de wetenschap, de diverse pogingen op dit vlak en de resultaten daarvan.
De eerste (zover mij bekend) soort van succesvolle poging om een uitgestorven diersoort weer tot leven te wekken is de Pyrenese steenbok. Deze steenbok die voorkwam in Spanje (en zuiden van Frankrijk) stierf uit in 2000. In 2009 slaagden wetenschappers erin om een pyrenese steenbok te klonen. Echter was dit maar een half succes: het lam overleed kort na de geboote aan longproblemen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pyrenese_steenbok
Dan waren er in 2013 half succesvolle pogingen om een uitgestorven kikkersoort weer tot leven te brengen:
https://www.theguardian.com/environment/2013/nov/22/extinct-frog-resurrected-with-de-extinction-technology
Kortom: de pogingen tot dusverre waren nog niet heel succesvol en betroffen vooral zeer recent uitgestorven soorten. Toch heb ik goede hoop dat deze technologie mettertijd beter wordt, en het is zeer goed denkbaar dat we tegen die tijd voldoende nauwkeurig DNA hebben van soorten zoals de tasmaanse tijger en de wolharige mammoet.
In dit topic zal ik interessante artikelen die ik tegenkom over dit onderwerp verzamelen. En dat deze SF maar spoedig werkelijkheid mag worden, want het is vrees ik hard nodig: strikt genomen zitten we nu midden in een mass extinction event.