Compensatie gedupeerden toeslagenaffaire schiet niet op
De afhandeling van de toeslagenaffaire gaat traag en is complex. Sinds de vorige voortgangsrapportage in juni zijn de dossiers van 1600 ouders volledig afgehandeld, bevestigen bronnen aan RTL Nieuws.
In totaal hebben nu 4000 gedupeerden zo’n integrale beoordeling gehad, staat in de achtste voortgangsrapportage die vandaag naar de Tweede Kamer gaat. Dat zijn er veel minder dan gepland.
'Kost tijd'
Voor de zomer zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) al dat een integrale beoordeling van de individuele gevallen 'echt tijd kost'. Ze waarschuwde dat het waarschijnlijk niet zou lukken dit jaar ruim 8000 dossiers helemaal af te handelen, zoals eerder het voornemen was.
Een deel van de 1600 zaken die in de zomer zijn afgehandeld, zou bovendien versneld zijn afgedaan. Verwacht wordt dat het tempo de komende tijd eerder omlaag dan omhooggaat.
Mede op aandringen van de Tweede Kamer zijn deze zomer experimenten gedaan met de volledige afhandeling van zaken in één dag. Het idee was dat de gedupeerde met alle documentatie langskomt en dan dezelfde dag nog uitsluitsel krijgt. De voortgangsrapportage moet duidelijk maken of deze aanpak succesvol is en breder kan worden ingevoerd.
'Ik ga geen mensen belazeren'
Er hebben zich al tienduizenden mensen gemeld als gedupeerde. Duidelijk is al wel dat de afhandeling nog heel lang gaat duren. Tijdens het debat van de Algemene Beschouwingen vorige week wilde demissionair premier Rutte niet zeggen hoe lang precies.
"Ik kan geen toezegging doen over wanneer het klaar is, ik ga geen mensen belazeren", vertelde Rutte. "De situatie is zo complex dat er geen datum op te plakken is."
Compensatie gaat in twee stappen. Iedereen die is erkend als gedupeerde van de toeslagenaffaire, krijgt ter compensatie van het aangedane leed een bedrag van 30.000 euro. Wie meer dan 30.000 euro aan toeslagen onterecht heeft moeten terugbetalen, kan daarna een integrale beoordeling krijgen van zijn of haar dossier.
Extra vergoeding
Als je zaak eenmaal volledig is beoordeeld, kan je ook nog naar de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Die kijkt of een extra vergoeding is voor vervolgkosten, als je door de toeslagenellende bijvoorbeeld je huis of je baan bent kwijtgeraakt, je opleiding niet hebt kunnen afmaken of te kampen hebt gehad met psychische problemen.
Enkele weken geleden werd al bekend dat de zaken zich opstapelen en dat het met het huidige tempo nog jaren en jaren gaat duren voordat iedereen die zich bij de CWS meldt uitsluitsel heeft.
Rapport over memo
Tegelijk met de publicatie van de voortgangsrapportage verschijnt ook het langverwachte PWC-onderzoek naar het mysterieuze verdwijnen van het memo-Palmen. In dit interne stuk van de Belastingdienst, dat stamt uit 2017, wordt de toeslagenaffaire al omschreven. Het advies luidt om gedupeerde ouders te compenseren, maar daar wordt noch in 2017 noch in 2019 - als het memo weer opduikt - iets mee gedaan.