• Politiek
  • Het grote onbetrouwbare overheid-topic

Rotterdammers tegen olievergunning NAM: 'Wij wisten niet eens dat er werd geboord'

De NAM wil doorgaan met oliewinning onder Rotterdam-Zuid, een gebied met 70.000 woningen. Bewoners zijn onaangenaam verrast en zijn bang voor de gevolgen. Ze doen samen met de Rotterdamse wethouder een klemmend beroep op het kabinet: geef de vergunning niet af.

Het was voor bewoners van de wijk Charlois een vervelende verrassing. Eind vorig jaar kregen ze een kaartje in de brievenbus waarop stond dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij een aanvraag had ingediend om tot 2050 de oliewinning in het gebied voort te zetten. "Wij wisten helemaal niet dat er naar olie werd geboord onder onze wijk", zegt Renate Maijers, die inmiddels betrokken is bij actiegroep Stop Oliewinning Rotterdam.

In het gebied dat zich uitstrekt van Barendrecht tot Schiemond wordt al sinds 1984 olie gewonnen, volgens de NAM zonder problemen. De inmiddels verlopen vergunning wil de NAM verlengen tot 2050. Onacceptabel, vinden de bewoners. "We maken ons zorgen om de bodemdaling en mogelijke bevingen. Daarnaast vragen ons af of je hier tot 2050 mee

Typisch weer.

    Pompom Wij wisten helemaal niet dat er naar olie werd geboord onder onze wijk", zegt Renate Maijers, die inmiddels betrokken is bij actiegroep Stop Oliewinning Rotterdam.

    Moest wel lachen om 'ik heb het nooit door gehad, maar ben er wel tegen!'

      tsjok
      Ik zou er denk ik ook tegen zijn als er onder mijn huis olie vandaan werd gepompt als daar van te voren niet van op de hoogte zou zijn gesteld, denk ik.

      Vraag me af of je als huiseigenaar eigenlijk mee kan delen in de opbrengsten van die olie, maar ik neem aan dat dat weer volledig dichtgetimmerd is en dat de enige die er beter van wordt de overheid is.

        Tot 2050 olie blijven winnen :')

        Wel bijzonder dat wordt aangegeven dat de vergunning inmiddels verlopen is. Ligt de oliewinning dan stil nu?

        • Reya replied to this.

          Pompom Vraag me af of je als huiseigenaar eigenlijk mee kan delen in de opbrengsten van die olie, maar ik neem aan dat dat weer volledig dichtgetimmerd is en dat de enige die er beter van wordt de overheid is.

          Uiteraard niet en daar mogen we Napoleon voor bedanken en wetten die door een bezettingsmacht zijn ingevoerd maar gunstig blijken te zijn voor de overheid behouden we natuurlijk

          https://m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220125_13870261?utm_source=google&utm_medium=organic
          https://www.accountancyvanmorgen.nl/2022/01/25/corruptiebestrijding-stagneert-in-europa/

          We kunnen weer op onze borst kloppen. Nummer acht van de wereld! Weliswaar met een aanzienlijk gat naar de top, en de klokkenluidersbescherming wordt helemaal afgefakkeld, maar toch.

          Ik blijf er bij dat er serieuze kanttekeningen zijn te maken;

          • Bij een groot deel van de allergrootste schandalen waar de top van Nederland opeens in de schijnwerpers stond, was het buitenland cruciaal voor de onthulling. Normaliter vindt het buitenland ons helemaal niet zo boeiend om daar eens in te gaan graven of te volgen (of komen 'we' niet op topposities in New York terecht). Andere traditionele luizen in de pels zoals de VARA (bouwfraude) zijn zwakker dan ooit. Dat gebrek aan aandacht van buiten helpt enorm om een idyllisch beeld te beschermen.
          • De bestuurlijke spaghetti, het gebrek aan checks en balances, gebrek aan structuren maakt Nederland kwetsbaar. Onderhandelingen worden itt andere landen slechts door een paar personen gedaan. Het is aan de top een relatief klein wereldje met flexibele structuren.
          • De informatieverzameling en statistieken vergaring rammelt aan alle kanten, of zijn onbetrouwbaar. Dat is zeker geen klein dingetje. Het is één van de redenen waarom de nieuwe WOB geen register kent (zat eerst, naar voorbeeld van andere landen, wel in de wet).
          • Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de lakeifunctie van journalisten en de belangenverstrengeling.

            Bodemdalingen zijn natuurlijk wel een punt. Dat veroorzaakt schade, en je zal de boel op termijn op moeten hogen, dat zijn allemaal kosten die (deels, veel delen van Nederland zakken namelijk sowieso wel aardig) komen van oliewinning. Het is in ieder geval wel natuurlijk zo dat de olie onder je grond zit, je niet de lusten draagt maar wel de kosten.

            Klopkoek Weliswaar met een aanzienlijk gat naar de top, en de klokkenluidersbescherming wordt helemaal afgefakkeld, maar toch.

            Hoe is 8 punten een aanzienlijk gat te noemen, lees of snap je de artikelen die jij gebruikt wel?

            Dat er genoeg te verbeteren is prima maar hou eens op met die idiote overdrijvingen

            Pompom Ik zou er denk ik ook tegen zijn als er onder mijn huis olie vandaan werd gepompt als daar van te voren niet van op de hoogte zou zijn gesteld, denk ik.

            Denk dat er boven de 'kleine gasvelden' in Nederland honderdduizenden woningen staan. Het is deels ook wel een beetje bangmakerij hoor.

            Hoezo inspraak? In de praktijk staat de burger vaak buitenspel

            "Als de Omgevingswet in juli wordt ingevoerd, krijgen burgers meer inspraak. Maar om dat te laten slagen, moeten we afrekenen met de typisch Nederlandse netwerkcorruptie, zeggen experts. ‘In Nederland spelen informele processen en lobby een grote rol. Dat maakt onze democratie extra kwetsbaar.
            [...]
            NETWERKCORRUPTIE
            Willeke Slingerland herkent het niet-pluisgevoel van de buurtbewoners in Oosterbeek. Zij is lector weerbare democratie aan de Saxion Hogeschool, gespecialiseerd in netwerkcorruptie. ‘Mensen denken dan al gauw aan omkoping: een zak geld onder de tafel. Maar bij netwerkcorruptie draait het om groepsdenken,’ legt Slingerland uit. ‘Als er in het centrum van de macht geen cultuur van tegenspraak bestaat, ontstaan daar netwerken van mensen die elkaar goed kennen − of in elk geval elkaars “taal” spreken. Ze bevestigen elkaar in hun denken en doen en zijn loyaal aan elkaar. Als dat soort netwerken − meestal met de beste bedoelingen − plannen uitvoeren, verliezen ze al snel de ideeën die buiten de denkkaders van de groep vallen uit het oog.’

            Zo’n netwerk is corrupt omdat het de democratische besluitvorming frustreert, zegt Slingerland. ‘Nederland is van het poldermodel, waarin informele processen en lobby een grote rol spelen. Dat maakt onze democratie extra kwetsbaar voor netwerkcorruptie.’ Met decentralisaties als de Omgevingswet, waarbij lokale netwerken steeds meer beslissingsruimte krijgen en naar eigen inzicht kunnen handelen, groeit dit probleem in Nederland.

            ‘Participatie komt niet van de grond, omdat informele structuren zo hardnekkig zijn,’ zegt Slingerland. ‘Als je daar oog voor hebt, zie je waarom heel veel dingen juridisch wel goed zijn, maar het speelveld toch oneerlijk is. Ideeën en kritiek van buitenstaanders worden genegeerd, terwijl de leden binnen zo’n netwerk naar elkaar toe juist heel vergevingsgezind zijn. Daardoor schuiven de ethische grenzen steeds verder op.’"
            https://www.vn.nl/netwerkcorruptie/
            https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_consultation_on_rule-making

            Min of meer wat ik ook vaak zeg, dus. Het regentendorp.

            'Ja maar in Londen en Madrid, daar zijn de beleggers pas erg' - en andere bezweringsformules door de incrowd, feitenvervalsers en 'mitspielers'.

            7 days later

            Had dat echtpaar ook een etnisch vinkje of raakt het nu 'de ondernemers' en dus de hardcore achterban van het Establishment?

            Zo ja, dan zijn wat cynische gedachten aanlokkelijk, waarom dit nu dan wel opeens een NOS headline is (toegegeven, het is weekend dus niet perse de drukste dag).

            Ik mag trouwens hopen dat het niet de andere kant door slaat, en dan op zo een manier dat juist de grootschalige fraudeurs en subsidiestapelaars ermee weg komen en makkelijk grote bedragen kunnen binnenharken (vooral wanneer de bedragen rechtsreeks naar de kinderopvang worden overgemaakt, niet de ouders). Het is wel genoegzaam bekend waar de grote miljarden blijven hangen.

            16 days later

            Sloggi

            Als reden voor het wisselen van rapporten gaf de gemeente aanvankelijk een onjuiste verklaring, die een dag later werd teruggenomen. De woordvoerder van Van Bijsterveldt mailde dinsdag dat er helemaal geen rapport meer bij de gemeente lag, ook geen concept. Het zou afgelopen jaren niet „zijn bewaard in de gemeentelijke systemen”.

            Maar terwijl het rapport kwijt zou zijn geweest, informeerde de burgemeester wél raadsleden en moskeebestuurders over het onderzoek. Op de vraag hoe dat kan, antwoordt de woordvoerder een dag later dat de gemeente tóch over het rapport beschikte – de inmiddels verwijderde „conceptversie”. De „eerdere beantwoording” van vragen van NRC was volgens haar „onjuist” en „onvolledig”. De gemeentesecretaris zoekt nu uit „waarom dit zo is gebeurd”. De woordvoerder bevestigt dat de burgemeester de antwoorden las voor ze werden verstuurd.

            Dit is toch om te janken.

            Gemeenten die zich bezig houden met inlichtingenactiviteiten, daar zou de minister van Binnenlandse Zaken toch wel kordaat moeten optreden.

            a month later

            Het kabinet gaat de Tweede Kamer geen feitenrelaas sturen over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport vraagt de Kamer nog tot de zomer geduld te hebben.

            "Uw wens tot snelheid en volledig inzicht in de feiten is de mijne", schrijft Helder. "Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek."

            Het zwartlakken duurt nog wat langer dan gepland, jongens. De regering gaat, zoals wel te verwachten was, gewoon door met het hinderen van de controlerende taak van de Kamer. Na de zomer zien we wel weer verder, dan is toch iedereen vergeten dat dit een probleem was.

              janneke141

              Ik zit ook net een artikel te lezen in het VK erover .

              Ze doen net alsof het een strafrechtelijk onderzoek is :')________! Het is een onderzoek door Deloitte in opdracht van VWS. Dus de uitkomst moet wel gunstig uitpakken voor de minister en ministerie natuurlijk. Het loopt ook al vanaf mei vorig jaar wat nergens over gaat want het is en zaak tussen max 6 personen en over een helder afgekaderd onderwerp.

              Echt een verschrikkelijke gang van zaken.