Als de Nijmeegse verdachte van de dramatische aanrijding op de Maasboulevard in Rotterdam zich in de rechtszaal omdraait en zijn spijt betuigt, laaien de emoties bij de nabestaanden hoog op. Hun vader Jaap (79) en zijn buurvrouw (74) werden op het zebrapad doodgereden. ,,Met spijt krijgen we hem niet terug. Wij hebben een kutkerst, met een lege stoel aan tafel”, is de hartverscheurende reactie.
Na een ruzie met zijn moeder rijdt de 37-jarige Mark G. uit Nijmegen zaterdagavond 2 september ‘als een bezetene weg’, zo beschrijft de officier van justitie het. Met vijftien tot twintig blikken bier op. En hij heeft geblowd.
Op de Maasboulevard in het Rotterdamse centrum zou hij met 100 kilometer per uur door rood zijn gereden. Er komt in één klap een einde aan het jonge liefdesgeluk van Jaap en zijn buurvrouw, die samen het zebrapad oversteken. Samen op weg naar het vuurwerk van de Wereldhavendagen.
Met zijn bestelauto scheurt G. door de stad
Na het vertrek bij zijn moeder in Rotterdam-Zuid zou G. roekeloos door de Maastunnel en de stad hebben gescheurd met zijn zwarte bestelauto. Hij zou op gevaarlijke wijze andere weggebruikers hebben ingehaald, over een doorgetrokken streep zijn gereden, rood licht hebben genegeerd en plotseling te hard hebben geremd. Bij een afgesloten afslag rijdt hij meerdere verkeerspionnen omver.
Op de Maasboulevard let hij vlak voor het oude Tropicana niet op als hij opnieuw op hoge snelheid door rood rijdt. Jaap en zijn buurvrouw uit Capelle aan den IJssel, die net ‘verkering’ hebben, steken over bij het zebrapad. Hun verkeerslicht staat op groen. Ze zijn ongewis van het gevaar dat hun kant op komt. Mark G. zou nog hebben geprobeerd te remmen, zo zou blijken uit de remsporen, maar het is te laat.
‘Voor de nabestaanden is 2 september een zwarte dag’
Twee keer doodslag, het met opzet het leven beroven van de slachtoffers, aldus de officier van justitie. ,,De nabestaanden moeten elke dag leven met de herinnering aan 2 september, een zwarte dag. Het verhaal van G. is alleen maar negatief, het verhaal van de slachtoffers juist positief. En deze drie mensen komen elkaar tegen op de Maasboulevard.”
De verdachte laat zijn bestelauto staan en vlucht weg. G. meldt zich een dag later op politiebureau Zuidplein ‘in shock’, aldus zijn advocaat Marko Šćulić. G., die staat ingeschreven in Nijmegen maar in Rotterdam zou wonen, stond eerder meermaals voor de rechter voor winkeldiefstallen en het helen van een gestolen elektrische fiets.
Advocaat: ‘Als hij kon ruilen met die mensen, dan zou hij dat doen’
,,Omdat hij ervaring heeft met de politie, beriep hij zich eerst op zijn zwijgrecht. Maar daarna heeft hij een uitgebreide verklaring afgelegd. Hij vindt het verschrikkelijk. Heeft gezegd dat als hij kon ruilen met die mensen, hij dat zou doen. Maar helaas kan dat niet.” Door zijn verklaring is duidelijk dat hij had gedronken en geblowd. De volgende dag is dat niet meer aan te tonen met een test.
In de rechtszaal krijgt G. als laatste het woord. Hij draait zich om en richt zich in de rechtszaal rechtstreeks naar de nabestaanden. ,,Ik wil graag spijt betuigen aan alle nabestaanden die dit door mijn toedoen moeten meemaken. Dit is nooit mijn bedoeling geweest. Dit zit niet in mijn natuur.” Dit roept de vertwijfelde reactie van de nabestaanden op. ,,Met spijt krijgen we niemand terug.”
Ook verdacht van eerder doorrijden na een ongeval met een gewonde
G. blijft vastzitten, ook voor de verdenking van twee keer doodslag. ,,Als je op deze manier door een drukke stad rijdt. Onder invloed van dit soort middelen, dan neem je de kans op de koop doe dat je iemand dodelijk verwondt”, aldus de rechter.
De rechtszaak gaat eind februari verder. G. staat dan ook terecht voor het doorrijden na een ongeval met een gewonde in Gelderland in september 2022.